Putin podpořil, aby se do bojů na Ukrajině zapojili bojovníci z Blízkého východu

Ruský prezident Vladimir Putin dnes řekl, že souhlasí s tím, aby se do bojů proti ukrajinským ozbrojeným silám zapojili dobrovolníci ze zahraničí. Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua tak chce učinit na 16.000 osob z Blízkého východu. Jde především o lidi ze Sýrie, poznamenal ruskojazyčný server stanice BBC. Není ale jasné, zda Rusko již dokázalo z oblasti získat bojovníky.

Vladimir Putin

Šéf Kremlu rovněž podpořil Šojguovu iniciativu předávat západní zbraně ukořistěné na Ukrajině proruským povstalcům na východě země, uvedla agentura TASS.

Šojgu podle ruské tiskové agentury na dnešním zasedání bezpečnostní rady státu řekl, že obdržel "obrovské množství žádostí od nejrůznějších dobrovolníků z různých zemí, kteří chtějí přijet do Luhanské a Doněcké lidové republiky", píše TASS s odkazem na dvě proruské separatistické republiky na východě Ukrajiny. Někteří z těchto dobrovolníků podle šéfa resortu obrany pomáhali v boj" proti takzvanému Islámskému státu (IS).

"Pokud vidíte, že existují lidé, kteří chtějí dobrovolně, nikoli pro peníze, přijít a pomoci lidem žijícím v Donbasu, je třeba jim vyjít vstříc a pomoci jim přesunout se do válečné zóny," řekl ruský prezident.

Některé syrské opoziční a lidskoprávní skupiny se domnívají, že Rusové již bojovníky v Sýrii získali, uvedla agentura AP. Podle skupiny DeirEzzor 24 Rusko naverbovalo desítky Syřanů na severu země. Podle dalších skupin je ale výběr nových bojovníků teprve na začátku a Rusko se obrátilo na syrskou armádu se žádostí o muže, kteří mají zkušenosti s bojem v městské zástavbě. "Vzhledem k chudobě syrského hospodářství tady není nedostatek ostřílených mužů ve vojenském věku, kteří jsou ochotní dát všanc svůj život za malou materiální odměnu," uvedl novinář Danny Makkí. Podle nejmenovaného amerického představitele ale ruské snahy o nábor bojovníků zatím nepřinesly "kýžené ovoce", uvedla agentura Reuters.

K návrhu ministra obrany ohledně předávání ukořistěných zbraní donbaským separatistům Putin řekl: "Pokud jde o dodávky zbraní, zejména západní výroby, které se dostaly do rukou ruské armády, samozřejmě podporuji možnost jejich předání vojenským jednotkám Luhanské a Doněcké lidové republiky. Udělejte to, prosím."

Podle agentury Reuters jde mimo jiné o americké protitankové střely Javelin nebo protiletadlové střely Stinger. Šojgu podle TASS dále prohlásil, že ruské ozbrojené síly získaly velké množství ukrajinských zbraní.

Putin slíbil Bělorusku dodávky vojenského vybavení

Rusko a Bělorusko budou po uvalení západních sankcí kvůli invazi na Ukrajinu více spolupracovat, Moskva mimo jiné dodá do sousední země moderní vojenské vybavení. Podle agentury BelTA se na tom dnes dohodli ruský prezident Vladimir Putin a běloruský vůdce Alexandr Lukašenko.

Lukašenko a Putin mluvili i o cenách energií, běloruský vůdce slíbil dodávky moderních zemědělských technologií. Další podrobnosti BelTA neuvádí.

Lukašenko poskytl ruské armádě území své země k útoku na Ukrajinu, dosud se však zdráhal vstoupit do otevřené války s Ukrajinci. Ukrajinské úřady dnes varovaly, že se to může brzy změnit.

Podle velení ukrajinské armády ruské letadlo zaútočilo z Ukrajiny na běloruskou vesnici, přičemž tato akce má být záminkou, aby se Minsk do války na Ukrajině přímo zapojil. Podle Ukrajinského analytického centra by to mohlo být už v nejbližších hodinách. Běloruské ministerstvo obrany to popřelo.

Sánchez by mohl rezignovat kvůli vyšetřování manželky

25.04.2024 14:49 Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení…

Rusko vetovalo rezoluci OSN ohledně jaderného zbrojení ve vesmíru

25.04.2024 11:07 Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá…

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Šojgu má problém. Náměstek ruského ministra měl brát úplatky

24.04.2024 14:01 Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby…

Hackeři napadli ČTK a zveřejnili výmysl o atentátu na Pellegriniho

23.04.2024 15:08 Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem…

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Rusové tvrdí, že na Ukrajině dobyli další vesnici

21.04.2024 15:58 Rusko v neděli prostřednictvím ministerstva obrany prohlásilo, že příslušníci jeho armády dobyli…

Související:

Nejnovější