První američtí vojáci dorazili do Polska kvůli napětí mezi Západem a Ruskem

Do Polska dnes dorazili první američtí vojáci, kteří mají posílit východní křídlo NATO v době napětí mezi Západem a Ruskem. Vojáci přistáli na letišti Jasionka poblíž Rzeszówa na jihu Polska, uvedla polská agentura PAP. Americké jednotky jsou součástí reakce Západu na desetitisíce ruských vojáků poblíž ukrajinských hranic. Západ se obává možné ruské invaze na Ukrajinu, Moskva však takové záměry odmítá.

Americká armáda (U.S. ARMY), ilustrační fotografie

Mezitím se ruská letadla začala přesouvat do Běloruska, kde příští týden začne společné rusko-běloruské vojenské cvičení, informovala agentura DPA.

Podle polského ministerstva obrany by mělo do země v dohledné době dorazit přibližně 1700 amerických vojáků z 82. výsadkové divize. Tato speciální jednotka se základnou v americké Severní Karolíně podle své prezentace slouží ke strategickým operacím a její příslušníci jsou schopni vyrazit do akce kdekoliv po světě do 18 hodin od vznešení požadavku.

První letadla v Polsku přistála už v pátek, převážela hlavně materiál. Dnes přiletělo strojem Beechcraft C-12 Huron několik amerických vojáků, kteří připraví zázemí pro další kolegy. Hlavní část jednotky přiletí do Polska v neděli krátce před polednem, uvedl dnes podle serveru televizní stanice TVN 24 major polské armády Przemysław Lipczyński.

V Polsku už aktuálně působí asi 4500 amerických vojáků, a to v rámci Severoatlantické aliance i na základě bilaterálních americko-polských dohod.

Moskva v závěru loňského roku mimo jiné vyzvala Washington, aby zaručil, že nepřipustí další rozšíření NATO na východ, ukončí vojenskou spolupráci s bývalými sovětskými republikami, stáhne z Evropy jaderné zbraně a nerozmístí tam žádné útočné zbraně, které by mohly ohrozit Rusko. USA a NATO ruské požadavky odmítly a do oblasti vysílají další jednotky.

Rusko dnes přemístilo do Běloruska útočné stíhačky Su-25SM, které se budou podílet na společném cvičení a testu připravenosti sil protivzdušné obrany. Blíže nespecifikovaný počet strojů se přesunul z Přímořského kraje u Japonského moře na 7000 kilometrů vzdálené vojenské letiště v Brestské oblasti u polských hranic. S odvoláním na prohlášení ministerstva obrany o tom informovaly agentury DPA a Ria Novosti.

Hlavní část manévrů proběhne od 10. do 20. února. Účelem cvičení je podle běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka vypracovat plán pro případ vojenské konfrontace s pobaltskými státy a Polskem na západě Běloruska a Ukrajinou na jihu.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu už dříve podle agentury DPA uvedl, že celkový počet vojáků na manévrech nepřekročí strop stanovený v roce 2011. To by znamenalo nejvýše 13.000 vojáků, 300 tanků, 500 obrněných vozidel a 3500 výsadkářů.

Rusko pokládá Bělorusko, které hraničí se zeměmi NATO i Ukrajinou, za strategicky důležitý nárazníkový stát a pomohlo Lukašenkovi udržet se u moci za pomoci půjček a politické podpory během potlačování velkých protestů po předloňských prezidentských volbách. Formálně Rusko a Bělorusko tvoří od roku 1999 svazové soustátí.

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce

19.04.2024 21:22 Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce…

Ukrajinci tvrdí, že zasáhli a zničili ruský strategický bombardér

19.04.2024 11:47 Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a…

Izraelská odveta vůči Íránu přišla v noci. Oficiálně se o útoku mlčí

19.04.2024 09:06 Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho…

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Související:

Nejnovější