Polsko vyhostí 45 ruských diplomatů, na odchod mají pět dní

Polsko v koordinaci se spojenci rozhodlo o velmi výrazném snížení počtu diplomatických pracovníků na ruském velvyslanectví ve Varšavě. Zemi opustí celkem 45 lidí s různými diplomatickými statusy, oznámil dnes podle agentury PAP mluvčí ministerstva zahraničí Lukasz Jasina. Vyhoštění Rusové podle něj musí odjet do pěti dnů, jeden už do 48 hodin. Mluvčí polského ministra pověřeného koordinací tajných služeb Stanislaw Žaryn dříve novinářům sdělil, že polská kontrarozvědka ABW identifikovala 45 ruských diplomatů podezřelých ze špionáže. Rusko obvinění označilo za nepodložená.

Rusko, Kreml.

"Důvodem rozhodnutí bylo, že zaměstnanci ruské mise prováděli činnosti v rozporu s polským právem a porušovali normy Vídeňské úmluvy, tedy činnosti neslučitelné se statusem diplomatů," uvedl Jasina podle serveru Onet. Poukázal rovněž na to, že Poláků je na diplomatických postech v Rusku mnohem méně než ruských zástupců v Polsku.

Jasyna dále prohlásil, že Rusko vede "barbarskou" válku proti Ukrajině, přičemž Polsko i další západní země považuje za klíčové protivníky. "Další tolerování tohoto typu nelegální činnosti ruských služeb by znamenalo obecné ohrožení bezpečnosti Polska, ale také našich spojenců v NATO a v Evropské unii," dodal s tím, že Varšava své kroky se spojenci koordinuje.

Polské úřady se rozhodly vyhostit ze země čtyři desítky ruských diplomatů za jejich činnost neslučitelnou s postavením diplomata, což v jazyce diplomacie znamená špionáž, napsal už dříve server Onet.pl s odvoláním na neoficiální informace z vládních zdrojů.

"V Polsku pracují pod záminkou diplomatických aktivit, ale ve skutečnosti provádějí špionážní činnost namířenou proti Polsku," uvedl během dne Žaryn podle agentury AFP. Polská zpravodajská služba proto požádala polské ministerstvo zahraničí, aby těchto 45 lidí vyhostilo. "Na tomto seznamu, který byl v minulých dnech zaslán ministerstvu zahraničních věcí, jsou pracovníci zpravodajských služeb Ruské federace, ale také lidé, kteří s nimi spolupracují," dodal Žaryn a naznačil, že Rusko vůči Polsku postupuje stále agresivněji.

Polské ministerstvo zahraničí si dnes zároveň předvolalo ruského velvyslance ve Varšavě. Ten označil obvinění vůči ruským diplomatům za nepodložená. "Budou muset odejít. Je to suverénní rozhodnutí polské strany a mají právo na vlastní rozhodnutí," řekl podle agentury Reuters šéf ambasády Sergej Andrejev novinářům po předvolání na ministerstvo.

Agentura Ria Novosti v souvislosti s dřívějšími zprávami ohledně vyhoštění čtyřicítky ruských diplomatů z Polska s odvoláním na ruské ministerstvo zahraničí informovala, že Rusko na tento případný krok zareaguje odpovídajícím způsobem.

Podle Žaryna polské úřady tyto kroky činí i s "ohledem na ruskou agresi proti Ukrajině". V jiném prohlášení mluvčí uvedl, že tyto čtyři desítky Rusů se podle polských zjištění podílely na ruské snaze podkopat stabilitu Polska a jeho spojenců na mezinárodní scéně.

Vyhoštění diplomatů znamená drastické snížení počtu ruského personálu, protože oficiální diplomatický status má v Polsku přibližně 60 Rusů, poznamenal už dříve list Gazeta Wyborcza. Podle Jasiny 45 diplomatů představuje přibližně polovinu lidí, kteří na ambasádě v současné době působí, podotkla agentura Reuters.

Mluvčí polského ministra pověřeného koordinací tajných služeb rovněž uvedl, že ABW zadržela polského občana za špionáž pro ruskou zpravodajskou službu SVR. Muž, kterého soud poslal na tři měsíce do vazby, pracoval ve varšavském archivu civilních záznamů a je podezřelý, že předával Rusku cenné operativní informace.

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Související:

Nejnovější