Rakušan chce po policii detailní prošetření zákroku proti Babišovým odpůrcům

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se v pondělí sejde s policejním prezidentem Martinem Vondráškem, aby projednali kritizovaný zákrok policistů na mítinku bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) v Borovanech na Českobudějovicku. Na twitteru uvedl, že bude žádat detailní prošetření excesu, při němž neuniformovaní policisté zaklekli na školáka, který odnesl Babišovi reproduktor.

Vít Rakušan

Policie by podle Rakušana měla kázeňsky postihnout chybující policisty, ale také představit svou taktiku při podobných akcích.

V poslední době se objevily informace o několika incidentech na setkáních s voliči, která pořádá v regionech šéf hnutí ANO a bývalý premiér Babiš. Na incident v Borovanech upozornil server Respekt. Policisté školáka odvezli na služebnu, jeho matku podle serveru odmítli vzít s sebou.

Rakušan dnes uvedl, že se v pondělí sejde s Vondráškem, následně se závěry jednání společně seznámí veřejnost. "Detailní prošetření excesu, kázeňské postihy pro chybující policisty, představení taktiky Policie ČR při podobných akcích a aby byli policisté v těchto případech vždy viditelně označeni. To budu požadovat od policie na pondělní schůzce," napsal.

Babiš na twitteru napsal, že nikdy nechtěl, aby policie chránila jeho. "Myslím si ale, že podporovatele, kteří pokojně chodí na naše mítinky, by chránit měla," uvedl. Zdůraznil, že své příznivce na každé zastávce vyzývá, aby se nenechali vyprovokovat ke konfliktu. "Ta míra agrese, zloby a vulgarit ze strany odpůrců ale stále roste," konstatoval.

Premiér Petr Fiala (ODS) kvůli zákroku dnes požádal Rakušana a ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radima Dragouna, aby chování policistů na politických mítincích v jižních Čechách prověřili. Události označil za znepokojující. Vondrášek uvedl, že je ze zveřejněných informací znechucen. Rakušan ČTK napsal, že naprosto chápe rozhořčení a zděšení veřejnosti ze zásahu policie a pocity zcela sdílí.

GIBS potvrdila, že spis s informacemi o zákroku v Borovanech od policie převzala. "Můžeme potvrdit, že jsme dnešního dne od Policie České republiky převzali spisový materiál týkající se služebního zákroku provedeného v Borovanech. Ubezpečujeme veřejnost, že záležitost bude z naší strany důkladně a objektivně prošetřena," uvedla na stránkách mluvčí inspekce Ivana Nguyenová.

Šéf sněmovního podvýboru pro policii Pavel Kašník (ODS) dnes v tiskové zprávě uvedl, že je událostmi silně znepokojen. "Osobně stojím za všemi slušnými a poctivými policisty, ale zároveň se zasadím se vší vážností o prošetření jakéhokoliv porušení zákona příslušníky Policie ČR. Takovéto excesy nepřijatelnou měrou dehonestují poctivou práci tisíců profesionálů v řadách policie," řekl.

Zásah proti školákovi v Borovanech čelí kritice na sociálních sítích, podobně jako postup neuniformovaných policistů v souvislosti se středečním Babišovým mítinkem v Českém Krumlově. Z akce tam odvedli ženu protestující proti Babišovi do neoznačeného auta a odvezli ji na služebnu. Policie k tomu uvedla, že postup a taktiku policistů prověří policejní úřad vnitřní kontroly a že žena policistu v civilu napadla. Ona sama řekla deníku Forum24, že udeřila muže, který do ní během akce strkal, aniž věděla, že jde o policistu v civilu.

Kritice za své chování na mítincích čelí také Babiš. Lidé na sociálních sítích sdílí video, na kterém hovoří o tom, že odpůrci na místě jeho předvolební akce jsou voliči vládních stran Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN. Mluví o nich v té souvislosti jako o "fašistech a nacistech".

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

Související:

Nejnovější