Prezident Zeman na Hradě jmenoval čtyři desítky nových soudců obecných soudů

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval čtyři desítky nových soudců obecných soudů. Nejvíce by jich mělo zamířit k soudům spadajícím pod plzeňský krajský soud a Krajský soud v Hradci Králové. Mezi kandidáty opět převažovaly ženy.

Miloš Zeman

Zeman dnes novým soudcům poradil, aby se nestyděli vyžádat si pomoc soudních znalců nebo expertů. Zmínil případ tří odsouzených za nelegální obchody s psychotropním nápojem ayahuasca, kterým před několika týdny udělil milost. Polští manželé Jaroslaw a Karolina Kordysovi dostali v kauze osmileté tresty, třetímu odsouzenému soudy uložily podmíněný trest.

Soudce v případu si podle Zemana nevyžádal žádný znalecký posudek či expertizu, přitom podle prezidenta i národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil látku označil za nenávykovou. "Nikdo z nás není vševědoucí. Každý z nás potřebuje pomoc specialistů v dané oblasti. Chyba vzniká tehdy, když si tuto pomoc nevyžádáte a rozhodujete jako všeználek," řekl Zeman.

Vláda na konci listopadu schválila návrh ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) na jmenování 42 nových soudců a soudkyň, Zeman jich dnes jmenoval 41, jedna z kandidátek se nemohla zúčastnit kvůli nemoci.

Mezi kandidáty bylo 24 žen a 18 mužů. Do obvodu plzeňského krajského soudu má podle návrhu ministra přibýt deset soudců, o jednoho méně půjde k soudům spadajícím pod Krajský soud v Hradci Králové. Sedm posil mají získat soudy v hlavním městě. Pod ústecký krajský soud přijde pět nováčků, pod českobudějovický tři. Zbývající soudce bude působit u Okresního soudu v Olomouci.

Server Lidovky.cz dnes napsal, že by Zeman mohl při dnešním jmenování soudců oznámit jmenování nového předsedy Ústavního soudu (ÚS), což se ale nestalo. Novým šéfem ÚS by se podle Seznam Zpráv a webu Respekt.cz mohl stát současný člen soudu Josef Fiala. Současnému předsedovi ÚS Pavlu Rychetskému, který je z funkce neodvolatelný, mandát vyprší až příští rok v srpnu, Zeman ve funkci prezidenta končí už v březnu. Dosud odborníci předpokládali, že příštího předsedu ÚS jmenuje při personální obměně soudu až další prezident.

Zeman naposledy jmenoval nové soudce v říjnu, kdy jich bylo 49. Jmenovací vlna se týkala výhradně Prahy a severní Moravy a Slezska. Dva navržené kandidáty tehdy prezident jmenovat do soudcovského stavu odmítl - státní zástupce Marka Bodláka a Petra Babku. Poznamenal k nim, že je "dohnaly staré hříchy".

U Bodláka Zeman tvrdil, že se "velmi aktivně angažoval" v procesu s exministryní obrany Vlastou Parkanovou v kauze letounů CASA. U Babky pak zmínil veřejné pokárání rozsudkem Nejvyššího soudu v případu vývozu torz bývalých vojenských raket. Bodlák, který na pražském vrchním státním zastupitelství řídí odbor závažné hospodářské a finanční kriminality, nedávno zamítl prezidentův podnět na prověření možné sabotáže při loňské Zemanově hospitalizaci. Jeho domovské státní zastupitelství také řeší případy, které se týkají trestné činnosti v Lesní správě Lány.

Témata: Miloš Zeman | soudy

ANO by v březnu vyhrálo volby, hlas by mu dala necelá třetina voličů

24.04.2024 08:44 Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového…

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Související:

Nejnovější