Rabování, střelba, zabíjení. V Pásmu Gazy se šíří anarchie

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) v pátek upozornil, že v Pásmu Gazy se šíří "anarchie" v podobě nekontrolovaného rabování, zabíjení a střelby, jelikož tamní obyvatelstvo čelí akutní humanitární krizi. Uvedl to server Voice of America.

Ilustrační fotografie.

Šéf kanceláře OHCHR pro Gazu a Západní břeh Jordánu Ajith Sunghay uvedl, že zabíjení a rabování je spojeno s "rozložením místních kapacit pro udržování veřejného pořádku a bezpečnosti v Gaze Izraelem".

"Náš úřad zdokumentoval údajné nezákonné zabíjení místních policistů a humanitárních pracovníků, jakož i omezování zásob nezbytných pro přežití civilní populace. Šíří se anarchie," dodal Sunghay, který se z Gazy vrátil ve čtvrtek.

Mluvčí OHCHR Jeremy Laurence dodal, že podmínky v Gaze "vedly k plně předvídatelnému odhalení struktury společnosti v Gaze, postavili lidi proti sobě v boji o přežití a rozdělili komunity" , cituje Reuters.

"Dochází k rabování, spravedlnost bere do rukou dav, dochází k vydírání, rodinným sporům, náhodným střelbám, bojům o prostor a zdroje," dodal Laurence.

Konflikt v Gaze začal útokem teroristických komand napojených na palestinské radikální hnutí Hamás, které 7. října 2023 vrtly do jižního Izraele, přičemž tam zabili přibližně 1200 lidí – většinou civilistů – a asi 250 unesli do Pásma Gazy jako rukojmí.

Důsledkem tohoto útoku byla ofenzíva izraelské armády, která si dosud v Pásmu Gazy vyžádala životy více než 38.800 lidí. Jde o bilanci ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy, které v ní nerozlišuje mezi ozbrojenci a civilisty.

Téměř půl milionu lidí v Pásmu Gazy přitom trpí "katastrofálním" hladem, přičemž riziko hladomoru je stále vysoké. Vyplývá to z hodnocení iniciativy Integrovaná klasifikace fází potravinové bezpečnosti (IPC).

IPC je přední mezinárodní organizace pro klasifikaci potravinových krizí podle jejich závažnosti. Byla založena v roce 2004 během hladomoru v Somálsku a nyní zahrnuje přes deset agentur OSN, humanitárních organizací, vlády a další instituce.

V nejnovější zprávě IPC uvedla, že její březnové varování o možném vypuknutí hladomoru na severu Pásma Gazy se nenaplnilo. "Situace v Gaze je však nadále katastrofální a v celém Pásmu Gazy přetrvává vysoké a trvalé riziko hladomoru," uvádí zpráva.

Podle IPC stále čelí přibližně 495 000 lidí (asi 22 procent obyvatel Pásma Gazy) "katastrofální úrovni akutního nedostatku potravin". Dalších 745 000 lidí je klasifikováno jako žijící v potravinové nouzi.

Světový potravinový program (WFP) ve své reakci uvedl, že nejnovější zpráva IPC "vykresluje jasný obraz přetrvávajícího hladu" v palestinské enklávě. Zdůraznil také, že zlepšení přístupu k potravinám může přinést pozitivní změny. "Zvýšené dodávky a výživové služby na severu Pásma Gazy pomohly snížit nejhorší úroveň hladu, ale situace je stále zoufalá," konstatoval WFP.

Zároveň WFP upozornil, že situace na jihu palestinské enklávy se zhoršuje. "Boje v Rafahu v květnu vyhnaly z domovů více než milion lidí a výrazně omezily přístup k humanitární pomoci," poznamenal WFP. Vyjádřil také obavy, že jih Pásma Gazy by mohl brzy zaznamenat stejnou katastrofální úroveň hladu, jaká byla dříve zaznamenána na severu.

Témata: Gaza

Potvrzeno. Šéf Hamásu Sinvár je mrtvý

17.10.2024 19:15 Podle nejmenovaných představitelů palestinského radikálního hnutí Hamás existují důkazy, které…

Izraelci možná zabili šéfa Hamásu Sinvára

17.10.2024 16:55 Izraelská armáda prověřuje možnost, že jedním ze tří militantů zabitých nedávno při izraelské…

Orbán označil Zelenského plán za více než děsivý

17.10.2024 14:16 Maďarský premiér Viktor Orbán před čtvrtečním summitem Evropské unie v Bruselu silně kritizoval tzv…

Zelenskyj představil vítězný plán, který má ukončit válku s Ruskem

17.10.2024 11:54 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu představil dlouho očekávaný "vítězný plán",…

Izraelské jednotky našly v základnách Hizballáhu moderní ruské a čínské…

17.10.2024 10:10 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že izraelské jednotky při prohledávání základen…

Ukrajina chce pozvánku do NATO dříve, než Biden opustí Bílý dům

16.10.2024 12:59 Ukrajina by ráda obdržela formální pozvánku ke vstupu do Severoatlantické aliance (NATO) ještě před…

Izrael nařídil evakuovat více než čtvrtinu libanonského území

15.10.2024 20:49 Od začátku izraelské vojenské operace proti Hizballáhu v Libanonu, zahájené na konci září, bylo…

NATO chce zahrnout Maďarsko do svých jaderných plánů

15.10.2024 15:29 Na maďarské letecké základně Kecskemét mohou být v budoucnu rozmístěna bojová letadla schopná…

KLDR vyhodila do vzduchu silnice spojující obě Koreje

15.10.2024 09:43 Severní Korea v úterý odpálila části silnic Gyeongui a Donghae, které spojují obě Koreje,…

Ruská armáda může napadnout NATO do roku 2030

14.10.2024 21:25 Německo čelí vážným bezpečnostním hrozbám zvenčí, zejména ze strany Ruska, Číny a Íránu, zatímco…

Související:

Nejnovější