Poslanci jednají o odvolání Lipovské, navzdory nesouhlasu Volného

Poslanci se začali zabývat návrhem svého volebního výboru na odvolání radní Hany Lipovské z Rady České televize. Důvodem, proč ji má Sněmovna odvolat, je údajná ztráta její nezávislosti, jak ji vyžaduje zákon o České televizi. Lipovská v letošních sněmovních volbách kandiduje do Sněmovny za uskupení Volný blok.

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Lídr Volného bloku nezařazený poslanec Lubomír Volný nazval návrh na její odvolání fraškou na politickou objednávku, která je nedůstojná Sněmovny. Poslanec KSČM Jiří Valenta řekl, že jde o pokus o destrukci televizní rady. Sněmovna hned v úvodu debaty na návrh TOP 09 zkrátila poslancům možnost vystupování na dvakrát deset minut.

Zákon o České televizi stanoví mimo jiné to, že člen rady nesmí zastávat žádnou funkci v politických stranách, politických hnutích nebo občanských sdruženích ani nesmí při výkonu své funkce v radě jejich jménem vystupovat nebo působit v jejich prospěch nebo ve prospěch jiných skupinových zájmů. Podle navrhovatelky tohoto bodu, poslankyně z klubu TOP 09 Olgy Sommerové (LES), propaguje Lipovská vyhraněný politický názor a velkou část aktivit projevovala už před svým angažmá v hnutí Volný blok, když vykonávala funkci v Institutu svobody a demokracie. "Domnívám se, že tímto jednoznačným krokem naplnila výše zmíněný paragraf a ztratila definitivně svoji nestrannost a nezávislost,“ řekla Sommerová. "Je tak naprosto zřejmé, že svým celkovým jednáním porušuje zákaz platný pro člena Rady České televize, podle zákona o České televizi," dodala.

Patrik Nacher (ANO) řekl, že odvolání podpoří. Zdůraznil ale, že je třeba znát celý kontext. Varoval před tím, že v radě bude chybět už šest členů, a vyčítal opozici to, že blokuje volbu nových členů. Valenta řekl mimo jiné, že nepatří k urputným sympatizantům Lipovské, ale jde mu o to, aby se zachovala akceschopnost Rady ČT do řádných voleb. Také jeho stranický kolega Zdeněk Ondráček řekl, že pro odvolání Lipovské hlasovat nebude, protože pro to nemá důvod, dokud neuvidí porušení zákona.

Sommerové se zastal exministr spravedlnosti a poslanec ODS Pavel Blažek. "Zatímco tvé filmy se budou promítat ještě za 100 let, o mnoha z těch, kteří na tebe teď útočí, se možná nebude mluvit už za 14 dnů," řekl jí po vystoupení komunistického poslance Valenty, podle něhož Sommerová se svým svazem usilovala o monopol na vybírání Rady ČT.

Radu jako celek odvolala Sněmovna v lednu 2001 během tehdejší krize kolem České televize. Poslanci nejprve konstatovali, že ČT neplní své veřejnoprávní poslání dané jí zákonem, a dalším hlasováním pak definitivně odvolali šest členů rady, kteří v tomto orgánu z původních devíti radních zbyli. Už dříve totiž odešli dva radní nominovaní ČSSD a jeden, kterého navrhla Unie svobody. V prosinci 2003 pak v Radě ČT po rozhodnutí poslanců musel skončit tehdejší předseda Obce spisovatelů Ivan Binar. Toho odvolali na návrh místopředsedy mediální komise Petra Plevy (ODS) kvůli tomu, že působením v čele spisovatelské obce porušoval jedno z ustanovení zákona o ČT.

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Související:

Nejnovější