Poslanci se už hodiny přou o zrušení EET, debata se zřejmě ještě protáhne

Poslanci už pět hodin debatují o vládní návrhu na zrušení elektronické evidence tržeb. Podle vlády představuje EET nepřiměřenou zátěž pro podnikatele a náklady pro stát, naproti tomu opoziční hnutí ANO se evidence zastává a její zrušení považuje za chybu. Hnutí SPD by podpořilo takovou podobu zákona, která by ponechala evidenci jako dobrovolnou.

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ale řekl, že stát nemá nic, co by podnikatelům za dobrovolnou EET nabídl. Návrh na zrušení EET projednávají poslanci v prvním čtení.

"Skutečně nemáme nic, co bychom za to mohli nabídnout. Ani si nevíme rady s těmi daty jako stát,“ řekl Stanjura. Nynější dobrovolný provoz EET znamená, že podnikatelé posílají data do "černé díry" a s těmito daty se nic neděje a jen se někde hromadí, řekl. Neexistuje podle něj žádná výhoda, kterou by mohl stát nabídnout těm podnikatelům, kteří by EET dál dobrovolně využívali. Eviduje se totiž jen část příjmů a nejsou známy ani jejich výdaje. Nelze tedy takové podnikatele vyřadit ani z možnosti daňových kontrol, uvedl.

Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová Stanjuru obvinila z toho, že je v zajetí ideologie, zrušení EET si vláda napsala do programu a z nedostatku jiných nápadů ho hlásá jako svoji mantru. Exministryně Klára Dostálová Stanjurovi vzkázala, že se obrací zády ke všem podnikatelům. "Takže já samozřejmě rozumím tomu, že zamyslet se a vymyslet něco, to bolí, to chápu," podotkla.

Poslanec ANO Jan Volný řekl, že si dnes vzal černou kravatu, protože zrušení EET považuje za pohřeb svého dítěte. Uvedl, že se při prosazování evidence v minulosti stal "fackovacím panákem", když chodil do debat s názorovými oponenty z řad tehdejší opozice, kteří tento návrh naopak kritizovali. "Protože nikdo z vás, co tady sedíte, nedostal tolik facek a nebyl tak velký fackovací panák v programu EET a prosazování EET, jako jsem byl já," konstatoval.

Volný připomněl rok 2019, kdy Sněmovna schvalovala rozšíření EET na další obory. Tehdy byl zpravodajem k novele. Poslanci museli tehdy rozhodnout o víc než 800 pozměňovacích návrzích a hlasovali o nich postupně o každém zvlášť. Bylo mezi nimi asi 770 návrhů ODS na vynětí jednotlivých oborů podle úřední klasifikace NACE z evidence tržeb. Pozornost tehdy vzbudilo například odmítnutí návrhu vyjmout chov velbloudovitých zvířat nebo kosmickou dopravu. Volný řekl, že měl tehdy u řečnického pultu stoličku a musel vydržet hlasování 12 hodin. Zmínil se o možnosti, že by tehdejší postup někdo nynější koalici oplatil. Stanjura v reakci na jeho slova uvedl, že nynější zpravodaj Vojtěch Munzar (ODS) by dvanáctihodinové hlasování zvládl.

Sněmovna se dnes sešla na mimořádné schůzi svolané vládní koalicí. Na programu má dva body, zrušení EET je tím druhým. Prvním bodem bylo druhé čtení úpravy plateb za státní pojištěnce do systému zdravotního pojištění. Poslanci ho probírali asi pět hodin. Koaliční poslanci dnes již před schůzí uváděli, že očekávají dlouhé noční jednání kvůli možným opozičním obstrukcím. Sněmovna proto na návrh koalice rozhodla, že poslanci budou moci jednat a hlasovat až do rána.

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Související:

Nejnovější