Problémy v dopravě: Řidiči by si měli dát pozor na zbytky sněhu a náledí

Dopravu v Česku dnes po ránu na některých místech komplikuje nově napadaný sníh. Jde hlavně o méně významné silnice ve vyšších polohách. Místy mohou být vozovky kvůli náledí kluzké. Silničáři proto vyzývají motoristy, aby věnovali řízení zvýšenou pozornost. Vyplývá to ze zjištění krajských zpravodajů ČTK.

Ilustrační fotografie.

V Libereckém kraji v noci nasněžilo, ráno ale v regionu většinou pršelo nebo mrholilo. Pozor by si měli dát řidiči na silnicích nižších tříd, které se nesolí, ujetou vrstvu sněhu může déšť změnit v led. U Lomnice nad Popelkou tak uvízlo auto na sinici, která se neudržuje, problémy mohou mít motoristé také kolem Kozákova. Vzhledem k počasí zůstává pro kamiony nad šest tun uzavřená silnice třetí třídy z Mníšku do Raspenavy přes Oldřichovské sedlo. Hlavní tahy v regionu jsou většinou holé a mokré.

Noční sněžení zasáhlo také Královéhradecký kraj. Dálnice D11 byla ráno po chemickém ošetření mokrá a s opatrností sjízdná. Na nesolených silnicích v Krkonoších a v Orlických horách ležela vrstva ujetého a místy zledovatělého sněhu. Řidiči si podle silničářů musejí dát pozor na mrznoucí déšť.

Zbytky sněhu zůstávají na menších silnicích ve výše položených oblastech Pardubického kraje. Většinou je po solení rozbředlý, někde ale tvoří zledovatělou vrstvu. Řidiči by měli jet opatrně zvláště v oblasti Hlinska, Moravské Třebové, Svitav, Vysokého Mýta, Litomyšle, Poličky nebo Žamberka. Na Orlickoústecku a v Železných horách může cestu komplikovat zledovatělý povrch vozovek.

Na Vysočině padal v noci na dnešek déšť se sněhem, tvořila se ledovka. Místy je mlha. Silnice jsou sjízdné s velkou opatrností, řekl ČTK dispečer krajské správy a údržby Roman Hubený. Na solených hlavních trasách jsou zbytky sněhu, na zbývajících vozovkách rozbředlý nebo zledovatělý sníh posypaný drtí. Ledovka může být podle meteorologů při dešti i po ránu, zejména ve východní části kraje.

V noci na Vysočině jezdilo okolo 110 sypačů. Jeden z nich se krátce před 06:00 srazil na železničním přejezdu u obce Rožná na Žďársku s osobním vlakem, který po nárazu vykolejil. Zranění byli dva lidé. Zdravotníci převezli do nemocnice řidiče auta a cestujícího z vlaku.

Zvýšené opatrnosti by měli dbát řidiči na cestách ve vyšších polohách Moravskoslezského kraje. Kvůli sněžení může být snížená dohlednost, místy mohou být také mlhy. Na mostu na 366 kilometru dálnice D1 hrozí nebezpečí akvaplaningu. Ve vyšších polohách Beskyd je ujetá vrstva sněhu, která může být místy zledovatělá. Pro nákladní vozy těžší než 12 tun je stále uzavřený více než dvacetikilometrový úsek silnice I/56 na Frýdecko-Místecku v Beskydech mezi Frýdlantem nad Ostravicí a částí Bílé Hlavatou. Silnice je jedním z hlavních tahů na Slovensko.

V Olomouckém kraji napadlo v noci na dnešek až deset centimetrů sněhu. Silničáři ve všech okresech kraje nasadili do terénu již v úterý večer všechny sypače. Na silnicích leží nyní zbytky sněhové kaše nebo břečka po chemickém posypu, některé úseky pokrývá ujetá sněhová vrstva krytá inertním posypem. Vozovky by měly být všechny sjízdné, zvýšená opatrnost je ale na místě, řekli dnes ČTK dispečeři správy silnic.

Na většině území Jihomoravského kraje dnes ráno hrozí tvorba ledovky na silnicích i chodnících. V Brně přes noc napadl čerstvý sníh, jinde na území kraje prší nebo padá sníh s deštěm. Krajská Správa a údržba silnic doporučuje zvýšenou opatrnost na většině území kraje s výjimkou některých dálničních úseků. Na silnicích nižších tříd leží rozbředlý sníh po chemickém ošetření. Větší problémy jsou například kolem Čížova a Vedrovic na Znojemsku nebo Krásenska na Vyškovsku, kde sjel autobus z krajnice do příkopu. Nehoda není vážná.

Velmi opatrní by měli být řidiči i na některých úsecích silnic ve Zlínském kraji. Místy mohou vozovky namrzat, případně se na nich může tvořit náledí. V části kraje platí do dnešního poledne výstraha meteorologů před tvorbou ledovky při mrznoucím dešti. Před vznikem náledí varují silničáři na estakádě na silnici I/50 u Kunovic na Uherskohradišťsku. Kvůli náledí je dlouhodobě nesjízdná silnice III/4932 mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku.

Témata: doprava | počasí

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější