Příjmy ruského rozpočtu plynoucí z ropy a plynu klesly nejvíce za poslední rok

Příjmy ruského rozpočtu plynoucí z ropy a plynu v srpnu meziročně klesly o více než tři procenta na 671,9 miliardy rublů (zhruba 273 miliard Kč), tedy na nejnižší úroveň od loňského června, protože Rusko v důsledku války na Ukrajině prodává ropu se slevou a omezuje dodávky plynu do Evropy. Vyplývá to podle agentury Bloomberg z údajů ruského ministerstva financí. Příjmy z ropy a plynu se na ruském státním rozpočtu podílejí více než třetinou.

Ilustrační foto

Odmítavý postoj některých tradičních evropských zákazníků k nákupům ruské ropy nutí Moskvu prodávat tuto surovinu s výraznými slevami na asijských trzích. Rusko tak nemůže plně těžit z vyšších cen ropy na světovém trhu.

Poklesu rozpočtových příjmů plynoucích z ropy a plynu nezabránily ani rekordně vysoké ceny plynu v Evropě. Plyn má na příjmech ruského rozpočtu menší podíl než ropa, ruská plynárenské společnost Gazprom navíc dodávky do Evropy v létě výrazně omezila, píše Bloomberg.

Tlak na pokles ruských rozpočtových příjmů plynoucích z ropy a plynu by se v budoucnosti mohl ještě zvýšit. Evropská unie se dohodla, že od 5. prosince přestane dovážet ruskou ropu a o dva měsíce později i ropné produkty. Ve stejných termínech navíc hodlá skupina vyspělých zemí G7 na ruskou ropu a ropné produkty zavést cenový strop.

Témata: Rusko | zemní plyn

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější