Putin chystá zásadní prohlášení, Lukašenko chce vysvětlit situaci s Prigožinem

Ruský prezident Vladimir Putin promluví dnes večer ke svému národu. Podle serveru CNN to v pondělí oznámil mluvčí Kremlu. K novinářům také promluvím i běloruský lídr Alexander Lukašenko.

Alexandr Lukašenko a Vladimir Putin (aranžované snímky běloruské propagandy)

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko podle CNN v pondělí "odpoví na vše", čímž naráží na otázky, které víří kolem Minskem zprostředkované dohody, která umožní vůdci Wagnerovy skupiny Jevgeniji Prigožinovi odcestovat do Běloruska.

"Spousta otázek, zasazených příběhů, verzí a domněnek... Prezident ŘEKNE všechno, ODPOVÍ všem. Velmi brzy!", uvedla státní média Belta v tajemném příspěvku na Telegramu.

Projev chystá také ruský prezident. "Putin dnes večer učiní řadu důležitých prohlášení," řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prostřednictvím státní televize Zvezda news.

Podle informací zprostředkovaných běloruským lídrem Alexandrem Lukašenkem se podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova měl do Běloruska přesunout i zakladatel skupiny Jevgenij Prigožin, v souladu s uzavřenou dohodou. Média ale uvedla, že Lukašenkovo tiskové oddělení dosud nepotvrdilo příjezd Prigožina. Osud Wagnerovy skupiny po její krátké vzpouře zůstává také nejasný.

I podrobnosti o dohodě, která pomohla ukončit tažení wagnerovců na Moskvu, jsou nejasné. Také budoucnost Wagnerovy skupiny a to, zda dojde k jejímu rozpuštění, začlenění do ruské armády, nebo zůstane beze změn, je zatím předmětem spekulací.

Peskov již v sobotu oznámil, že ruské úřady nebudou stíhat účastníky vzpoury, protože berou v úvahu jejich "zásluhy na frontě". Wagnerovci, kteří se nezúčastnili tažení na Moskvu, budou mít podle něj možnost podepsat smlouvu s ministerstvem obrany, pokud budou mít zájem.

Vzpoura, kterou v pátek večer rozpoutal proti ruskému armádnímu velení šéf Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, v sobotu k večeru skončila, když lídr wagnerovců opustil velitelství ruské armády v Rostově a po něm z města odjeli i jeho vojáci.

Prigožin ani jeho muži, kteří se zúčastnili vzpoury a pochodu na Moskvu, nebudou stíháni. Podle Kremlu to vyplývá z dohody, kterou zprostředkoval běloruský vůdce Alexandr Lukašenko. Trestní obvinění šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina bylo a byl poslán do sousedního Běloruska, potvrdil podle CNN mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. "Prigožin má od ruského prezidenta Vladimira Putina záruky, že v rámci dohody opustí zemi," uvedl Peskov v sobotu.

Prigožin byl následně spatřen, jak opouští velitelství ruské armády v Rostově. Peskov uvedl, že "nedokáže odpovědět na otázku", jakou pozici v Bělorusku zaujme a co tam bude dělat. Město podle záběrů na telegramu následně opustil i konvoj wagnerovců, což potvrdil i ruský guvernér. Žoldnéři převzali město v časných ranních hodinách, ale Prigožin jim později nařídil stáhnout se, na základě dohody s Vladimirem Putinem zprostředkované Lukašenkem.

Bývalý ruský poslanec Sergej Markov po ukončení vzpoury pro CNN uvedl, že Prigožin nikdy nebyl pro Putina hrozbou. Tvrdí také, že Putinova popularita je nyní "asi 80 procent". O situaci hovořili i lídři Velké Británie, USA, Francie a Německa a zopakovali svou pokračující podporu ukrajinské suverenitě. V kontaktu jsou také ministři zahraničí zemí G7.

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy zahynulo 34 568 lidí

01.05.2024 21:16 Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo…

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím…

01.05.2024 18:55 Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži…

OSN: Pozemní operace izraelské armády do Rafahu by byla nevýslovnou…

01.05.2024 09:51 Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou…

Estonsko obvinilo Rusko z toho, že ruší signály navigačního systému GPS

30.04.2024 21:03 Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší…

Trump dostal pokutu za porušování nařízení o zákazu komentování

30.04.2024 19:01 Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč)…

Izrael podnikne invazi do města Rafah, oznámil Netanjahu

30.04.2024 16:58 Izrael podnikne invazi do města Rafah na jihu Pásma Gazy s cílem zničit prapory hnutí Hamás. V…

USA zvažují sankce proti jednotce izraelské armády

30.04.2024 10:24 Americké ministerstvo zahraničních věcí zjistilo, že pět izraelských bezpečnostních jednotek hrubě…

Ruská ofenziva využívá zpoždění dodávek pomoci, zmínil Zelenskyj

29.04.2024 21:39 Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský…

Francouzská policie zadržela herce Gerarda Depardieu

29.04.2024 13:14 Slavný francouzský herec Gérard Depardieu byl v pondělí zadržen pařížskou policií, uvedla BFMTV.…

Policie uzavřela případ Vrbětice. Výbuchy způsobily agenti ruské GRU

29.04.2024 11:41 Policie odložila případ výbuchů muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku, k nimž došlo v druhé…

Související:

Nejnovější