Premiér Babiš se nemusí omlouvat Kalouskovi za výroky ve Sněmovně

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nemusí omlouvat bývalému poslanci Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) za výroky, které o něm pronesl v Poslanecké sněmovně. Dnes o tom rozhodl soud, podle nějž by případnou odpovědnost za premiérova slova beztak nesl stát, nikoliv Babiš osobně. Verdikt není pravomocný. Premiér o svém politickém rivalovi prohlásil, že rozkrádal ministerstvo obrany a "zabil lidi cez padáky".

Andrej Babiš

"Žalovaný (Babiš) se svých výroků dopustil na půdě Parlamentu, která zaručuje maximální míru svobody projevu," uvedla soudkyně Okresního soudu pro Prahu-západ Simona Kačerová. Dodala, že výroky měly souvislost s výkonem pravomoci předsedy vlády.

Kalousek v reakci na dnešní rozhodnutí soudu na twitteru uvedl, že na skutkové podstatě se nic nemění a Babiš evidentně lhal Sněmovně i veřejnosti. "Zda se za to má, či nemá omluvit, na to mají soudy různé názory. Takže já to rozhodně nevzdám, lhářům se ustupovat nesmí," doplnil.

Babiš dnes novinářům řekl, že nevidí důvod se omlouvat. "Jeden z důvodů, proč jsem založil protikorupční hnutí, je právě symbol korupce pan Kalousek. Tam se na mé pozici nic nezměnilo. Pokud by naše tradiční demokratické strany nebyly zkorumpované, tak bych nikdy hnutí ANO nezaložil," sdělil premiér.

Loni Kačerová rozhodla opačně tak, že Babiš nese osobní odpovědnost a že se má Kalouskovi omluvit jak písemně, tak i ústně na schůzi Sněmovny. Nyní se ale musela řídit závazným názorem odvolacího senátu.

Babiš pronesl sporné výroky na schůzi Poslanecké sněmovny před hlasováním o důvěře vládě ANO a ČSSD v roce 2018. Kalouskovi navíc tykal a označil ho za "ožralu" a "zloděje zlodějského". Poslanec předtím Babiše kritizoval za to, že při vysvětlování kauzy Čapí hnízdo křivě přísahal na zdraví svých dětí. Vyhrocenou diskusi přenášela televize.

Problém s tím, že politiky nelze za jejich slova žalovat přímo, se podle Kačerové vyskytuje před jejím soudem opakovaně. Ochrana poskytovaná parlamentní imunitou podle ní vede k narůstání agrese, k pocitu beztrestnosti za pronesené urážky a k poklesu politické kultury u nejvyšších státních představitelů. "Zdejší soud se žalovaného (Babiše) několikrát pokusil přimět k omluvě, zatím však vždy neúspěšně," poznamenala.

"Pan premiér utrpěl Pyrrhovo vítězství. Nyní bude možné, aby kdykoliv, kdokoliv na půdě Poslanecké sněmovny vykládal o komkoliv jakékoliv lži bez toho, že by se tomu nešťastníkovi dostalo nějaké satisfakce. A to se samozřejmě může týkat i pana premiéra," komentoval rozhodnutí Kalouskův advokát Stanislav Balík. "Rozsudek vidím jako těžkou porážku politické kultury. (…) Pokud soudy budou rozhodovat takto, tak padne," doplnil s tím, že rozhodnutí odvolacího soudu svázalo soudkyni ruce. "Předpokládám, že se určitě odvoláme," uzavřel.

Podle Babišova právníka Jiřího Urbánka by v tomto případě neměla šanci na úspěch ani žaloba podaná proti státu. "Zdejší soud se zabýval nejen tím, komu jsou ty výroky přičitatelné, ale i povahou těch výroků. A dospěl k závěru, že nejsou protiprávní," upozornil.

Babiš svými slovy narážel na Kalouskovo působení ve funkci náměstka ministra obrany a na několik kontroverzních zakázek z té doby, mezi nimiž byl právě i nákup padáků VTP-100. V roce 1997 zahynul při seskoku s tímto padákem voják a armáda již poté toto vybavení nevyužívala.

Kačerová připustila, že výroky měly "určitý reálný základ v politickém smyslu slova". Připomněla judikaturu, podle níž skutkový základ u politického projevu nemusí být zcela přesný. Babišovu obhájci dala zapravdu v tom, že někdejší zakázky na ministerstvu obrany "dlouhodobě budí rozpaky a pochybnosti o nich trvají". Podotkla také, že Kalousek Babiše do jisté míry vyprovokoval a že je jako bývalý politik povinen snášet vyšší míru kritiky.

Rusko nezaútočí na Česko? Čeští politici Putinovi nevěří

29.03.2024 10:12 Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští…

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Související:

Nejnovější