První komerční přistání na Měsíci se zřejmě nepovedlo. Modul se přestal hlásit

Mělo jít o historický milník. V úterý měla na Měsíc přistát historicky první lunární sonda dopravená soukromou společností. Japonská firma ispace ale ztratila s modulem Hakuto-R kontakt a osud modulu je nyní neznámý.

Hakuto-R

Přistání modulu Hakuto-R | zdroj: YouTube

Namísto oslav zaražené tváře letových kontrolorů. Tak vypadal situace poté, co měl modul usednout na Měsíc. Ačkoliv moderátor živého přenosu uklidňoval diváky, aby vyčkali a dali inženýrům čas, stále více začínalo být jasné, že se něo nepovedlo.

Modul měl podle plánů přistát ve 20:10 našeho času velkém kráteru Atlas. Letové středisko s ním ale ztratilo kontakt a nejsou zprávy o tom, že by se jej podařilo obnovit. "Musíme předpokládat, že jsme přistání na měsíčním povrchu nedokončili," řekl podle televize CNBC ředitel společnosti Takeshi Hakamada.

Server CNN připomíná, že raketa SpaceX s modulem odstartovala z mysu Canaveral na Floridě 11. prosince. Tehdy se vydala na tříměsíční cestu na oběžnou dráhu kolem Měsíce, odkud měla dnes přistát na jeho povrchu.

Měsíc přitom leží ve vzdálenosti 383 000 kilometrů od Země, modul ale uletěl zhruba 1,4 milionu kilometrů. Vědci totiž vypočítali trasu tak, aby ušetřili co nejvíc energie.

Témata: Hakuto-R

Vědci spočítali, kolik lidí trpí obezitou. Číslo je alarmující

02.03.2024 10:10 Podle serveru BBC, který se odvolává na studii zveřejněnou v odborném časopise The Lancet, je na…

Nejnovější