Prezident Pavel promluvil o svém vnímání V4

Prezident Petr Pavel v současné době vnímá visegrádskou čtyřku (V4) spíše jako konzultační fórum, které nemá ambice detailně koordinovat zahraniční nebo bezpečnostní politiku. Prostor vidí v rozšíření spolupráce i na baltské země. Pavel to řekl na tiskové konferenci po dnešním setkání se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou v Bratislavě. Oba počítají se společnou cestou v dubnu na Ukrajinu.

Petr Pavel a Zuzana Čaputová

Pavla za jeho výroky o V4 kritizoval slovenský expremiér Robert Fico, jehož strana Směr-sociální demokracie se v některých sondážích už dostala do čela popularity politických stran; na Slovensku budou na konci září předčasné parlamentní volby.

Pavel poznamenal, že se nikdy netajil jistou skepsí, pokud jde o efektivitu uskupení zemí Visegrádu, ke kterým kromě Česka a Slovenska patří ještě Polsko a Maďarsko. Rozpory v poslední době vyvolává zejména postoj Maďarska k válce na Ukrajině.

Český prezident řekl, že v minulosti vyjádřil názor, že V4 bude muset vážně uvažovat, jakým obsahem spolupráci naplnit. Dodal, že je odpůrcem toho, aby se škrtem pera zrušilo něco, co již přineslo svůj efekt.

"V dnešní době vnímám V4 spíše jako konzultační fórum bez ambice detailní koordinace zahraniční nebo bezpečnostní politiky, k tomu visegrádská čtyřka ani nesloužila," uvedl Pavel. Dovede si ovšem představit prostor pro konzultace a spolupráci v řadě oblastí, jako jsou ekonomická, obchodní a kulturní. Potenciál vidí v možné užší spolupráci mezi V4 a baltskými zeměmi.

Pavla za jeho výroky o V4 kritizoval Fico. "Oslabování spolupráce České republiky, Slovenské republiky, Maďarska a Polska není v zájmu těchto čtyř zemí. Je v to v zájmu Spojených států a západní Evropy," řekl Fico na mítinku k mezinárodnímu dni žen v Trnavě.

Podle Fica právě V4 v minulosti zabránila příchodu migrantů na Slovensko či do Česka a "dokázala v Evropské unii velké věci", když koordinovala své postoje. Tvrdil, že oba prezidenti se zabývali různými záležitostmi, ale zapomněli na běžný život Čechů a Slováků. Fico podobně jako Maďarsko odmítá dodávky zbraní na Ukrajinu, která od loňského února čelí vojenské invazi Ruska.

Pavel se vyjádřil i k ohlášené návštěvě Ukrajiny. S prezidentem Volodymyrem Zelenským se v neděli telefonicky domluvil, že cestu naplánují na duben. Rád by ji zkoordinoval i s Čaputovou. Konkrétní přísliby, se kterými by na Ukrajinu mohl jet, nechtěl přibližovat. Dodal pouze, že měl již konzultace například s armádou.

Čaputová zopakovala, že se společné cesty na Ukrajinu velmi ráda zúčastní a že nápad na návštěvu vznikl ve stejnou dobu v Praze i v Bratislavě.

Večer se Pavel s Čaputovou zúčastnili diskuse, kterou ve Slovenském národní divadle uspořádaly servery Denník N a Deník N. Věnovali se v ní například pravomocím přímo volených prezidentů nebo možnosti další kandidatury Pavla i Čaputové. Slovenská prezidentka řekla, že rozhodnutí, zda se bude opět ucházet o prezidentský úřad, oznámí v řádu několika týdnů. Tématem byly i zahraničněpolitické otázky týkající se budoucnosti visegrádské skupiny a války na Ukrajině. Oba se shodli, že je nutné i nadále Ukrajinu podporovat. Podle Pavla je nezbytné, aby míru bylo dosaženo tím, že Ukrajina na svém území Rusko porazí. Diváci, kteří zaplnili celý sál, oběma politikům často tleskali, zejména při jejich vyjádřeních k ruské agresi na Ukrajině, nebezpečí populismu nebo boji s dezinformacemi.

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Související:

Nejnovější