Při testování žáků na covid-19 na lyžařském výcviku postupují školy nejednotně

Při testování žáků na covid-19 na lyžařském výcviku postupují školy nejednotně. Zatímco někde se žáci při pobytu na horách testují antigenními testy jako ve výuce, jinde nikoli. Vyplývá to ze zjištění ČTK.

Ilustrační foto

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba stačí, když neočkovaní žáci starší 12 let předloží před odjezdem na hory PCR test. Vyjádření ministerstva školství ČTK zjišťuje.

Podle nařízení ministerstva zdravotnictví se mají všichni žáci a učitelé první dva týdny v lednu testovat antigenními testy v pondělí a ve čtvrtek. Od příštího týdne by se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) mělo pokračovat jednou týdně v pondělí, vláda to probere ve středu. Pro nákup skipasu na školním lyžařském kurzu musí podle jiného nařízení neočkovaní žáci starší 12 let, kteří neprodělali covid-19 v uplynulých 180 dnech, před kurzem trvajícím do osmi dnů předložit negativní PCR test ne starší 72 hodin. Na delším kurzu musí PCR test absolvovat znovu po pěti až sedmi dnech.

Podle opatření ministerstva zdravotnictví je PCR test podmínkou pro přepravu na lanové dráze či lyžařském vleku. Podle Jakoba ale PCR test platí obecně pro účast na lyžařském kurzu. "Když děti jedou na hory, tak stačí před tím, než odjedou na hory, aby si udělali PCR test a pak už se netestují," řekl.

Školy si nicméně nařízení vykládají různě. Například studenti pražského Gymnázia Nad Štolou, kteří na lyžařský výcvik odjeli tento týden, se testují antigenními testy na kurzu stejně jako ve škole. "Pokud bude mít některý z žáků pozitivní antigenní test, všichni neočkovaní žáci musí nastoupit do karantény do doby, než budeme znát výsledek PCR testu. To znamená, že žák, který bude mít pozitivní antigenní test, odjede s rodiči domů na PCR test, počká na výsledek a do té doby budou neočkovaní žáci na vyhrazeném 'karanténím pokoji' pod dohledem (…) zdravotníka. Pokud bude výsledek PCR testu negativní, žák který byl testován, se může vrátit zpět na kurz a neočkovaní žáci se mohou zpět připojit k ostatním do programu. Pokud bude pozitivní, neočkovaní žáci odjíždí z kurzu domů,“ napsala škola rodičům. Dopis má ČTK k dispozici.

Naopak třeba ZŠ Vodičkova v Praze 1, odkud mají žáci na lyžařský kurz vyjet tuto sobotu, s testováním žáků antigenními testy na zájezdu nepočítá. "Předpokládám, že když tam pojedeme a budou všichni negativní a bydlíme v prostorách, kde nikdo jiný s námi není, a budou tam na sjezdovce, kde nikdo jiný s námi nebude jezdit, tak je na hlavu postavené, abychom se zase hned v pondělí testovali antigenem, když budou děti z pátku otestované PCR testy,“ řekla ředitelka Dagmar Zelená. Předseda Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc uvedl, že o tom, zda mají školy na lyžařském kurzu dělat antigenní testy, nemá informace.

Školní lyžařský výcvik je jednou z organizačních forem výuky předmětu tělesná výchova. Ve většině škol není povinný, jinak by musel být zdarma. Pokud škola organizuje nepovinný kurz, náklady nesou rodiče.

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější