Pražští zastupitelé mohou zvolit nového primátora, aniž by zvolili celou novou městskou radu

Pražští zastupitelé mohou zvolit nového primátora, aniž by zvolili celou novou městskou radu. Dosavadní primátor a jeho náměstci by se při zvolení nového primátora stali řadovými členy rady. Nový primátor by pak nebyl členem rady, ale disponoval by jeho pravomocemi. Vyplývá to z aktuálního vyjádření ministerstva vnitra, které si magistrát vyžádal.

Pražský magistrát

Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) se totiž domluvila s ANO, že zvolí primátorem lídra Spolu Bohuslava Svobodu (ODS), ale zbylých deset radních volit nebudou. Volby v Praze vyhrálo Spolu před ANO a Piráty.

"Zvolením nového primátora dochází k zániku výkonu pravomoci dosavadním primátorem i jeho náměstky. Pokud nedojde ke zvolení nové rady hlavního města Prahy jako celku, všech 11 členů, pak dosavadní rada v původním složení nadále vykonává své pravomoci," píše se ve vyjádření ministerstva.

Nově zvolený primátor se podle dokumentu nestane členem rady a zároveň dosavadní primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a jeho náměstci by se stali řadovými členy rady. Nově zvolený primátor se nestane členem rady, bude ale disponovat všemi zákonnými oprávněními primátora s výjimkou hlasování na schůzích rady. "Nový primátor by tedy především svolával schůze rady a podepisoval zápis z její schůze," píše se v materiálu.

Zástupci Spolu ve středu společně s hnutím ANO sdělili, že ANO podpoří volbu Svobody primátorem Prahy. Obě strany začaly v neděli jednat o možné podpoře menšinové rady Spolu ze strany ANO. To předložilo 15 programových bodů, kterými podporu podmiňuje. Na konečném znění těchto bodu se strany zatím nedomluvily, proto se jejich zástupci rozhodli volit pouze primátora.

Volbu Svobody primátorem naopak nepodpoří Praha Sobě ani Piráti, kteří oznámený postup Spolu a ANO označili za právní paskvil a vyjednávací debakl Spolu.

Koaliční vyjednávání začala hned po volbách. Od té doby se průběžně setkávali zástupci jednotlivých stran. Spolu prosazovalo vznik obdobné koalice, jako je ta vládní, tedy s Piráty a STAN, avšak jednání neúspěšně skončila. Letošní jednání o novém vedení města je nejdelší v historii Prahy od roku 1993.

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice Spolu, získala v 65členném zastupitelstvu 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti mají 13 zastupitelů a Praha Sobě 11 mandátů. Pět zastupitelů má STAN, šestá SPD získala tři mandáty.

Svoboda považuje za největší problémy Prahy energetiku či dopravu

Mezi největší problémy Prahy patří energetika, doprava nebo nedostatek míst ve školách. Ve svém kandidátském projevu na primátora to řekl poslanec a lídr Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda (ODS). O volbě primátora se dnes už více než pět hodin hádají městští zastupitelé. Přou se zejména o postup, kdy se Spolu a ANO domluvily na volbě pouze Svobody, avšak neplánují volit zbylých deset radních. Podle Pirátů a Prahy Sobě je nelegitimní, podle Spolu a ANO naopak v pořádku a postup si nechaly posvětit ministerstvem vnitra. Svoboda byl poprvé primátorem v letech 2010 až 2013. Volby v Praze letos v září vyhrálo Spolu před ANO a Piráty.

"Slíbili jsme Pražanům, že budeme pracovat pro ně. Chci vytáhnout (v projevu) jen několik věcí, které jsou pro Prahu zásadní a musí se dělat. Je to problém energetiky, který na nás dopadá kvůli světovému vývoji. Musíme energetiku pro Pražany zajistit tak, aby všechny hrozby, které se říkají, tak abychom jim všem čelili, abychom rizika minimalizovali," řekl Svoboda.

Druhým tématem je podle Svobody doprava. "Všichni víme, že doprava v Praze prakticky stojí. Kdo přes Prahu musí jezdit, tak to ví velice dobře. Dokonce i MHD začíná mít zásadní problémy," řekl. Zásadní je podle něj dokončit silniční okruhy, neboť bez jejich dokončení není možné dělat další změny a omezení v centru.

Poslední zmínil školství, kdy chybí místa mimo jiné na středních školách. "Zejména střední školství prochází velkou krizí, co se týče počtu míst. Zájmem rodičů je, aby děti vystudovaly alespoň tu střední školu," řekl Svoboda. Magistrát musí začít hledat prostory, kde se bude výuka odehrávat. "O boji s korupcí se nebude mluvit, to se bude dělat," dodal na závěr.

Spolu a ANO začaly v neděli jednat o možné podpoře menšinové rady Spolu ze strany ANO. To předložilo 15 programových bodů, kterými podporu podmiňuje. Na konečném znění těchto bodů se strany zatím nedomluvily, proto se jejich zástupci rozhodli volit pouze primátora.

Spolu se obrátilo na ministerstvo, zda je postup v pořádku. Ministerstvo proti němu nic nenamítá. Piráti a Praha Sobě mají ale opačný názor. Právě to se stalo jedním z témat, o která se zastupitelé začali přít. V často osobních invektivách si rovněž začali vyčítat, kdo může za to, že ani po více než dvou měsících od voleb není ustavena nová koalice, a rovněž si vyčítali, co kdo v minulosti udělal, nebo neudělal.

Koaliční vyjednávání začala ihned po volbách. Od té doby se průběžně setkávali zástupci jednotlivých stran. Spolu prosazovalo vznik obdobné koalice, jako je ta vládní, tedy s Piráty a STAN, avšak jednání skončila neúspěšně. Letošní jednání o novém vedení města je nejdelší v historii Prahy od roku 1993.

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice Spolu, získala v 65členném zastupitelstvu 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti mají 13 zastupitelů a Praha Sobě 11 mandátů. Pět zastupitelů má STAN, šestá SPD získala tři mandáty.

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější