Poslanci přerušili projednávání návrhu na očkování v lékárnách

Poslanci přerušili projednávání novely zákona o ochraně veřejného zdraví, která by umožnila očkování v lékárnách a ordinacích stomatologů. Proti byli zejména poslanci ANO z řad lékařů, nesouhlas vyjádřili v otevřeném dopise ministrovi zdravotnictví také zástupci pěti odborných společností lékařů včetně vakcinologů a praktických lékařů. Novela byla reakcí na epidemii covidu-19, možnost očkovat navrhovala ale jen do konce letošního roku. Lékárníci ji chtěli prodloužit a rozšířit i na chřipku.

Lékárny

Podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka s přerušením projednání návrhu problém není. "Máme před sebou projednání další novely tohoto zákona. Na podzim má přijít do Sněmovny další velká novela," řekl poslancům, kteří přerušení projednávání jednomyslně podpořili.

Očkování proti chřipce je potřeba každý rok, podstupuje ho jen asi sedm procent populace. Podle lékárníků by situaci větší dostupnost očkování mohla zlepšit, podle lékařů ale lidé mají dost možností, ale očkovat se nechtějí. Lidem nad 65 let je očkování hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, mladším pojišťovny část ceny hradí zpětně.

Ministerstvo tak chce podle Dvořáčka využít návrhů na zvýšení proočkovanosti, které sepsali lékaři v otevřeném dopise. Jeho signatářem je například předseda České vakcinologické společnosti Jana Evangelisty Purkyně Roman Chlíbek nebo zástupci odborných společností epidemiologie, všeobecného lékařství a praktických lékařů pro dospělé a pro děti a dorost.

"Trváme na tom, že příčinou není nedostatečná očkovací kapacita, nedostupnost vakcín či neochota lékařů očkovat. Důvodem nízké proočkovanosti je nezájem obyvatelstva o tento typ očkování a podceňování rizik spojených s onemocněním chřipkou," uvedli v dopise.

Připomněli také, že dosud málo očkují lékaři ambulantní specialisté a nemohou očkovat ani lékaři s odborností epidemiologa. Jako řešení navrhují efektivnější komunikaci o přínosech očkování a motivaci k němu, například postupné rozšiřování úhrady ze zdravotního pojištění.

Lékárníci podle viceprezidenta Martina Kopeckého navrhovali, aby bylo očkování rozšířeno na chřipku a covid. "Dokonce si troufám říct, že chřipka je primární," dodal s tím, že tato vakcína má nejméně nežádoucích účinků. Zájem očkovat má podle průzkumu lékárníků asi polovina lékáren. Zhruba polovina respondentů by se pak v lékárně nechala očkovat.

Součástí návrhu na zavedení této možnosti mělo být také povinné proškolení lékárníků včetně praxe v očkování a první pomoci. Lékárna, kde by se mohlo očkovat, by také musela mít vyhrazenou místnost s možností lůžka nebo polohovatelného křesla.V zahraničí, kde bylo očkování v lékárnách zavedeno, se ho účastní deset až 30 procent z nich. Lékaři argumentují tím, že lékárník neumí poskytnout první pomoc třeba při alergické reakci nebo anafylaktickém šoku.

Proti covidu-19 se kromě zdravotnických zařízeních loni očkovalo také například ve sportovních či kulturních halách, obchodních centrech nebo na nádraží. Tato centra už letos většinou kvůli nižšímu zájmu o vakcinaci nefungují. Podle dat ministerstva zdravotníci v září podali v pracovních dnech mezi 4000 a 6900 dávek. Většina jsou posilující dávky, z 55.000 celkem podaných bylo jen 895 zahájených očkování, naopak přes 45.000 byla druhá posilující dávka.

Podle dřívějších informací podali lékaři v ordinacích zhruba šestinu dosud podaných dávek. V Česku je zhruba 6800 praktických lékařů pro dospělé, 4800 lékařů pro děti a dorost. Ne všechny ordinace, zejména dětské, se do očkování zapojily. Zubních lékařů, kteří by se také mohli podle návrhu do očkování zapojit, je asi 7500 a lékáren zhruba 2800.

Témata: očkování | Lékárny

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější