Pro Pavla bude znalost NATO plus, zanechal tam dobrý dojem, tvrdí znalci poměrů

Pro budoucího českého prezidenta Petra Pavla bude velkou výhodou, že dobře zná fungování Severoatlantické aliance ze svého dřívějšího působení. Soudí tak lidé pracující v bruselském sídle aliance i další znalci místních poměrů, podle nichž se tu jako generál zapsal velmi pozitivně ve funkci šéfa Vojenského výboru. Již tehdy se podle nich nebál mluvit o záležitostech, které byly na vojáka nečekaně politické.

Petr Pavel

Pavel by měl po sobotním zvolení prezidentem jako hlava státu zastupovat Česko na aliančních summitech. V letech 2015 až 2018 přitom vedl výbor, jehož šéf je hlavním vojenským poradcem generálního tajemníka aliance.

"Určitě je to výhoda. Myslím, že je po Eisenhowerovi prvním předním činitelem NATO, který se stal prezidentem," řekl ČTK analytik Paul Taylor z evropského think tanku Friends of Europe. Narážel na amerického prezidenta Dwighta Eisenhowera, který byl před svým nástupem do Bílého domu začátkem 50. let velitelem aliančních sil v Evropě. Díky Pavlovi se Česko podle Taylora ještě pevněji ukotví v transatlantické struktuře, což je vzhledem k ruské agresi na Ukrajině pro Prahu pozitivní zpráva.

Podle současného českého velvyslance při NATO Jakuba Landovského bude pro Česko plus, že se Pavel ve své minulé funkci účastnil jednání ministrů aliančních zemí i schůzek jejich lídrů a vyzná se v jejich fungování. Navíc se dobře zná se současným šéfem aliance Jensem Stoltenbergem, který je v křesle generálního tajemníka od roku 2014.

"Výhodou bude, že někteří lidé z aliance, kteří jeho dobu pamatují, tak si pamatují, že byl vynikající řečník, který byl schopen pro Severoatlantickou radu (zasedání lídrů nebo ministrů) velice dobře formulovat své myšlenky," prohlásil Landovský, který se jednání v NATO s Pavlem účastnil jako náměstek ministra obrany. Na Pavlových projevech bylo podle něj pozitivní, že byly velmi faktické, ale zároveň podané s lehkostí. "Ti, co ho pamatují, tak na něj vzpomínají veskrze v dobrém," dodal velvyslanec.

Další lidé pracující v centrále aliance vyzdvihují Pavlovo skromné vystupování či jeho schopnost hledat konsenzus ve složitých otázkách. "Nebál se nepříjemných situací a do některých problémů se pouštěl skoro jako politik," říká jeden ze zdrojů, který zažil generálovo působení ve výboru. Zmiňuje například Pavlův velmi politický přístup k řešení tureckého nákupu ruského obranného systému S-400, kterým v roce 2017 Ankara popudila část aliančních partnerů v čele se Spojenými státy. S klidem zvládl Pavel podle jiného zdroje v témže roce i velmi citlivou schůzku s náčelníkem ruského generálního štábu s Valerijem Gerasimovem.

Nyní se Pavel vrátí mezi alianční partnery jako prezident, což je podle Landovského přes všechny zmíněné výhody funkce zcela nesrovnatelná s jeho bývalou rolí. S dalšími aliančními politiky by se měl setkat poprvé v červenci na summitu v Litvě. Podle diplomatů je ale možné, že už předtím zavítá do bruselské centrály aliance ke schůzce se Stoltenbergem.

"Bylo by samozřejmě skvělé, pokud by se podařilo najít čas na setkání ještě před summitem ve Vilniusu," dodal Landovský s tím, že případný impuls bude patrně muset vzejít z Pavlovy strany.

Témata: Petr Pavel | NATO

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

Související:

Nejnovější