Průměrná úroková sazba hypoték vzrostla podeváté v řadě

Průměrná úroková sazba hypoték v listopadu stoupla na 2,70 procenta ze říjnových 2,54 procenta. Sazba vzrostla podeváté v řadě. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Zájem o hypotéky nepolevuje, v listopadu banky sjednaly hypotéky za 37,2 miliardy korun, o 5,1 miliardy více než v říjnu. Hypoindex se sestavuje podle jiné metodiky než Hypomonitor, který Česká bankovní asociace zveřejnila v pondělí.

Ilustrační foto

"Průměrná úroková sazba Hypoindexu za listopad začíná pomalu dohánět nabídkové sazby bank a svou hodnotou 2,7 procenta se čím dál víc přibližuje hranici tří procent. Je jasné, že bude stoupat i nadále,“ uvedl hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Banky sjednaly 11.369 hypotečních úvěrů, o 13 procent více než v říjnu a o 22 procent více než před rokem. Větší počet hypoték v listopadu poskytly pouze v roce 2016, a to 14.386. Tehdy ale nepřekročil objem poskytnutých hypoték 30 miliard korun. Proti říjnu vzrostl objem sjednaných hypoték o 16 procent a meziročně o 38 procent, dodal Sýkora.

V roce 2016 podpořil zájem o hypotéky strach z nového zákona o spotřebitelském úvěru. Letos je podle analytiků zvýšený zájem o hypotéky ze dvou důvodů. Prvním jsou obavy z rostoucích hypotečních sazeb, čemuž nasvědčuje i vývoj sazeb na mezibankovním trhu. A druhým jsou obavy z přísnějších podmínek poskytování hypoték, které na konci listopadu ohlásila ČNB s platností od dubna 2022.

Od ledna do listopadu letošního roku sjednaly banky hypotéky za více než 392,6 miliardy korun. "S naprostou jistotou můžeme říci, že se letos hypotečnímu trhu podaří překonat hranici 400 miliard korun sjednaných hypoték," dodal Sýkora. Průměrná hypotéka po dvou měsících mírného snížení dosáhla na novou rekordní hodnotu 3,272.369 Kč. S ohledem na vývoj cen nemovitostí čeká její další pozvolný růst.

V nejbližší době podle Sýkory zřejmě k obratu na mezibankovním trhu nedojde a zdroje se budou bankám dále prodražovat. Zároveň je pravděpodobné, že Česká národní banka neskončila se zvyšováním základních úrokových sazeb. Růst nabídkových sazeb hypoték tak ještě není u konce. S vyššími sazbami by měl ale časem ochladnout zájem o hypotéky, podotkl.

Průměrná úroková sazba 2,70 procenta přitom neodpovídá aktuální tržní situaci. "Žadatel o novou hypotéku zaplatí už sazbu blížící se čtyřprocentní hranici," upozornil ředitel hypoték v Raiffeisenbak Milan Voldřich. Stejně tak hypotéky podepsané v listopadu se podle Daniela Horňáka ze společnosti Patron Go začaly řešit spíše v říjnu. Velké množství hypoték je takzvaně schválených dopředu, takže na svou nemovitost ještě čekají. "Klienti se tak zásobují ještě s výhodnou sazbou a hledat nemovitost budou až příští rok. Nyní totiž prakticky není co koupit, je prostě vyprodáno," podotkl.

Témata: hypotéky | byty

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější