Publikování nestandardizovaných dat o nákazách podle Duška stopla zájem o očkování

Publikování nestandardizovaných dat o nákazách a očkování proti covidu-19 podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška v jeden čas prakticky zastavilo zájem o očkování. Za "zneužití" dat označil také dezinterpretování dat o zaplněnosti jednotek intenzivní péče.

Očkování, ilustrační foto

O zkušenosti s epidemií covidu-19 mluvil dnes na odborné konferenci o otevřených datech NZIS Open. Varoval proto před zveřejňováním dat bez odborného komentáře.

"Nemělo by se stát, že data naruší důvěru pacientů v (zdravotní) systém, což se přesně během covidu několikrát stalo," řekl. Jako příklad uvedl podle něj "hrubou a záměrnou dezinterpretaci" srovnávání obsazenosti lůžek na jednotkách intenzivní péče publikovaných během epidemie s deklarovanými kapacitami nemocnic.

V aktuálních datech podle něj nemocnice v reálném čase hlásily, kolik mají aktuálně volných lůžek - třeba i s ohledem na současný nedostatek personálu. Taková data sloužila k reálnému řízení péče, například rozvozu pacientů zdravotnickou záchrannou službou. "Když tahle data někdo nekontrolovaně pustí do veřejného prostoru, tak je úplně otevře. Bez interpretace," dodal.

"Data jsou know-how, ale musí být interpretována v kontextu. Proto jsem nesmírně rád, že ÚZIS pod vedením profesora Duška připravuje národní strategii pro sdílení dat ve zdravotnictví," uvedl na twitteru ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Podle Válka se o registru mluvilo několik desetiletí, proto je rád, že může být u toho, když je uváděn do praxe.

Za vůbec nejhorší zážitek ve své dosavadní analytické praxi Dušek označuje zneužití dat o očkování proti covidu-19 a nákazách, která se objevovala na sociálních sítích. "Když si vezmete nestandardizovaná data, hrubá otevřená data o počtech lidí, kteří jsou nakažení po očkování, a použijete je jako absolutní čísla," vysvětlil.

Tato data pak byla používaná jako argument, že podíl očkovaných a neočkovaných mezi nakaženými je stejný. "Proočkovaná je dneska naprostá většina populace, takže ty těžké průběhy tvoří v přepočtu z 80 procent ti neočkovaní a u toho zbytku to má úplně jiný průběh," dodal.

Zájem o očkování proti covidu-19 byl nejvyšší loni v červenci, od té doby setrvale klesal. Znovu se nastartoval v říjnu poté, co bývalá vláda oznámila, že očkování bude povinné. Od začátku února se očkují denně nově řádově jen stovky lidí. Proočkovano je podle úterních dat 65 procent populace, poslední procento trvalo více než 110 dní. V době největšího zájmu se očkovalo i procento lidí denně. V současné době navíc do srovnávání nákaz u očkovaných a neočkovaných vstupuje slábnutí imunity v čase od očkování.

Podle Duška mělo i zneužití dat vliv na pokles zájmu o vakcíny. "Myslím si, že v jednu chvíli to zastavilo očkování, protože sledovanost těchto lidí, kteří to dělali záměrně, byla v milionech. Hrozně mě to mrzí," řekl.

V současné době podle něj chybí metodika, jak data bezpečně otevírat. "Říkám, otevírejme ta data, ale povinně k nim musí být referenční výklad zodpovědného subjektu, který je otevírá. Aby lidé, kteří chtějí mít tu správnou informaci, ji mohli najít," doplnil s tím, že jejich dezinterpretaci to stejně nezabrání.

"Stát by měl zveřejňovat všechno, co může, protože ta data nevlastní. Jsou do data občanů," řekl na konferenci náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). ÚZIS se podle Duška v současné době soustředí na data o zdravotní péči vysoce specializovaných center, onkologii, diabetologii, psychiatrii a péči o duševní zdraví obecně.

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

Související:

Nejnovější