První Ukrajinci utíkající před válkou přijíždějí do Česka, dostávají nabídky na ubytování

Do České republiky přijíždějí první lidé z Ukrajiny, kteří utíkají před válkou. Správa uprchlických zařízení ministerstva vnitra (SUZ) je propojuje s nabídkami ubytování zdarma. ČTK to řekl mluvčí správy Jan Piroch s tím, že jde zatím o jednotlivé případy.

Ilustrační foto

"Aktuálně evidujeme asi 1000 nabídek ubytování z celé České republiky. Nabídky registrujeme, třídíme a momentálně jsme propojili několik zájemců s nabídkami na ubytování zdarma," uvedl Piroch. Podrobnější informace má podle něj zveřejnit ministerstvo vnitra dnes odpoledne.

SUZ sice registruje všechny nabídky, zájem má momentálně hlavně o ty hromadné, tedy o ty, které zahrnují alespoň 20 pokojů. "Nabídky jednotlivých bytů nebo postelí k využití předáváme dál neziskovým organizacím nebo centrům na podporu integrace cizinců," uvedl Piroch.

Lidé prchající z Ukrajiny před ruskou okupací mohou podle pátečního vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) do Česka přijet i s pasem bez biometrických parametrů a po příjezdu požádat o povolení k pobytu na čtyři měsíce. S tímto takzvaným vízem ke strpění budou moci také začít pracovat a zajistit si výdělek, nebudou muset čekat na zvláštní pracovní povolení.

Do Kuřimi přijela první rodina z Ukrajiny, která utíká před válkou

Pouze den poté, co radní Kuřimi na Brněnsku vyčlenili byty, které lze využít pro ubytování uprchlíků z Ukrajiny, dorazila do města první rodina. Žena z Užhorodu přijela dnes okolo poledne se svými pěti dětmi, řekl ČTK starosta Kuřimi Drago Sukalovský (STAN).

"Ubytovaní budou v hotelu Kaskáda, ve kterém společnost Golf Brno nabídla pro tento účel dvacet pokojů včetně stravy až na dva měsíce. Paní zatím přijela s pěti svými dětmi, nejmladšímu je šest let, šesté dítě spolu s neteří této ženy je na cestě z Ukrajiny," uvedl starosta.

Rodina z Užhorodu, který leží na hranicích se Slovenskem, byla na cestě dva dny. Do Kuřimi zamířila na základě informací od Správy uprchlických zařízení, která rodiny prchající z Ukrajiny propojuje s místy, kde jim nabízejí ubytování zdarma.

"Náklady na ubytování a stravu jdou za společností Golf Brno, ostatní záležitosti bude řešit město Kuřim. Připravujeme se na to, že jejich pobyt bude zřejmě trvat déle, připravujeme například výuku češtiny a chtěli bychom dětem umožnit alespoň nepravidelnou školní docházku," uvedl Sukalovský.

Mluvčí Správy uprchlických zařízení (SUZ) Jan Piroch dnes řekl ČTK, že správa eviduje asi 1000 nabídek ubytování zdarma po celé České republice, zprostředkovává kontakt mezi uprchlíky a místy, kde ubytování nabízejí. Zatím zprostředkovala spíše jednotlivé kontakty.

Na jihu Moravy nabízejí ubytování i další města a instituce, několik desítek bytů může být k dispozici po drobných úpravách přímo v Brně, ubytování nabízí i Masarykova univerzita.

UP připravuje ubytovací kapacity, studenti chystají protestní shromáždění

Zřízením speciální telefonní linky, pomoc prostřednictvím dobrovolnického centra, nabídkou stipendijního fondu pro mimořádnou podporu ukrajinských studentů, ale i přípravou ubytovacích kapacit na kolejích pro přijíždějící rodiny studentů a akademiků se rozhodla pomoci Univerzita Palackého (UP) v Olomouci v souvislosti s konfliktem na Ukrajině. Na UP nyní studuje zhruba 150 studentů z Ukrajiny a působí zhruba dvě desítky zaměstnanců. Solidaritu Ukrajině se rozhodli vyjádřit i studenti, v pondělí chystají na nádvoří Zbrojnice protestní shromáždění.

"Z pozice rektora Univerzity Palackého v Olomouci striktně odsuzuji ruský útok na Ukrajinu. Postup Ruska je bezohledný a směřuje k násilnému obsazení cizího území. Politika prezidenta Putina diskvalifikuje Ruskou federaci v očích celého civilizovaného světa a jeho samotného řadí mezi válečné zločince," uvedl v dnešním prohlášení na www.upol.cz rektor Martin Procházka.

UP už udělala několik konkrétních kroků na pomoc především studentů a zaměstnanců z Ukrajiny. "Byla spuštěna speciální webová stránka s důležitými informacemi a kontakty www.upol.cz/ukrajina. Funguje také zvláštní telefonní linka pro studenty a zaměstnance UP, kteří se ocitnou v nouzi (+420 736 676 006), stejně tak i emailové spojení. Dobrovolnické centrum UP, které veškeré aktivity koordinuje, už vyřídilo několik desítek telefonátů a e-mailových dotazů a nabídek pomoci. Spolupracuje také s Charitou ČR a Člověkem v tísni," řekl ČTK mluvčí univerzity Egon Havrlant.

Univerzita podle něj současně nabízí pomoc i studentům a akademikům partnerských škol na Ukrajině. "Zahraniční oddělení je ve stálém kontaktu s partnerskými univerzitami a domlouvá příjezdy některých akademiků a studentů," doplnil mluvčí UP.

Podle zástupců UP vzniká seznam nabídek konkrétní pomoci. "Dobrovolnické centrum už má v evidenci psychology, lingvisty, právníky, studenty práv a psychologie a objevují se i nabídky ubytování. Nabízí pomoc s krizovou intervencí a psychologickou podporou v osobní i online formě. Univerzita vytváří stipendijní fond pro mimořádnou podporu ukrajinských studentů, kteří již na UP studují nebo přijedou v rámci mezinárodní pomoci," doplnil Havrlant.

V pondělí odpoledne se chystá také protestní shromáždění na nádvoří Zbrojnice. "Cílem shromáždění je vyjádření solidarity Ukrajině a vymezení se proti politice V. Putina. Na akci promluví náš pan rektor, pan děkan FF, někteří politologové, historici, ale i samotní ukrajinští studenti. Zatím svou účast přislíbila téměř tisícovka studentů," informovala dnes ČTK organizátorka akce.

Témata: uprchlíci | lidé

V Plzni našli v řece lidskou hlavu. Případ si převzali kriminalisté

04.05.2024 13:23 Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá…

Tragická nehoda na D1. Srážku několika vozidel nepřežil jeden člověk

04.05.2024 11:00 Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve…

WHO připravuje plán nouze pro případ izraelského postupu do Rafahu

03.05.2024 16:51 Světová zdravotnická organizace (WHO) má připravený nouzový plán pro případ izraelské pozemní…

TOP 09 hledá nového nástupce Langšádlové. Tuleja se vzdal nominace

03.05.2024 15:05 Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja (TOP 09) se v pátek rozhodl vzdát…

Ruská kyberšpionáž se týká i Česka. Ministerstvo se ozvalo

03.05.2024 14:14 Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního…

V Česku se řítil vlak bez strojvedoucího po trati. Nakonec vykolejil

02.05.2024 17:20 Vlak bez personálu i cestujících se v úterý samovolně rozjel ze stanice. Jízda jednotky Regionova…

Pohonné hmoty mají zlevňovat kvůli poklesu cen ropy

02.05.2024 14:05 Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení…

Policisté našli pohřešovanou dívku z Ústí nad Labem mrtvou

02.05.2024 12:45 Smutná zpráva ve čtvrtek přišla z Ústeckého kraje. Pohřešovaná patnáctiletá dívka z Ústí nad Labem…

Zemřel zakladatel ODS Miroslav Macek

01.05.2024 16:03 Miroslav Macek se narodil 7. prosince 1944 v Litomyšli a po absolvování lékařské fakulty Univerzity…

Češi byli s členstvím v EU nejvíce nespokojeni během migrační krize

01.05.2024 12:15 V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v…

Související:

Nejnovější