Primátor Ostravy, který nahradí Macuru, by měl být znám už v dubnu

Primátor Ostravy, který nahradí ve funkci Tomáše Macuru (dříve ANO), by měl být znám už v dubnu. Macuru, jenž v únoru opustil ANO, dnes vyloučil ze svých řad klub zastupitelů tohoto hnutí. Macura koncem února oznámil, že do půl roku z funkce primátora odejde. O vyloučení z klubu dnes rozhodli městští zastupitelé za ANO i v případě primátorovy náměstkyně Zuzany Bajgarové (dříve ANO). Novinářům to řekla nová předsedkyně klubu a bývalá místostarostka obvodu Ostrava-Jih Hana Tichánková.

Tomáš Macura

Důvodem k vyloučení byl podle Macury i Bajgarové fakt, že v prezidentské volbě podpořili Petra Pavla a nehlasovali pro šéfa hnutí Andreje Babiše. Řekli to po jednání klubu novinářům.

Macura uvedl, že na funkci primátora na středečním jednání zastupitelstva rezignovat nehodlá. "Zítřejší (středeční) zastupitelstvo města proběhne standardním způsobem. V této chvíli nejsme domluveni na změnách ve vedení města. Dohoda spočívá v tom, že proběhne oblastní sněm a oblastní sněm bude nominovat kandidáty do vedení města, takže očekáváme, že toto zastupitelstvo bude standardní, bez jakýchkoliv změn," uvedla Tichánková. Nové vedení by se podle ní mělo volit na dubnovém zasedání.

Klub zastupitelů hnutí ANO má aktuálně podle Tichánkové 17 členů místo původních 21. Z klubu byli vyloučení Macura a Bajgarová a dobrovolně z něho vystoupili náměstkyně Kateřina Šebestová a zastupitel Robert Čep. Podle Tichánkové se tak bude hledat nejen nový primátor, ale i obě jeho náměstkyně.

"Přispěla k tomu celková politická situace, která nastala po prohlášení vedení města, které vyjádřilo neloajalitu vůči hnutí ANO," zdůvodnila Tichánková vyloučení členů klubu. Konkrétnější nebyla. O aktuální situaci ale podle Tichánkové hnutí ANO zatím nejednalo se svými koaličními partnery.

Na městské koalici se krátce po loňských komunálních volbách dohodlo ANO se Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Piráty. Ostravské ANO vedené Macurou komunální volby v září s převahou vyhrálo, získalo 21 mandátů v zastupitelstvu, které má 55 členů. Koalice dosud měla převahu 33 hlasů. "Koaliční partneři budou teprve informováni, určitě s nimi povedeme jednání. Koalice byla poměrně široce rozkročená a v této chvíli to neohrožuje její chod," míní Tichánková, která tvrdí, že nynější klub je jednotný. Macura ale novinářům řekl, že pro jeho vyloučení z klubu hlasovalo 11 z 20 přítomných členů.

Tichánková nepředpokládá, že by se proti dnešnímu rozhodnutí klubu koaliční partneři ohradili. "Myslím si, že koaliční partneři nemají důvod se proti tomu postavit. Nechceme porušovat nějaké koaliční smlouvy, je to vyloženě interpersonální záležitost našeho klubu. Nějakým způsobem ty pozice koaliční smlouvou byly rozděleny a my nehodláme porušovat koaliční smlouvy nebo se odklánět k jiným subjektům," řekla Tichánková.

Primátor se delší dobu názorově rozcházel s celostátním vedením strany. V lednové volbě prezidenta nepodpořil svého stranického šéfa Andreje Babiše. Oznámil, že volil jeho protikandidáta Petra Pavla, který v prezidentské volbě nakonec zvítězil. Stejně postupoval i hejtman Ivo Vondrák (dříve ANO). Následně primátor i hejtman hnutí opustili. Macura dnes řekl, že právě podporou Pavla klub zdůvodňoval jeho vyloučení.

Bezprostředně po vyloučení z klubu primátor připustil, že nějaké signály o takovém postupu měl už před dnešním jednáním. "Popravdě řečeno jsem nějaké signály měl," řekl Macura, který ale zároveň připomněl, že primátora volí a odvolává celé zastupitelstvo. "Takže jestli někdo navrhne mé odvolání z funkce primátora...tak holt to musí získat většinu v tom zastupitelstvu," řekl Macura. Na následné informace Tichánkové o dubnové volbě nového vedení města reagovat nechtěl.

Témata: Ostrava | Tomáš Macura

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější