Předsednictvo hnutí ANO zrušilo místní organizaci v Hradci Králové

Předsednictvo hnutí ANO zrušilo místní organizaci v Hradci Králové kvůli špatnému fungování klubu v zastupitelstvu města. Informaci České televize dnes ČTK potvrdil mluvčí ANO Martin Vodička. Návrh na zrušení podala krajská organizace hnutí. Nyní by měla vzniknout nová místní organizace. Poslanec za ANO z Hradce Králové Jiří Mašek uvedl, že požádá znovu o členství. "Nemám důvod nepodat přihlášku," řekl ČTK.

Hnutí ANO

V zastupitelském klubu ANO se v posledních měsících projevila řada neshod. Bývalá náměstkyně primátora za ANO Věra Pourová letos klub opustila a pak i vystoupila z hnutí. "ANO neplnilo svůj program, vadily mi vztahy mezi některými zastupiteli," řekla ČTK. V listopadu oznámil odchod z klubu radní města Jiří Langer. Zdůvodnil to nehospodárným chováním vedení města.

Před více než týdnem zastupitelstvo na návrh opozice odmítlo schválit rozpočet města na rok 2022 předložený náměstkyní pro ekonomiku Monikou Štayrovou (za ANO). Při hlasování o návrhu opozice na přepracování rozpočtu nebyl klub ANO jednotný, když s opozicí hlasovala i radní Andrea Turková. Na začátku roku 2022 bude město hospodařit podle rozpočtového provizoria.

Krajský předseda hnutí ANO Petr Koleta dnes uvedl, že zájemci o zapojení do aktivit nové místní hradecké organizace se mohou hlásit krajské manažerce hnutí Darině Kricnarové. Proces založení nové organizace by měl podle něj začít po Novém roce. "Vše se snažíme řešit rázně v souladu se stanovami hnutí. Pro rozpuštění hlasovala většina členů zmíněné místní organizace, což dokládá, že se nejedná o žádnou revoluci. Ve vedení města se nic nemění, pouze lidé za nás zvolení již nejsou členy hnutí," uvedl Koleta.

Primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS) v reakci na možné zrušení místní hradecké organizace ANO ve středu uvedl, že situace ve vedení města se nemění, na postech náměstků primátora i nadále zůstávají Monika Štayrová a Pavel Marek (zvolení za ANO). Ve vedení města je také náměstek primátora Jiří Bláha (ODS). "Přestože došlo k této změně, náměstci primátora zůstávají i nadále ve svých funkcích. Nastavená spolupráce ve vedení města funguje a není třeba ji měnit," uvedl Hrabálek.

Krajské předsednictvo ANO o návrhu na zrušení místní organizace jednalo na její schůzi v pátek. Schůzi krajské vedení podle Kolety svolalo "z důvodů dlouhodobých problémů, které se odrážejí ve špatném fungování zastupitelského klubu ANO v Hradci Králové a poškozují dobré jméno hnutí ANO 2011 navenek". Návrh na zrušení místní organizace a zánik členství u všech jejích členů schválilo předsednictvo kraje jednomyslně. Celostátní předsednictvo o rozpuštění buňky rozhodlo v úterý.

Hnutí ANO poslední komunální volby v Hradci Králové v roce 2018 vyhrálo, když získalo 24 procent hlasů a v zastupitelstvu obsadilo 11 ze 37 míst. Koalici s nejtěsnější většinou 19 hlasů ANO vytvořilo s ODS a uskupením Změna pro Hradec a Zelení. Odchodem Změny a Zelených se však koalice na podzim 2020 rozpadla a nová nevznikla. Rada města má nyní devět členů z původních 11 a je složená ze čtyř lidí z ODS, čtyř za ANO a zástupce Změny. ODS má post primátora a jednoho náměstka, za ANO jsou dva náměstci primátora.

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

Související:

Nejnovější