Při protestech ve Francii bylo zraněno 441 policistů, demonstranti zapálili radnici

Při protestech proti francouzské důchodové reformě zadržela policie ve čtvrtek a v noci na dnešek 457 lidí, zranění utrpělo 441 policistů. Informoval o tom dnes ráno francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Počty zadržených a zejména zraněných jsou vyšší než při posledních protestech. V západofrancouzském Bordeaux podle deníku Le Monde hořela část radnice, kde má být v úterý uvítán britský král Karel III. Podle Darmanina si poslední protesty vyžádaly také výrazně více škod než ty předešlé. Francouzská premiérka Élisabeth Borneová označila násilnosti za nepřijatelné.

Demonstrace ve Francii

Dalších demonstrací proti reformě, která mimo jiné zvyšuje věk odchodu do důchodu o dva roky na 64 let, se podle policie v celé Francii zúčastnil více než milion lidí, podle odborářů dokonce 3,5 milionu.

Na řadě míst se protesty vyhrotily a musela zasahovat policie. Darmanin, který se dnes k protestům vyjádřil na kanálu CNews, potvrdil, že jenom z Paříže bylo z meziodborových demonstrací hlášeno "903 požárů pouličního mobiliáře nebo popelnic". Požáry a chaos po sobě podle Le Figaro zanechaly protesty v ulicích Paříže, Rennes, Bordeaux, Lorientu či Lyonu.

V Bordeaux krátce hořela část radnice, v Nantes zase demonstranti vnikli do budovy správního soudu, vyplenili recepci a rozbili okna a dveře. Poškozeno bylo také několik obchodů. V Lorientu na severozápadě 68milionové země se terčem útoků části demonstrantů stala městská policejní stanice, jinde zase na policisty létaly dlažební kostky nebo zápalné lahve.

Podle ministra Darmanina si čtvrteční protesty, za něž kritizoval extrémní levici, vyžádaly výrazně větší škody než předešlé demonstrace.

Darmanin dnes slíbil, že Francie je připravena přivítat krále Karla III. na státní návštěvě navzdory protestům. "Jsme připraveni ho přivítat za skvělých podmínek," řekl Darmanin. Zdroj z Buckinghamského paláce tento týden uvedl, že protesty by mohly ovlivnit logistiku první zahraniční návštěvy panovníka.

Důchodová reforma je podle vlády nezbytná, jinak hrozí krach důchodového systému. Kromě zvýšení věku odchodu do důchodu se má zvýšit i počet odpracovaných let nutných pro získání plné výše penze.

Macron odsoudil násilí v ulicích, ustupovat nehodlá

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes ostře odsoudil čtvrteční násilnosti v ulicích francouzských měst při protestech proti důchodové reformě. Na tiskové konferenci po summitu EU v Bruselu ujistil, že jeho vláda se nepodvolí násilí. Ohledně penzijní reformy pak vyčká rozhodnutí francouzského nejvyššího soudu. Komisařka Rady Evropy pro lidská práva Dunja Mijatovičová dnes na rozdíl od Macrona uvedla, že ji znepokojilo "nadměrné použití síly“ proti demonstrantům. Vyzvala francouzské úřady, aby respektovaly právo na manifestaci.

"V ničem se nepodvolíme násilí, násilí odsuzuji co nejrazantněji," řekl Macron, který čelí tlaku, aby našel východisko z krize, kterou doprovází jedny z nejhorších pouličních násilností ve Francii za posledních několik let.

Protesty proti penzijní reformě ještě zintenzivnily tento týden po jejím schválení bez hlasování parlamentu, který jen těsně nevyslovil nedůvěru vládě. Kontroverzní postup vyvolal novou vlnu kritiky a vystavil vládu riziku zásahu ze strany francouzské obdoby ústavního soudu.

Při protestech proti francouzské důchodové reformě zadržela policie ve čtvrtek 457 lidí. Zraněno bylo 441 policistů. V Bordeaux dokonce hořela dřevěná vrata radnice, kam měl příští týden na své státní návštěvě Francie zavítat britský král Karel III. Návštěva však dnes byla po dohodě obou stran odložena.

"Sporadické násilné činy některých demonstrantů nebo jiné provinění ostatních během protestu nemohou ospravedlnit nadměrné použití síly ze strany státních činitelů ani připravit pokojné demonstranty o využívání práva na svobodu shromažďování," uvedla dnes Mijatovičová.

"Je na úřadech, aby umožnily účinný výkon těchto svobod tím, že ochrání pokojné demonstranty a novináře, kteří se zabývají demonstracemi, před policejním násilím a před násilnými osobami jednajícími v průvodech nebo na jejich okraji,“ uvedla. Organizace Reportéři bez hranic (RSF) dnes také vyzvala ministra vnitra Géralda Darmanina, aby "ukončil policejní násilí vůči novinářům".

Mijatovičová rovněž vyjádřila znepokojení nad zatčením a vazbou některých demonstrantů a lidí v blízkosti demonstrací a zpochybnila "nezbytnost a přiměřenost opatření, které byly přijaty“.

Putin oslavil volební triumf i se soupeři na Rudém náměstí v Moskvě

18.03.2024 21:24 Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí slavil své vítězství v prezidenských volbách, které…

Česko eviduje první letošní oběť černého kašle

18.03.2024 18:57 Černý kašel má v Česku letos první oběť, vyplývá z dnes zveřejněných statistik Státního zdravotního…

Americký list upravil titulek. Česko už není postsovětským satelitem

18.03.2024 17:06 Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v…

KLDR cvičně odpálila další rakety krátkého doletu

18.03.2024 11:49 Severokorejská diktatura v pondělí odpálila několik raket krátkého doletu, informoval o tom její…

Putin má jistý další mandát. Ve volbách získal přes 87 procenta

18.03.2024 09:13 Ruský prezident Vladimir Putin bude ve funkci dalších šest let. Volilo ho přes 87 procent lidí,…

Netanjahu: Izraelská armáda podnikne ofenzívu na Rafah i přes mezinárodní…

17.03.2024 17:38 Izraelská armáda podnikne plánovanou ofenzívu na město Rafah na jihu Gazy, které je baštou Hamásu,…

Volby v Rusku dnes končí. Zatím odvolilo 65 procent lidí

17.03.2024 13:49 Celostátní účast voličů v ruských prezidentských volbách v neděli ve 12:50 moskevského času (10:50…

Americké úřady začaly vyšetřovat společnost Meta kvůli drogám

17.03.2024 11:59 Americké úřady začaly vyšetřovat společnost Meta v souvislosti s nezákonným prodejem drog, k němuž…

Macron tvrdí, že na Ukrajině zřejmě bude nutná pozemní operace proti Rusku

17.03.2024 09:30 Francouzský prezident Emmanuel Macron se obává, že na Ukrajině bude možná "v určitém okamžiku"…

Šéf OSN odsoudil Rusko za pořádání prezidentských voleb v částech Ukrajiny

16.03.2024 21:51 Generální tajemník OSN António Guterres odsoudil Rusko za pořádání prezidentských voleb v částech…

Související:

Nejnovější