Putin překvapivě promluvil o ruských ztrátách v konfliktu na Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin se v úterý sešel s ruskými válečnými korespondenty a vojenskými blogery. Hovořil o ukrajinské protiofenzívě, která podle něj začala 4. června, o ruských ztrátách i o neúspěšném pokusu o obsazení Kyjeva.

Vladimir Putin

Putin na setkání s novináři řekl, že nevidí potřebu další mobilizace mužů kvůli bojům na Ukrajině, zároveň ji ale nevyloučil. "Vše závisí na tom, čeho tam chce Rusko dosáhnout. Někteří veřejní činitelé říkají, že potřebujeme milion nebo dva milionů (vojáků)," řekl. "Záleží na tom, co chceme," dodal.

Byl také dotázán na ukrajinské hlavní město Kyjev, které se ruským jednotkám na začátku války nepodařilo obsadit a z něhož se pak stáhly na východ země. "Máme se tam vrátit?" zněla Putinova odpověď podle SkyNews.

Putin také tvrdí, že ztráty Ukrajiny ve válce jsou desetkrát větší než ruské a uvedl, že Ukrajina ztratila více než 160 svých tanků, zatímco Rusko údajně jen 54. Podle něj Ukrajina ztratila 25-30 % vozidel dodaných z jiných zemí.

Ukrajina přitom tvrdí, že do 12. června letošního roku přišlo Rusko ve válce o více než 216 tisíc vojáků. Podle serveru Ukrajinska pravda to uvedl Generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny. Čísla nelze nijak ověřit, podle těchto statistik ale Rusko také ztratilo 3 931 tanků, 7 636 bojových obrněných vozidel, 3 746 dělostřeleckých systémů, 362 letadel, 299 vrtulníků, 3 307 operačně-taktických UAV, 1 183 střel s plochou dráhou letu nebo 18 lodí/člunů.

Statistiky z jiných zdrojů se ale výrazně odlišují. Například ruskojazyčná verze BBC uvedla, že se do dubna letošního roku povedlo identifikovat 20 451 skutečně mrtvých ruských vojáků. Nepopírá, že mrtvých může být více. Podle agentury Reuters s odkazem na dokumenty amerických zpravodajských služeb utrpělo Rusko na Ukrajině masivní ztráty čítající až 220 tisíc obětí, z toho až 180 tisíc bylo zraněno a až 43 tisíc vojáků zabito.

Ruský prezident rovněž uvedl, že Ukrajina minulý týden úmyslně zasáhla přehradu Kachovka raketami HIMARS dodanými z USA, což podle něj zbrzdilo jejich protiofenzívu. "Věříme, že vyřešíme problémy (které po zničení přehrady vznikly)," dodal.

Rusko a Ukrajina se ze zničení Kachovské přehrady a vodní elektrárny navzájem obviňují. Ukrajinská bezpečnostní služba SBU ale uvedla, že zachytila rozhovor mezi okupanty, ve kterém tvrdí, že vodní elektrárna a přehrada Kachovka byla vyhozena do povětří ruskou sabotážní skupinou.

Jde o další ze série indicií, které poukazují na Rusko jako na strůjce exploze. Nedávno publikované záběry z dronů prezentované agenturou AP také nepodporují ruské tvrzení o ukrajinském útoku. Podle Kremlu přehradu zničilo ukrajinské ostřelování, Kyjev ale tvrdí, že přehradu s elektrárnou zničily ruské jednotky výbuchem ve strojovně.

Agentura uvádí, že ačkoliv je převážná část samotné přehrady je ponořená pod vodou, její části, které jsou stále viditelné, nenesou žádné stopy po spáleninách nebo jizvy po šrapnelech typické pro bombardování, z jehož provedení Rusko obvinilo Ukrajinu.

Od té doby hladina vody v Kachovské přehradě v důsledku zničení hráze klesla o několik metrů. Také se zhoršuje poškození přelivné hráze a zemní vložky mezi staniční budovou a stavidlem. Telegramový účet vodohospodářské státní společnosti Ukrhydroenergo upozornil na nebezpečné chemické a jiné infekční látky, které se uvolňují ze hřbitovů, toalet a skládek: "Mohou se dostat do studní a otevřených vod v oblasti zaplavené Rusy po výbuchu vodní elektrárny Kachovka."

Duely, které bude sledovat celá Amerika. Biden a Trump kývli na televizní…

16.05.2024 18:42 Nejméně dvě televizní debaty mají proběhnout v rámci boje o Bílý dům. Úřadující prezident Joe Biden…

Zelenskyj i armáda tvrdí, že se zlepšuje situace v Charkovské oblasti

16.05.2024 16:08 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat…

Fico je po atentátu nadále ve vážném stavu, uvedl Kaliňák

16.05.2024 14:42 Aktualizováno Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými…

Policie obvinila pachatele atentátu na Fica. Hrozí mu doživotí

16.05.2024 11:19 Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu z úkladné vraždy z pomsty na chráněné osobě…

Fico je na operačním sále tři a půl hodiny. Jeho stav je vážný

15.05.2024 21:07 Slovenský premiér Robert Fico, který utrpěl při středečním atentátu průstřel břicha, je na…

Atentát na Fica měl spáchat jednasedmdesátiletý spisovatel

15.05.2024 18:04 Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica měl spáchat jednasedmdesátiletý spisovatel a básník…

Slovenského premiéra Fica postřelili po jednání vlády

15.05.2024 15:31 Slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) někdo ve středu postřelil, informovala agentura TASR.…

Zelenskyj ruší cesty do Evropy kvůli dění na Ukrajině

15.05.2024 12:42 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle zdrojů ze španělské královské rodiny zrušil svou…

USA plánují poskytnout nové zbraně a munici Izraeli

15.05.2024 09:04 Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena údajně klíčovým zákonodárcům oznámila, že Izraeli…

Polsko podle Tuska překazilo sabotáže

14.05.2024 21:39 Polsko v posledních měsících překazilo sabotáže i pokusy o založení požárů, uvedl v pondělí bez…

Související:

Nejnovější