Putinovo zoufalství, komentuje Washington změny v ruském vedení

Spojené státy prohlásily, že změna ve vedení ruského ministerstva obrany nařízená šéfem Kremlu Vladimirem Putinem svědčí o jeho zoufalství v souvislosti s invazí na Ukrajinu. Uvedla to agentura AFP.

Vladimir Putin

Putin v neděli krátce po nové ofenzivě ruské armády a reinauguraci do prezidentského úřadu odvolal dlouholetého ministra obrany Sergeje Šojgua a nahradil ho ekonomem a dosavadním vicepremiérem Andrejem Bělousovem.

Důvodem této změny je podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova to, že resort obrany by měl být absolutně otevřen inovacím, zavádění pokrokových nápadů a vytváření podmínek pro ekonomickou konkurenceschopnost.

"Podle našeho názoru je to další důkaz Putinovy zoufalé snahy pokračovat v agresivní válce proti Ukrajině, a to navzdory tomu, že tato válka výrazně vyčerpává ruskou ekonomiku a způsobuje velké ztráty ruských vojáků, přičemž některé odhady hovoří až o 315.000 obětech," uvedl zástupce mluvčího ministerstva zahraničních věcí USA Vedant Patel.

Vladimir Putin by podle něj mohl tuto nevyprovokovanou válku proti Ukrajině ukončit kdykoli tím, že stáhne ruské síly z ukrajinského území.

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) ale navrhnutí Andreje Bělousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO.

Podle ISW má Kreml v úmyslu pověřit Bělousova integrací obranného průmyslu a přidružených odvětví s širší domácí ekonomikou. Tento krok má řešit problémy spojené s korupcí, zpronevěrou peněz a neefektivitou v ruské armádě a ministerstvu obrany. Bělousov má za sebou zkušenosti z různých ekonomických pozic a projekty zaměřené na inovace a vývoj dronů, což dělá z něj vhodnou volbu pro vedení resortu obrany.

Očekává se, že jeho důraz na technologické inovace a zvýšení produkce zbrojního průmyslu, zejména co se týče výroby dronů, bude pro ruské válečné úsilí přínosný. ISW zdůrazňuje, že tímto krokem Putin pravděpodobně propojí federální ekonomickou politiku s agendou ministerstva obrany, aby plně mobilizoval ruský obranný průmysl a integroval ho s domácí hospodářskou politikou, což naznačuje přípravy Kremlu na možnost rozsáhlejšího konfliktu na Ukrajině.

Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Bělousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

Patrušev byl tajemníkem bezpečnostní rady od května 2008. Dříve od roku 1999 vedl Federální bezpečnostní službu (FSB). Šojgu vedl resort obrany od 6. listopadu 2012 do 12. května 2024.

Jak podle agentury RIA Novosti uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, důvodem Bělousovovy kandidatury na post ministra obrany je to, že tento resort by měl být naprosto otevřený inovaci vytváření podmínek pro ekonomickou konkurenceschopnost.

Peskov také objasnil, že Šojgu jako tajemník rady bezpečnosti bude současně zástupcem hlavy státu v komisi pro vojensko-průmyslový komplex. Kromě toho bude dohlížet na činnost Federální služby pro vojensko-technickou spolupráci. Co se týče Patruševa, Kreml jeho novou pozici oznámí později.

Peskov dodal, že na svém postu zůstává náčelník generálního štábu ozbrojených sil Valerij Gerasimov.

Ruský prezident po konzultacích s Radou federace jmenuje ministry obrany, vnitra, spravedlnosti, pro mimořádné situace a zahraničních věcí, jakož i šéfa Federální bezpečnostní služby (FSB).

Do funkce ministra zahraničních věcí Putin opět nominoval Sergeje Lavrova. Vladimir Kolokoľcev zůstává ministrem vnitra, ministerstvo pro mimořádné situace by měl nadále vést Alexandr Kurenkov a ministrem spravedlnosti zůstává Konstantin Čujčenko.

Šéfem ruské zahraniční rozvědky (SVR) zůstane Sergej Naryškin, FSB nadále povede Alexandr Bortnikov, velitelem Národní gardy (Rosgvadija) zůstává generál Viktor Zolotov a v čele Federální služby ochrany (FSO) bude opět Dmitrij Kočnev.

Témata: Vladimir Putin | Rusko | USA

Obama a jeho žena podpořili Kamalu Harrisovou

26.07.2024 20:52 Exprezident Barack Obama a jeho žena Michelle v pátek podpořili viceprezidentku Kamalu Harrisovou,…

FSB zadržela dalšího někdejšího činovníka z ministerstva obrany

26.07.2024 19:15 Rusové nechali pro podezření z korupce zadržet bývalého náměstka ministra obrany Dmitrije Bulgakova…

Jeden z lídrů Hamásu zemřel v izraelském vězení

26.07.2024 16:49 Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara,…

Trump pohrozil Íránu, který má usilovat o jeho život

26.07.2024 13:03 Americký prezidentský kandidát Donald Trump ve čtvrtek na své sociální síti pohrozil "zničením"…

Francie řeší problém v den zahájení her. Někdo zaútočil na železniční…

26.07.2024 09:55 Několik nádraží v Paříži se v noci stalo terčem žhářských útoků zaměřených na železniční…

Nic nenasvědčuje tomu, že by Rusko záměrně zaútočilo na Alianci, tvrdí NATO

25.07.2024 21:52 NATO dnes oznámilo, že nic nenasvědčuje tomu, že by Rusko záměrně zaútočilo na území členské země…

Belgická policie zadržela sedm lidí pro podezření z přípravy…

25.07.2024 19:24 Belgická policie ve čtvrtek zadržela sedm lidí pro podezření z přípravy teroristického útoku,…

Trump: Musk mi neřekl, že plánuje přispět na kampaň 45 miliardami dolarů

25.07.2024 17:04 Republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump dnes prohlásil, že miliardář a šéf Tesly Elon…

Kreml nevylučuje jednání s Ukrajinou o ukončení války

25.07.2024 15:11 Rusko ve čtvrtek uvedlo, že nevylučuje jednání s Ukrajinou o ukončení konfliktu ani za vlády…

Evropská komise už zřejmě rozhodla o vymáhání dluhu od Maďarska

25.07.2024 13:55 Evropská komise již pravděpodobně rozhodla o vymáhání dluhu od Maďarska, rozhodnutí ale zatím zatím…

Související:

Nejnovější