Příchod MTV změnil před 40 roky svět populární hudby

Před 40 lety, 1. srpna 1981, začal vysílat první televizní hudební kanál - americká Music Television (MTV), čímž se výrazně proměnil svět populární hudby.

MTV, photo by Bruno Dias

MTV v dalších letech doslova vyrobila mnohé hvězdy popové muziky a pomyslně posunula hudební byznys od milionů k miliardám dolarů. MTV se v posledních letech podařilo - i po nástupu nástupu nejprve Napsteru, potom sociálních sítí a Spotify - zůstat silnou značkou, a to především díky obměně programu a rychlé adaptací v nelineárním prostředí. Televizní stanice MTV, s odnožemi MTV Dance, MTV Hits či MTV Rock, každoročně v USA udílí i hudební ceny.

Před 40 lety se na televizní obrazovce po hlášce "Dámy a pánové, je tady rock-and-roll" objevil Trevor Horn, který jako lídr hudební kapely The Buggles začal zpívat píseň Video Killed The Radio Star. MTV měla na začátku v rotaci pouhých 250 klipů. Nejprve ale pomohl import přes oceán a britské kapely, pak si MTV začala vyrábět své superstar a jejich obsah sama. Například koncem 80. let sledovalo MTV pravidelně přes 85 procent Američanů mezi 18 a 34 roky.

The Very First Two Hours Of MTV (139:28) | zdroj: MTV

Kritici se shodují, že právě MTV nastartovala cestu mezi superhvězdy třeba pro Madonnu, Prince nebo Duran Duran, kteří v 80. letech patřili k nejhranějším kapelám televize. Později pak Nirvaně, Eminemovi, Willu Smithovi nebo Britney Spearsové.

V roce 1985 stanice spoluorganizovala koncert Live Aid na pomoc Etiopii, o rok později se zase zapojila do kampaně Rock Against Drugs (Rock proti drogám). MTV také zažehla jednu z jisker, které zapálily fenomén reality show, na jejích obrazovkách se zrodila tradice unplugged koncertů nebo animovaných seriálů jako Beavis a Butt-head nebo South Park.

Lokalizovaná verze MTV Czech vysílala i v ČR v letech 2009 až 2013 pod křídly televizní skupiny Nova.

Témata: MTV | newsbox.cz

Související:

Nejnovější