Pražský hrad uctí Ukrajinu, recepce po ceremonii v pondělí nebude

ražský hrad v pondělí vyjádří solidaritu s Ukrajinou. Při slavnostním střídání stráží bude vyvěšena ukrajinská vlajka a zazní její hymna. Hosté slavnostního předávání státních vyznamenání budou vyzváni, aby finančně podpořili pomoc ukrajinskému lidu. Následná slavnostní recepce ve Španělském sále bude zrušena, oznámil dnes v tiskové zprávě prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Předávání státních vyznamenání.

Zeman v pondělí předá státní vyznamenání za minulý a předminulý rok, kdy se 28. října nemohly uskutečnit slavnostní ceremoniály. Jako náhradní datum vybral den 172. výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. "Ukrajina v těchto dnech čelí ruské agresi. Prezident republiky proto rozhodl, že řádový den bude spojen s vyjádřením solidarity s Ukrajinou," uvedl Ovčáček.

Při slavnostním střídání stráží proto v pondělí v poledne bude na prvním hradním nádvoří vyvěšena vlajka Ukrajiny a zazní ukrajinská a česká hymna. Zeman takto v minulosti podpořil například Izrael v době střetů s Palestinci.

Pražský hrad také vyzve účastníky ceremonie ve Vladislavském sále k pomoci Ukrajině. "Hosté slavnostního ceremoniálu předání státních vyznamenání prezidentem republiky budou v písemném programu večera zdvořile požádáni, aby poskytli finanční příspěvek na pomoc ukrajinskému lidu," poznamenal mluvčí.

Ovčáček dodal, že slavnostní recepce ve Španělském sále je z rozhodnutí prezidenta zrušena. Recepce pro několik set lidí se v minulosti pravidelně konala krátce po skončení předávání vyznamenání.

Tradiční slavnostní večer na Pražském hradě byl 28. října 2020 odložen kvůli špatné epidemické situaci, na podzim loňského roku se nemohl uskutečnit kvůli léčbě Zemana v Ústřední vojenské nemocnici. Jako náhradní termín byl určen 1. leden 2022, který je, stejně jako 28. říjen, takzvaným řádovým dnem. Ceremoniál byl ale opět odložen, důvodem byla znovu situace spojená s koronavirem.

Prezident se rozhodl udělit nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva herečce Jiřině Bohdalové nebo kosmonautu a bývalému velvyslanci v Rusku Vladimíru Remkovi. Stejný řád 7. března dostanou posmrtně podnikatel a majitel skupiny PPF Petr Kellner, válečný československý pilot Alexander Hess a britský politik Alfred Duff Cooper, který rezignoval na protest proti podpisu mnichovské dohody. Celkem Zemanův seznam zveřejněný na konci října čítal 29 osobností včetně psychiatra a spisovatele Jana Cimického. Ten se po obviněních ze sexuálního napadení a obtěžování, která proti němu vzneslo několik žen, rozhodl vyznamenání nepřevzít.

Další téměř čtyři desítky lidí Zeman ocenil již v roce 2020. Šest z nich obdrželo Řád bílého lva, a to bojovník z východní fronty druhé světové války Miloslav Masopust a in memoriam váleční letci František Chábera a Josef Koukal, oceněn jím byl i legionář, odbojář a oběť justiční vraždy komunistického režimu Heliodor Píka. Za zvládnutí první vlny epidemie jej dostal bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Mezi oceněnými byl i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Kvůli rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil část volebního zákona, se ale Zeman rozhodl mu Řád Tomáše Garrigua Masaryka neudělit.

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

Související:

Nejnovější