Povinné očkování se má týkat i mediků a studentů zdravotnických škol

Povinné očkování proti covidu-19 se kromě zdravotníků, zaměstnanců v sociálních službách, vojáků a složek integrovaného záchranného systému bude týkat i strážníků městské policie, dobrovolných hasičů, mediků a studentů zdravotnických škol a dále studentů, kteří se připravují na práci v sociálních službách. Na on-line tiskové konferenci to dnes řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Vakcína proti nemoci covid-19, ilustrační foto.

Z materiálu, který má ČTK k dispozici vyplývá, že povinné bude také pro vojáky aktivních záloh, pracovníky krajských hygienických stanic nebo všechny zaměstnance poskytovatele zdravotních služeb.

Vyhlášku o povinném očkování, která má platit od března příštího roku, dnes ministerstvo odeslalo do legislativní rady vlády. Příští týden by měla vyjít ve Sbírce zákonů.

Už dříve ministerstvo avizovalo, že povinné očkování proti covidu se bude týkat zdravotníků, pracovníků v sociálních službách, hasičů, policistů a vojáků. Dnes Vojtěch upřesnil, že ve vyhlášce budou zahrnuti i lidé, kteří se připravují na povolání zdravotníka, tedy medici a studenti zdravotnických škol. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) podle Vojtěcha souhlasil s tím, aby tam byli i studenti, kteří se připravují na práci v sociálních službách. Pokud bude povinnost platit pro policii, nedávalo by podle Vojtěcha smysl, aby tam nebyla městská policie. "Jsou tam jednotky dobrovolných hasičů. Ostatní skupiny jsou stejné tak, jak jsme avizovali," doplnil ministr.

Povinnost bude platit i pro lidi nad 60 let, s čímž nesouhlasí zástupci budoucí vlády ani vakcinologická společnost, což dnes na twitteru uvedl její předseda Roman Chlíbek. Vojtěch řekl, že k povinné vakcinaci některých skupin obyvatelstva se obrací i jiné evropské země a ČR by měla jít také touto cestou. Doplnil, že reakce Chlíbka, který zároveň vede odbornou skupinu pomáhající budoucí vládě, ho překvapila. "Jsme přesvědčeni, že je to správná cesta," poznamenal Vojtěch a dodal, že budoucí vláda může vyhlášku změnit.

Podle materiálu budou mít lidé po dosažení 60 let čtyři měsíce na to, aby očkování zahájili. "V rizikové skupině nad 60 let má očkování dokončeno 80 procent obyvatel této populační kohorty, a zbývá tak stále více než 300.000 osob v této skupině, které nejsou očkovány ani jednou dávkou," píše se v odůvodnění vyhlášky. Jejich doočkování by podle materiálu stálo nejvýše 66 milionů korun, znamenalo by ale možnou úsporu na léčbě.

Vyhláška doplňuje zákon o ochraně veřejného zdraví, které povinné očkování zavádí. Vypočítávají se v ní další nemoci, proti kterým se obyvatelé ČR očkují povinně. Je to 11 nemocí, proti kterým se vakcíny podávají většinou v dětském věku, například spalničky, tetanus nebo dětská obrna.

Také u dalších nemocí vyhláška už počítá s očkováním některých profesí. Například složky integrovaného záchranného systému se očkují proti žloutence typu A a B nebo proti vzteklině v laboratořích, kde se s jejími viry pracuje.

Povinně se také očkují zaměstnanci vybraných oborů zdravotní péče, kde je vyšší riziko nákazy žloutenkou typu B, například na dialýzách, transfuzních, ARO, JIP, psychiatrických nebo chirurgických odděleních, stomatologové nebo zaměstnanci zdravotnické záchranné služby, domovů pro seniory nebo azylových domů.

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

Související:

Nejnovější