Praha bude mít konečně nového primátora, Svoboda vystřídá Hřiba

Hnutí ANO podpoří na čtvrtečním jednání zastupitelů volbu lídra Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Bohuslava Svobody primátorem Prahy. Ve funkci nahradí Zdeňka Hřiba (Piráti). Členem nyní dosluhující rady však nebude, ale bude mít pravomoce primátora. V radě Svoboda usedne až v té nové, kdy bude dovoleno zbylých deset nových radních.

Bohuslav Svoboda

Menšinovou radu Spolu, kterou nabídlo podpořit ANO, zastupitelé ve čtvrtek ale volit nebudou. Strany budou dál jednat o programových bodech předložených ANO. Novinářům to dnes řekli zástupci stran. Volby v Praze vyhrálo Spolu před ANO a Piráty.

"Vzhledem k tomu, že jednání začala v neděli, ten čas nebyl dostatečný. My jsme se pro tuto chvíli dohodli, že ctíme vítěze voleb, podpoříme volbu pana docenta Svobody primátorem," řekl poslanec a lídr ANO Patrik Nacher.

"My jsme připraveni skutečně navrhnout Bohuslava Svobodu jako kandidáta na primátora, jsme připraveni mu dát plný počet hlasů a v tomto směru vítáme to, že právě ANO je připraveno Svobodu jako lídra Spolu podpořit. Bereme to jako další krok, kdy jsme ustavili výbory zastupitelstva, a čekáme, že by na to mělo navazovat dovolení celé rady," dodal předseda zastupitelů Spolu Zdeněk Zajíček (ODS).

Volba Svobody primátorem by měla být prvním bodem čtvrtečního jednání pražských zastupitelů. Spolu a ANO mají v 65členném zastupitelstvu těsnou většinu 33 hlasů. Pokud se Svoboda stane primátorem, bude mít jeho zákonné pravomoci, avšak nebude členem rady, která zůstane v dosavadním složení s tím rozdílem, že funkci primátora už nebude zastávat Hřib. Dosluhující rada zanikne teprve ve chvíli, kdy je zvoleno všech 11 členů rady.

Spolu původně domlouvalo možnou koalici na půdorysu té vládní, tedy s Piráty a STAN, avšak jednání v minulém týdnu neúspěšně skončila. Poté začalo Spolu jednat s ANO o menšinové dočasné radě složené ze zástupců Spolu. ANO předložilo 15 programových bodů, kterými podporu podmiňuje. O nich nyní strany jednají. "Samotnou radu v této chvíli dovolovat nebudeme. Vzhledem k tomu, že jsme se nebyli v některých momentech na 100 procent schopni shodnout, tak je za nás férovější, když to uděláme tímto způsobem," řekl Nacher.

Strany se podle předsedy zastupitelů Spolu Zdeňka Zajíčka (ODS) rozcházejí například ve způsobech řešení některých problémů v dopravě nebo nedostatečné kapacity středních škol.

Od dnešního rozhodnutí si strany slibují, že získají čas na dohodu o většinové koalici. Zástupci stran zároveň připustili možnost jednat o ní i mezi sebou. Svoboda a Zajíček však zopakovali, že Spolu stále prosazuje sestavení koalice na vládním půdorysu. "Budeme jednat o vládní variantě, ale budeme případně hledat podporu i u dalších zastupitelských klubů," řekl Zajíček. Nacher řekl, že ANO to respektuje. "Troufám si říct, že tímto (jednání Spolu a ANO) se možnosti toho, jak sestavit většinovou koalici, rozšířily," řekl.

Koaliční vyjednávání začala hned po volbách. Od té doby se průběžně setkávali zástupci jednotlivých stran. Spolu prosazovalo vznik obdobné koalice, jako je ta vládní, tedy s Piráty a STAN, avšak jednání neúspěšně skončila. Letošní jednání o novém vedení města je nejdelší v historii Prahy od roku 1993.

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice Spolu, získala v 65členném zastupitelstvu 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti mají 13 zastupitelů a Praha Sobě 11 mandátů. Pět zastupitelů má STAN, šestá SPD získala tři mandáty.

Témata: Bohuslav Svoboda | Praha

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

Související:

Nejnovější