První část amerického konvoje přijede na Rozvadov v úterý večer

První část amerického konvoje, který v rámci aliančního cvičení projede přes Českou republiku, přijede na Rozvadov v úterý večer. Poslední američtí vojáci by měli Česko opustit za týden v úterý ráno. Celkem přes ČR přejede šest konvojů, které budou rozděleny do několika menších skupin. ČTK to dnes řekla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Vojáci, kteří budou vybaveni například kolovými obrněnými transportéry Stryker, míří na cvičení na Slovensko.

Americký vojenský konvoj

Konvoj bude rozdělen do šesti částí a každá z nich následně i do pěti menších skupin, které po českých dálnicích pojedou s časovým odstupem kvůli plynulosti dopravy. První část má podle plánů dorazit na hraniční přechod Rozvadov v úterý v 19:00, v minulosti se vojáci často potýkali se zpožděním. Technickou přestávku mají vozidla naplánovánu v Ostrově u Stříbra. Ráno dorazí do Rančířova na Jihlavsku, kde pro ně česká armáda připravila stanový tábor. Po odpočinku znovu na cestu vyrazí ve večerních hodinách. Českou republiku opustí na hraničním přechodu Břeclav. Každá část konvoje v Česku stráví maximálně 48 hodin.

Trasa vede z Rozvadova po dálnicích D5, D0, D1 a silnici I/38 do Rančířova, druhý den pak opět po silnici I/38 na dálnice D1 a D2. Přesun až 1500 vojáků a 700 kusů techniky je součástí cvičení Saber Strike 2022.

Armáda na twitteru uvedla, že v každé skupině bude na českých silnicích maximálně 20 vozidel. Řidiče vyzvala, aby dbali pokynů policie a nevjížděli do konvoje. "Nepředjíždějte, pokud nemáte jistotu, že předjedete celý konvoj," uvedla.

Podle Dvořákové se stejně jako v minulosti do cvičení zapojí 2. jezdecký pluk (2nd Cavalry Regiment), který je v současné době umístěn jako součást amerických vojenských sil v Německu. S sebou budou mít vojáci kolová obrněná bojová vozidla Stryker nebo terénní vozidla HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle - vysoce mobilní víceúčelové kolové vozidlo), vybaveni budou i logistickou podpůrnou technikou, jako jsou cisterny nebo podvalníky.

Na přesun konvoje bude ve spolupráci se státní policií dohlížet i Vojenská policie. "Celkově se na zabezpečení průjezdu bude podílet kolem 250 vojenských policistů, denně jich bude v akci asi 85 s přibližně 30 vozidly," uvedla armáda na svém webu www.army.cz.

Konvoj policisté převezmou vždy v Rozvadově, kde se s jeho zástupci domluví například na pauzách, na tankování nebo na komunikaci mezi vozy. Vojenští policisté také přeměří americká vozidla kvůli výškovým omezením na dálnici D1. Každou část kolony budou doprovázet tři vozidla Vojenské policie. V Praze je pak posílí další vůz. "Další vojenští policisté, kteří s kolonou nejedou, budou na místech pro dotankování a odpočinek," uvedla armáda. Na slovenských hranicích konvoj předají svým slovenským kolegům. Do jeho přesunu budou zapojeni i příslušníci aktivní zálohy, kteří budou střežit stanový tábor v Rančířově.

Vojáci a technika armády USA se přes Česko přesouvali v minulosti už několikrát. Velkou pozornost vyvolal například konvoj asi 500 Američanů s více než stovkou vozidel, který projížděl Českem na jaře 2015 cestou ze cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v Německu. Zprvu se ozývaly spíše kritické hlasy lidí z okruhu spolků kritizujících Severoatlantickou alianci (NATO) a sympatizujících s Ruskem. Při průjezdu ale nakonec americké vojáky vítaly tisíce jejich příznivců.

V dalších letech pak následovaly i početnější konvoje. Třeba v roce 2018 projelo Českou republikou dohromady asi 400 vozidel a 1000 vojáků americké armády. Naposledy projíždělo loni v květnu a červnu Českem zhruba 700 vojáků a 150 kusů techniky armády USA.

Lipavská v Maďarsku označil ruský imperialismus za největší hrozbu

26.04.2024 13:40 Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost…

Piráti odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

25.04.2024 21:43 Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je…

Fialova vláda se promění. Končí ministryně Langšádlová

25.04.2024 08:51 Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi,…

Vláda schválila úpravy současného zákona o zbraních. Následně ho nahradí…

24.04.2024 21:45 Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních…

ANO by v březnu vyhrálo volby, hlas by mu dala necelá třetina voličů

24.04.2024 08:44 Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového…

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Související:

Nejnovější