Putin je zodpovědný za ruské raketové údery na civilisty, shodla se G7

Skupina hospodářsky vyspělých zemí G7 na dnešním mimořádném jednání odsoudila ruské raketové údery na ukrajinské civilisty a uvedla, že ruský prezident Vladimir Putin se za ně bude zodpovídat. Skupina, kterou tvoří Německo, Francie, Itálie, Japonsko, Kanada, Spojené státy a Británie, rovněž přislíbila Ukrajině podporu a vyzvala režim běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, aby nepodporoval ruské vojenské operace.

Vladimir Putin

"Co nejdůrazněji tyto útoky odsuzujeme a poukazujeme na to, že nerozlišující útoky na civilní obyvatelstvo představují válečný zločin. Prezidenta Putina a další povoláme k odpovědnosti," uvedla ve společném prohlášení G7 o pondělních ruských raketových úderech na kyjevská města.

"G7 rozhodně odsuzuje a jasně odmítá nezákonný ruský pokus o anexi ukrajinských oblastí Doněcké, Luhanské, Záporožské a Chersonské společně s Autonomní republikou Krym a Sevastopolem," shodli se lídři zemí. Rusko podle nich hrubě porušilo Chartu OSN a svou nezodpovědnou jadernou rétorikou ohrožuje světový mír. "Ujišťujeme, že jakékoli použití chemických, biologických a jaderných zbraní Ruskem bude mít vážné následky," dodala skupina.

G7 rovněž uvedla, že Rusko ponese za invazi a anexe hospodářské následky. Skupina dále opětovně vyzvala Bělorusko, aby Rusku znemožnilo využívat své území k ruské útočné válce proti Ukrajině. "Opakujeme naši výzvu Lukašenkovu režimu, aby plně dodržoval své závazky k mezinárodnímu právu," dodali lídři zemí G7.

V prohlášení se G7 věnuje i možnému poválečnému mírovému uspořádání, které podle skupiny musí Ukrajině zajistit bezpečnost, svobodnou a demokratickou budoucnost a také zabránit budoucí ruské agresi. "Žádná jiná země nechce mír více než Ukrajina, jejíž lidé následkem ruské agrese trpí smrtí, útěkem a bezpočtem zvěrstev," uvedli představitelé skupiny. Uvítali také, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je připraven dosáhnout spravedlivého míru.

"Ten by měl obsahovat následující prvky: respektování ochrany územní celistvosti a suverenity podle Charty OSN, zajištění schopností Ukrajiny v budoucnu se bránit, zajištění obnovy a rekonstrukce Ukrajiny včetně prověření možností, jak k tomu použít ruské fondy, vyvození odpovědnosti za ruské zločiny spáchané během války," uvedla G7.

V prohlášení G7 vyjadřuje hluboké znepokojení z úmyslného poškození plynovodů Nord Stream v mezinárodních vodách Baltského moře. Země skupiny si rovněž vzájemně přislíbily spolupráci v řešení hospodářských dopadů ruské invaze a s tím související energetické krize. "Budeme dále spolupracovat na zajištění energetické bezpečnosti a cenové dostupnosti nejen v rámci G7, ale i mimo ni," uvedla G7.

Dnešní mimořádné jednání G7 uspořádalo jako předsednická země Německo v reakci na pondělní ruské raketové údery na ukrajinská města. Části debaty, která se konala jako videokonference, se zúčastnil ukrajinský prezident Zelenskyj.

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Související:

Nejnovější