Průměrná cena masa v letácích vzrostla o 19 procent

Průměrná cena vybraných druhů masa v akčních letácích sedmi největších českých potravinářských řetězců v červnu meziročně vzrostla o 19 procent. Nejvíce zdražila hovězí plec, a to o 42 procent na zhruba 256 korun za kilogram. Podobně stoupla cena u vepřové krkovice, konkrétně o 41 procent na průměrných 159,5 koruny za kilogram.

Kuřecí maso

Průměrná sleva letos u masa dosahuje 21 procent, loni činila 23 procent. Vyplývá to z analýzy společnosti Česká distribuční, dceřiné společnosti Vltava Labe Media, která je největším distributorem akčních letáků v ČR. Data má ČTK k dispozici.

V červnové nabídce akčních letáků se podle České distribuční z masa nejčastěji objevuje kuřecí a vepřové. Prodejci inzerují především kuřecí prsa a stehna, méně celá kuřata. Kuřecí maso ve srovnání s loňským červnem nezdražilo tak výrazně jako jiné druhy. Například akční cena u kilogramu kuřecích stehen meziročně dokonce klesla o tři procenta na průměrných 82,9 Kč.

U vepřového masa jsou v letácích rovnoměrně zastoupeny krkovice, kýta a pečeně. Hovězí maso najdou nyní zákazníci v akcích méně, nejčastěji prodejci dávají do slevy maso na burgery, hovězí plec a žebra. "Slevu poskytují obchodníci na většinu, tedy 78 procent sledovaných položek," uvedl obchodní ředitel České distribuční Jaroslav Staněk.

Zvýšené prodeje masa prodejci tradičně sledují v souvislosti s grilovací sezonou. Loni a předloni kvůli pandemii koronaviru a vládním opatřením Češi podle mluvčí velkoobchodů Makro ČR Romany Nýdrle grilovali hlavně doma, dopřávali si dražší druhy masa a zkoušeli různé speciality jako ryby, krevety nebo telecí maso. "S letošním plným obnovením letních festivalů, venkovních akcí a stánků s občerstvením očekáváme návrat ke klasice," řekla. Na grilech se tak budou podle ní častěji objevovat klobásy nebo krkovice.

Lidé v souvislosti s rostoucí inflací se podle prodejců snaží ještě častěji nakupovat ve slevách. Akční ceny zákazníci nyní extrémně využívají například právě u masa, uvedl minulý týden provozní ředitel společnosti Tesco v ČR Patrik Dojčinovič. Na konci měsíce a před výplatními termíny ho lidé vkládají do košíků méně a přiklánějí se k levnějším druhům na úkor hovězího masa, dodal.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda dnes uvedl, že cena u některých potravin, zejména kuřat, másla, vajec a mouky, vzrostla v obchodech více než cena výrobní. "Zatímco chovatelé kuřat zdražili o 6,7 procenta, prodejci kuřat v obchodech více než třikrát tolik, o 20,4 procenta. Samozřejmě, zpracování kuřete žádá pracovní sílu a energie, které citelně zdražily. Jenže s rostoucími náklady se potýkají také sami chovatelé. Také oni čelí rostoucím cenám energií, lidské práce, ale také třeba krmiv," řekl. Především řetězce podezírá, že zneužívají "napjaté atmosféry ve společnosti", zdražují více, než by musely, a zvyšují si tak marže.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza označil Kovandův názor za nesmyslný. Produkční ceny zemědělských výrobků v posledních měsících podle něj rostou mnohem rychleji než prodejní ceny v obchodech, tedy marže prodejců naopak klesají. "Nemluvě o tom, že náklady na energie, logistiku i mzdy rostou v celé ekonomice, včetně obchodů. A předpokládám, že pan Kovanda nenavrhuje, aby se v obchodech vypnuly mrazicí boxy, přestalo se svítit, zaměstnanci dostali výpověď a přestaly se zavážet potraviny do obchodů. Zodpovědný ekonomický analytik by také věděl, že růst cen potravin je v posledním půl roce pomalejší než je celková inflace, a obchody tedy celkovou inflaci brzdí," doplnil Prouza.

Témata: obchody | maso

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

Související:

Nejnovější