Pravidla u příspěvku na bydlení asi budou jednodušší

Příjemci příspěvku na bydlení pravděpodobně budou dokládat příjmy a výdaje jednou za půl roku, nikoliv už každého čtvrt roku. Dávku by měly úřady přiznávat na dobu neurčitou a lidé o ni nebudou muset žádat každý rok znovu. Nutný nebude ani podrobný rozpis jednotlivých položek nákladů na služby související s bydlením. Senátu to dnes doporučil schválit jeho sociální výbor.

Senát ČR

Zjednodušení přinese novela o státní sociální podpoře a pomoci v hmotné nouzi. Rodiče s nízkými výdělky si budou moci úpravy zvýšit měsíční částku rodičovské z nynějších nejvýš 10.000 korun na 13.000 korun. Podle ministerstva práce a sociálních věcí si tak v době zdražování budou moci rodiny zvednout příjem, celkovou částku příspěvku pak ale vyberou rychleji. Úpravy čekají podle novely i pravidla vyplácení dávky mimořádné okamžité pomoci. Většina změn by měla platit podle předlohy už od července.

Příspěvek na bydlení se počítá z normativních nákladů, které na každý rok vždy od ledna stanovuje vláda podle předchozího vývoje cen energií, nájmů a dalších nákladů. Podle novely by mohla započítat také v následujících letech i odhadovaný růst pro další rok. Doklady k dávce by lidé mohli předkládat i v kopiích bez ověření. Úřad práce by si v případě pochyb ale mohl vyžádat originály.

Běžné kopie by lidé mohli podle návrhu dokládat i k žádostem o dávku mimořádné okamžité pomoci, která patří mezi podpory v hmotné nouzi. Dostat ji mohou lidé bez příjmu a majetku, kteří nezvládnou situaci řešit sami. Jednorázovou podporu ve výši až 15násobku životního minima mohou získat oběti tornáda, povodní, požárů či havárií. Nyní je to 63.750 korun. Nově by ji mohli pobírat i lidé, jimž by kvůli nedostatku peněz hrozila ztráta bydlení nebo by zůstali bez základních potřeb. Celková částka v jednom roce podle novely nepřekročí dvacetinásobek životního minima, teď tedy 85.000 korun.

U jednorázové dávky by se také posuzoval příjem žadatele a jeho blízkých nejen za daný měsíc, ale i za předchozí tři měsíce. Opatření má podle ministerstva práce zabránit spekulování, kdy lidé před podáním žádosti kvůli získání podpory vybírali peníze z účtů. Penzistům by se při hodnocení nároku do příjmu neměl zahrnovat celý důchod, ale 70 procent. Dávku si lidé budou moci vyřídit v místě, kde skutečně bydlí.

Náměstci ministra práce: Žádosti o příspěvek na bydlení se od července výrazně zjednoduší

Žádání o příspěvek na bydlení by se mohlo od července výrazně zjednodušit. Dávku by mělo být možné vyřizovat on-line přes aplikaci, kterou se chystá ministerstvo práce od pátku zprovoznit. Jednodušší má být ale také papírový formulář. Změny dnes na tiskové konferenci představili náměstek ministerstva pro informační technologie Karel Trpkoš a náměstkyně pro dávky Iva Merhautová (KDU-ČSL). Podle ní by po úpravě mohlo přibýt na 140.000 příjemců dávky. V květnu úřady práce podle údajů ministerstva poskytly 145.300 příspěvků. Podobné zjednodušení chystá resort i u rodičovské a přídavků na děti.

"My jsme celý proces žádosti příspěvku na bydlení výrazně zjednodušili. Navrhli jsme zároveň nový formulář, který umožní uživatelům si v poměrně krátkém čase o příspěvek požádat s tím, že se snažíme maximum věcí vyřešit za uživatele sami. Máme-li nějaké údaje o žadateli, tak je samozřejmě použijeme. Nenutíme ho je dokládat. Nenutíme ho, aby nám říkal údaje, které už na něj víme," řekl náměstek.

Zjednodušení umožní vládní novela o státní sociální podpoře, která by měla podle plánu začít platit od 1. července. Normu přijala už Sněmovna a tento týden ji má schvalovat Senát a dostat k podpisu prezident. Vedení resortu věří, že se do konce června celý legislativní proces stihne. Počítá s tím, že žádosti bude možné on-line vyplňovat hned po čtvrteční půlnoci.

Odkaz bude na webu ministerstva. Žadatel se bude moci přihlásit přes elektronickou identitu, tedy třeba přes tu bankovní. Řada údajů bude už předepsaná, a to třeba trvalé bydliště. Pokud člověk bydlí jinde a žádá příspěvek na tento byt, musí údaje vyplnit. Funguje našeptávač měst a ulic. Lidé zvolí pak také to, zda bydlení vlastní, nebo jsou v nájmu. Vyplní výdaje a zvolí druh příjmu. U důchodu, rodičovské, podpor v nezaměstnanosti a dalších dávek bude stačit zaškrtnutí, úřad si vše ověří sám. Výdělek či výživné bude nutné doložit. Přidat bude potřeba také nájemní smlouvu, potvrzení o studiu či souhlas dospělých, kteří v domácnosti žijí. Budou ale nově stačit neověřené kopie, tedy třeba snímky z mobilu. S vyplněním pomůže případně chatbot.

"Chceme klientovi doručit vše formou, kterou bere jako standard. Když si chcete koupit letenku, tak nikdo nejde do prodejny vedle Václavského náměstí. Vezmete si mobil," podotkl náměstek. Podle něj se mění nejen podávání žádostí, ale i zpracování. "Dnes pracovník úřadu práce žádost vytiskne a údaje přepíše do aplikace. Nový postup je takový, že nebude už nic přepisovat," popsal Trpkoš.

Jednodušší a kratší bude podle Merhautové také papírový formulář. V brzké době by i na úřadech ale lidé mohli s pomocí pracovníků vyplňovat údaje rovnou do aplikace.

Ministerstvo podle své mluvčí Evy Davidové připravuje kampaň, která má na změny upozornit. Má cílit i na blízké, kteří mohou s vyplňováním on-line pomoci.

Experti na sociální problematiku složitost vyřizování opakovaně kritizovali. Podle výzkumů podporu na bydlení pobírá výrazně méně lidí, než na ni má nárok. Příspěvek mohou získat ti, jimž na úhradu přiměřeného bydlení nestačí v Praze 35 procent příjmu a jinde 30 procent. Dávka odpovídá rozdílu mezi výdaji na bydlení - ale nejvýš do státem stanovených normativních nákladů - a 0,3násobkem či 0,35násobkem příjmu.

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Evropská komise obdržela návrh Česka na stavbu továrny na penicilin

17.03.2024 15:22 Evropská komise obdržela návrh Česka na výstavbu továrny na penicilin. Pokud bude návrh schválen,…

Případy školáků s černým kašlem se mají posuzovat individuálně

15.03.2024 17:13 Žádné dítě, které není očkováno proti černému kašli, nebude vyřazeno z výuky. Výklad Hygienické…

Zeman je po operaci a ve vážném stavu, uvedla nemocnice

15.03.2024 12:52 Bývalý prezident Miloš Zeman, který byl ve čtvrtek operován kvůli kritickému nedokrvení nohy, je ve…

Miloš Zeman je po operaci v nemocnici

14.03.2024 19:09 Bývalý prezident Miloš Zeman byl hospitalizován v Motolské nemocnici kvůli náhlému nedokrvení nohy,…

Pohonné hmoty malinko zlevnily. Výhledově ceny opět porostou

14.03.2024 13:32 V Česku se od března zastavilo zhruba půldruhého měsíce trvající zdražování pohonných hmot. Benzin…

ANO by v únoru vyhrálo volby. Nový průzkum mu přisuzuje "jen" 31 procent

14.03.2024 09:09 V únorových sněmovních volbách by hnutí ANO získalo 31 procent hlasů. Na druhém místě by se…

Sněmovna bude Babišovo chování řešit příští týden v úterý

13.03.2024 17:49 Poslanecká sněmovna se bude příští týden zaobírat chováním bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).…

Tragédie u Řevnic zastavila vlaky. Pád sloupu nepřežil dělník

13.03.2024 15:18 Tragédie se ve středu stala u středočeských Řevnic. Po pádu starého sloupu elektrického vedení…

Poslanci se sejdou na mimořádné schůzi kvůli Babišovi

12.03.2024 21:11 Strany vládní koalice se v úterý dohodly na svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny kvůli…

Související:

Nejnovější