Prodejci evidují před Vánocemi enormní zájem zákazníků

Poptávka po zlatě před Vánocemi roste. Čeští prodejci zaznamenali v posledních měsících nárůst prodeje o desítky procent. Vyplývá to z dnešní ankety ČTK mezi největšími firmami na trhu. Důvodem je podle nich hlavně rostoucí inflace.

Obchod s oblečením, ilustrační fotografie.

"Zájem o nákup zlatých slitků a mincí letos výrazně roste. Golden Gate CZ zvýšil proti minulému roku tržby o 28 procent, jen za listopad to bylo 485 milionů korun. Vývoj prodejů v prosinci pak odpovídá listopadovým tržbám," řekl dnes ČTK předseda představenstva společnosti Libor Brůna. Aktuální zvýšenou poptávku podle něj stimuluje zejména prudce rostoucí inflace, ale i mírný pokles ceny drahých kovů proti listopadu. Největší zájem je stabilně o zlaté a stříbrné slitky, dodal.

Hlavní analytik společnosti Zlato David Marášek ČTK řekl, že v návaznosti na rostoucí inflaci od léta poptávka po investičním zlatě roste, a to ve srovnání s první polovinou roku zhruba o 50 procent. "Nyní registrujeme rekordně vysokou poptávku po zlatých slitcích, stejně jako před loňskými Vánocemi. Zlato je letos v podstatě už vykoupené kvůli prodlevám v dodávkách na straně švýcarských rafinérií, takže fyzicky k dispozici už jsou jen menší slitky do hmotnosti jedné unce. Věříme, že po vánočních svátcích a nástupu čínského lunárního nového roku se situace opět stabilizuje," podotkl.

Od začátku adventu vzrostl zájem o digitalizované zlato v Au-tomatu zhruba o 50 procent proti předchozím měsícům před Vánocemi," sdělil zakladatel společnosti Gold.plus Martin Stránský. "V minulých dnech si zákazník koupil digitalizované zlato za dosud nejvyšší částku 300.000 korun. Češi i u nákupů žlutého kovu upřednostňují jednoduchost aplikace, rychlost obchodování a možnost si kov kdykoliv vyzvednout," dodal.

"Letos se zvýšily objemy prodeje zlata zhruba třikrát proti loňskému roku. Před Vánocemi registrujeme nadprůměrnou poptávku, zvýšila se několikanásobně," doplnil spoluzakladatel společnosti Zlaté rezervy Roman Pilíšek.

Cena zlata na burze se v současnosti pohybuje pod 1800 dolarů za troyskou unci, což je zhruba o čtyři procenta méně proti stejnému období loňského roku. Pro příští rok ekonomové předpovídají vzhledem ke stále rostoucí inflaci nárůst poptávky po zlatě jako bezpečném přístavu pro uchování hodnoty úspor.

Témata: obchody

Související:

Nejnovější