Putin podepsal dekret, který převádí provoz projektu Sachalin 1 pod Rusko

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret, který převádí provoz projektu na těžbu ropy a zemního plynu Sachalin 1 na nově vytvořený ruský podnik. Dekret dává ruské vládě právo rozhodnout, zda si na ruském Dálném východě budou moci zachovat své podíly zahraniční firmy. Informovaly o tom agentury Reuters a Bloomberg. Projekt doposud provozovala americká společnost Exxon Mobil, která v něm vlastní třicetiprocentní podíl.

Vladimir Putin

Exxon Mobile již začátkem srpna uvedl, že se chystá převést svůj podíl na "jinou stranu". Jeho partnery v projektu jsou ruská firma Rosněfť, indická ONGC Videsh a japonská Sodeco. Těžba ropy v rámci projektu Sachalin 1 před zahájením ruského útoku na Ukrajinu dosahovala 220.000 barelů denně, letos v červenci však klesla na pouhých 10.000 barelů denně, píše Reuters.

Putin již v létě podepsal podobný dekret, kterým převedl na nově vytvořenou ruskou společnost práva k rozsáhlému plynárenskému projektu Sachalin 2, ve kterém mají podíly britsko-nizozemská společnost Shell a japonské firmy Mitsui a Mitsubishi.

Rusko schválilo žádosti obou japonských firem, aby získaly podíl v novém provozovateli. Shell však označil za "zcela nepravděpodobné", že by takový podíl převzal, napsala agentura Bloomberg.

Témata: Rusko | Vladimir Putin

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější