Pozemnímu vojsku chybí tisíce lidí, doplnění personálu je pro Řehku prioritou

Pozemnímu vojsku, které tvoří pilíř české armády, podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky aktuálně chybí bezmála 3500 příslušníků. Doplnění personálu proto bude společně s modernizací vojenské techniky patřit mezi hlavní priority nového velitele pozemního vojska Romana Náhončíka, který ve funkci na přelomu letošního a příštího roku vystřídá Ladislava Junga.

Ilustrační fotografie.

Velitelský post byl předán dnes v Olomouci při slavnostním nástupu příslušníků velitelství pozemních sil, které mají přibližně 13.000 vojenských profesionálů.

"Mezi hlavní výzvy (nového velitele) patří doplnění personálu, protože u pozemních sil stále chybí téměř 3500 vojáků," upozornil Řehka, podle kterého lidé jsou nejdůležitější součástí každé armády. "Války nevyhrává technika nebo zbraně, ale lidé, kteří techniku obsluhují," podotkl Řehka. Odcházející Jung i jeho nástupce Náhončík podle Řehky patří mezi velmi kvalitní velitele se zkušenostmi z působení v aliančních strukturách i na zahraničních misích. Velitelské funkce se Náhončík ujme v době, kdy pozemní vojsko postupně dostane nová bojová vozidla pěchoty, tanky, houfnice či bezpilotními prostředky. "Jedna věc je zbraně nakoupit, druhá je zavést a naučit se s nimi bojovat a posílit jimi bojeschopnost pozemních sil. To je velký úkol, který nového velitele čeká," řekl Řehka.

Náhončík novinářům řekl, že doplnit početní stavy důstojníků, praporčíků a vojáků bude složité. "Je to obrovské penzum lidí," komentoval 3500 chybějících příslušníků Náhončík. Část volných pozic lze obsadit pomocí náboru nových vojáků. "Bude to o zájmu veřejnosti, zda lidé chtějí či nechtějí sloužit v české armádě," řekl Náhončík. Důraz v personálních věcech bude nutné klást také na výchovu a přípravu vojáků ve vojenských školách. Výchova nových důstojníků a praporčíků ale zabere několik let.

Řehka dnes v Olomouci zopakoval, že za posledních několik desetiletí nebylo Rusko a NATO blíže reálnému ozbrojenému konfliktu než nyní. V případném vojenském střetu aliance s Ruskem by největší tíhu české účasti neslo právě pozemní vojsko. Za hlavní prioritu proto Řehka považuje dosažení maximální bojeschopnosti české armády. Velení armády ve stínu ruského útoku na Ukrajinu reviduje obranné scénáře a plány, připravuje se také na možné budoucí konflikty. "V konečném důsledku je ale nakonec válka vždy souboj vůlí. Nesmíme ani jako vojáci, ale ani jako celá společnost připustit nahlodání naší vůle k obraně," upozornil Řehka. Česká společnost už podle něj začala brát obranu státu vážně, což je dobrá zpráva.

Náhončík dosud působil jako zástupce velitele pozemních sil. Po vysokoškolském vzdělání začal u armády sloužit v roce 1992 jako velitel čety u tankové divize, následně prošel několika velitelskými posty včetně velitele 4. brigády rychlého nasazení. Sloužil v zahraničních vojenských misích na Balkáně i v Afghánistánu. Dosavadní velitel pozemních sil Jung v armádě končí po uplynutí svého vojenského závazku.

Fialova vláda se promění. Končí ministryně Langšádlová

25.04.2024 08:51 Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi,…

Vláda schválila úpravy současného zákona o zbraních. Následně ho nahradí…

24.04.2024 21:45 Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních…

ANO by v březnu vyhrálo volby, hlas by mu dala necelá třetina voličů

24.04.2024 08:44 Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového…

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Související:

Nejnovější