Do Česka dorazila speciální letadla pro hašení v Českém Švýcarsku

Do Česka dnes odpoledne dorazila dvě hasicí letadla z Itálie, každé s kapacitou přes 6000 litrů vody. První přistálo v 16:10 na letišti v Odoleně Vodě, druhé o čtvrt hodiny později. Tyto stroje mohou podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) znamenat průlom v boji s požárem v Národním parku České Švýcarsko, se kterým se hasiči potýkají už čtvrtý den.

Vít Rakušan (STAN)

Zatím s hašením ze vzduchu pomáhají vrtulníky s tzv. bambi vaky s kapacitou od zhruba 1000 po 3000 litrů vody a dvě letadla, do kterých je ale třeba vodu čerpat na zemi pomocí hadic. Letouny z Itálie jsou schopné čerpat vodu za letu přímo z hladiny.

Hasit v Českém Švýcarsku začnou letadla poskytnutá Itálií možná už dnes, nebo případně ve čtvrtek, až absolvují servis. Novinářům to dnes před jednáním vlády řekl Rakušan. Dva velkokapacitní stroje budou podle něj využity k tomu, s čím mají hasiči největší problém. Jsou to nepřístupné plochy, na kterých už nehoří, ale kde hrozí vznik dalších ohnisek požáru. "Tyto plochy budou ošetřovány vodou, aby k dalšímu vznícení nedošlo, a tím si myslíme, že by v celé té věci mohlo dojít k zásadnímu pozitivnímu průlomu a po použití masivní letecké techniky už se skutečně můžeme bavit o tom, že ten požár bude pod kontrolou," řekl ministr.

Letouny z Itálie vyrobila kanadská firma Canadair cíleně k hašení požárů. Nejde tak o přestavbu běžného typu letadla. Konstruktéři canadairy navrhli jako létající čluny s křídlem na vrchu trupu a zatahovacím kolovým podvozkem. Tato letadla tak mohou startovat z vodní hladiny i pozemních letišť a nabírat vodu za letu.

Piloti naplňují trupové nádrže o objemu přes 6000 litrů při letu těsně nad hladinou. K úplnému naplnění stačí asi kilometr a půl dlouhý úsek. Výrobce uvádí, že Canadair CL-415 je schopný za hodinu uskutečnit až 12 odhozů vody. Záleží však na vzdálenosti požáru a místa, kde se voda nabírá. Vhodnou plochu pro nabírání vody k hašení v Českém Švýcarsku si zvolí sami piloti strojů z Itálie po příletu, řekl ČTK mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Tomáš Pořízek.

Právě možnost přistávání na hladině, aerodynamický systém napouštění a vypouštění vody a větší rychlost i nádrž než u vrtulníků s bambi vaky je hlavní výhodou canadairů, řekl ČTK mediální zástupce firmy Česká letecká servisní Jaroslav Martínek. Tato firma v minulosti prováděla modernizaci několika letounů Canadair pro Chorvatsko. Hodnota jednoho takového stroje začíná podle Martínka na zhruba 35 milionech dolarů, tedy asi 850 milionech korun.

Itálie patří k největším provozovatelům canadairů v Evropě. Má jich téměř dvě desítky, podobně jako Španělsko nebo Řecko. Podle dostupných informací je to nyní poprvé, kdy tento stroj zasahuje v Česku.

Požár v Českém Švýcarsku dnes zatím hasí sedm vrtulníků s tzv. bambi vaky pro nabírání a vypouštění vody za letu. Kromě dvou strojů, které poslaly na pomoc Polsko a Slovensko, s ohněm bojují i dvě české armádní a dvě policejní helikoptéry a také vrtulník firmy Czechoslovak Group. ČTK to dnes řekl generální ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček. Další policejní vrtulník podle něj bude ze vzduchu řídit letecký provoz. Díky masivnějšímu nasazení letecké techniky by podle Vlčka dnes mohl nastat při hašení zlom, vše ale závisí na počasí, zejména na síle větru.

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Související:

Nejnovější