Poslanci už mohou studovat návrh rozpočtu z pera Fialovy vlády

Poslanci už mají na stolech návrh letošního státního rozpočtu, který jim předložila pětikoaliční vláda Petra Fialy (ODS). Rozpočet počítá se schodkem 280 miliard korun, což je o 97 miliard Kč méně, než kolik předpokládal původní návrh rozpočtu předložený ještě vládou Andreje Babiše (ANO).

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

První čtení rozpočtu, tedy schvalování příjmů, výdajů a schodku, má přijít na řadu v pátek. Ještě předtím, ve středu odpoledne, zasedne rozpočtový výbor, aby poslancům vydal doporučení pro první čtení. Vzhledem k tomu, že současná vládní koalice ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Pirátů a STAN má ve Sněmovně většinu 108 hlasů, dá se očekávat, že svůj první státní rozpočet prosadí.

Babišova vláda poslancům svůj návrh předložila již loni před volbami na konci září, jak jí ukládá zákon. Po volbách ho ale musela předložit znovu. Rozpočtový výbor jeho projednávání přerušil do doby, než bude jmenována nová vláda. Od té doby se jím poslanci nezabývali. Fialovu vládu jmenoval prezident Miloš Zeman loni 17. prosince. Nová vláda se rozhodla předložit nový rozpočet s nižšími výdaji a nižším schodkem.

Protože Česko nemá od 1. ledna schválený rozpočet, hospodaří v rozpočtovém provizoriu. V jeho rámci dostávají jednotlivé kapitoly státního rozpočtu v každém měsíci peníze na výdaje do jedné dvanáctiny celkové roční částky v předcházejícím roce.

Nynější vláda očekává, že provizorium skončí nejpozději koncem března. Do té doby ho musí Sněmovna schválit a musí ho podepsat prezident. Senát se schvalováním rozpočtu nezabývá. Pokud Sněmovna v prvním čtení schválí základní parametry rozpočtu, tedy příjmy, výdaje, schodek a způsob jeho vypořádání, už tyto údaje nebude moci měnit. Jednotlivé kapitoly rozpočtu dostanou k projednání sněmovní výbory podle své působnosti. Závěrečné schvalování se uskuteční zřejmě až v březnu.

Návrh rozpočtu vychází z toho, že růst ekonomiky zrychlí letos na 3,1 procenta z loňských 2,9 procenta. Česká národní banka ve své únorové prognóze očekává letošní růst rovná tři procenta. Razantnější růst však bude tlumit zvýšení životních nákladů u domácností v důsledku růstu spotřebitelských cen, uvádí vláda. Podle vlády porostou letos spotřebitelské ceny o 8,5 procenta. S pokračujícím růstem ekonomiky však vláda současně očekává pokles nezaměstnanosti.

Budoucí vývoj ekonomiky zatěžuje řada rizik, která v úhrnu znamenají vychýlení růstu směrem dolů, uvádí materiál. Na zpomalování růstu ekonomiky budou mít vliv pokračující problémy v globálních dodavatelských řetězcích, stejně jako vyšší, potažmo déle trvající inflační tlaky. Téměř ve všech odvětvích ekonomiky přetrvává nedostatek pracovníků, což by mohlo podpořit dynamiku mezd a zároveň vyvolat investice do automatizace a digitalizace, míní vláda.

"Pozitivním směrem může působit také mimořádné navýšení úspor domácností v době epidemie, jejichž zapojení by mohlo pomoci tlumit dopady vyšších spotřebitelských cen na spotřebu," stojí ve zprávě k rozpočtu. Vláda očekává, že domácnosti by mohly zapojit své úspory a podpořit tak svoji spotřebu. Podle státního závěrečného účtu za rok 2020, tedy první rok pandemie covidu, domácnosti kvůli zavřeným obchodům méně utrácely a o to více spořily. Zatímco výdaje domácností na konečnou spotřebu v roce 2020 meziročně klesly o více než pět procent, jejich vklady se meziročně zvýšily o 9,4 procenta.

Na druhé straně řadí vláda mezi negativní vnitřní rizika situaci v automobilovém průmyslu a nadhodnocené ceny staveb pro bydlení. Zpráva k rozpočtu také upozorňuje, že pokud by přetrvávalo geopolitické napětí v souvislosti s Ukrajinou, přetrvávaly by vysoké ceny energií i ve zbytku roku. Dotknout by se jich mohly i případné sankce proti Rusku. V takovém případě by podle odhadu vlády mohly ceny energií růst letos i o víc než 30 procent.

Abbás: Spojené státy jsou jedinou zemí, která může zastavit invazi do…

28.04.2024 14:54 Palestinský prezident Mahmúd Abbás v neděli vyjádřil přesvědčení, že Spojené státy jsou jedinou…

Lipavská v Maďarsku označil ruský imperialismus za největší hrozbu

26.04.2024 13:40 Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost…

Piráti odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

25.04.2024 21:43 Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je…

Fialova vláda se promění. Končí ministryně Langšádlová

25.04.2024 08:51 Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi,…

Vláda schválila úpravy současného zákona o zbraních. Následně ho nahradí…

24.04.2024 21:45 Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních…

ANO by v březnu vyhrálo volby, hlas by mu dala necelá třetina voličů

24.04.2024 08:44 Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového…

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Související:

Nejnovější