Rakušan: Ohrožení ČR se po dalších bojích na Ukrajině nezvýšilo

Ohrožení České republiky v souvislosti s pokračující válkou na Ukrajině se nezvýšilo. Zůstává v roli toho, kdo poskytuje pomoc. Po jednání Ústředního krizového štábu, kterého se dnes mimořádně účastnila i předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, to novinářům řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Vít Rakušan (STAN)

Ze Záporožské jaderné elektrárny, kterou v noci obsadili ruští vojáci a ve které hořelo, radioaktivita neunikla a systém varování před radiací je dobře nastaven, uvedl.

"Máme potvrzeno, že nedošlo k úniku radiace," uvedl Rakušan. Čeští experti jsou podle něj ve spojení s kolegy z Ukrajiny. Štáb podle něj probíral i to, že by pro uklidnění situace v Česku bylo možné o míře radiace pravidelně informovat v relacích médií o počasí.

K ukončení bojů u jaderné elektrárny vyzvala mimo jiné Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). S odvoláním na ukrajinskou státní společnost provozující jaderné elektrárny Energoatom uvedla, že při ruském útoku přišli o život tři ukrajinští vojáci a dva byli zraněni.

Hořelo v pětipatrovém výcvikovém zařízení v areálu elektrárny. Na místě zůstávají zaměstnanci elektrárny a kontrolují stav bloků, podle ukrajinských úřadů míra radioaktivity v oblasti nepřesáhla nebezpečnou úroveň, což řekla i americká ministryně energetiky Jennifer Granholmová.

Rakušan: Kvůli pomoci Ukrajincům bude nutná novela rozpočtu

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) považuje za jisté, že kvůli migraci z Ukrajiny bude nutné letos novelizovat zákon o státním rozpočtu. O financování péče o ukrajinské uprchlíky po ruské vojenské invazi bude jednat s hejtmany, ale také na unijní úrovni. Pokusí se vyjednat využití evropských fondů. O náklady se budou muset podělit stát, obce i kraje, řekl Rakušan novinářům po dnešním jednání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ).

Na pomoc ukrajinským uprchlíkům chce vláda přidat z rozpočtové rezervy ministerstvu vnitra 1,5 miliardy korun. Dalších 300 milionů Kč si mají rozdělit ministerstva vnitra a zahraničí na humanitární pomoc Ukrajině. Rakušan dnes řekl, že 1,5 miliardy korun je spíš "vstupní sumou" kvůli zvládnutí první vlny uprchlíků. "Nelze odhadnout, jaký bude finální účet toho, co přichází," doplnil.

V Evropské komisi již Rakušan vyjednával o možných modelech evropské podpory. Uměl by si představit podobný model, který EU využila při migrační krizi v Řecku. "EU proplácela například hoteliérům náklady s tím, že tam ubytovávali lidi," uvedl. Evropské solidarity podle něj Česko využije a pokusí se finance získat z evropských fondů. "Ale pokusíme se najít zdroje i v rámci našich prostředků," dodal Rakušan.

Za téměř jisté proto považuje, že bude nutné novelizovat státní rozpočet na letošní rok, kterým se i dnes zabývala Sněmovna. "Náklady budou obrovitánské, budou se o ně muset podělit obce, kraje i stát," řekl. V příštích dnech bude o penězích jednat s hejtmany. "Budeme se snažit nastavit tok financí," doplnil.

O nutnosti novely rozpočtu je přesvědčená i šéfka poslanců ANO a předchozí ministryně financí Alena Schillerová. Nynější nouzový stav současně s rozpočtovým provizoriem považuje za "vražednou kombinaci". "Rozpočet nereflektuje problémy, které nyní vznikly. Vláda a rozpočet budou mít mnohem větší náklady," uvedla. Opoziční ANO podporuje politiku vlády ohledně ukrajinských uprchlíků, dodala. "Ale vláda nesmí zapomínat na české občany, které drtí inflace, ceny energií a další okolnosti," řekla. Novela rozpočtu musí zohlednit i vyšší příjmy, doplnila.

V Plzni našli v řece lidskou hlavu. Případ si převzali kriminalisté

04.05.2024 13:23 Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá…

Tragická nehoda na D1. Srážku několika vozidel nepřežil jeden člověk

04.05.2024 11:00 Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve…

WHO připravuje plán nouze pro případ izraelského postupu do Rafahu

03.05.2024 16:51 Světová zdravotnická organizace (WHO) má připravený nouzový plán pro případ izraelské pozemní…

TOP 09 hledá nového nástupce Langšádlové. Tuleja se vzdal nominace

03.05.2024 15:05 Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja (TOP 09) se v pátek rozhodl vzdát…

Ruská kyberšpionáž se týká i Česka. Ministerstvo se ozvalo

03.05.2024 14:14 Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního…

V Česku se řítil vlak bez strojvedoucího po trati. Nakonec vykolejil

02.05.2024 17:20 Vlak bez personálu i cestujících se v úterý samovolně rozjel ze stanice. Jízda jednotky Regionova…

Pohonné hmoty mají zlevňovat kvůli poklesu cen ropy

02.05.2024 14:05 Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení…

Policisté našli pohřešovanou dívku z Ústí nad Labem mrtvou

02.05.2024 12:45 Smutná zpráva ve čtvrtek přišla z Ústeckého kraje. Pohřešovaná patnáctiletá dívka z Ústí nad Labem…

Zemřel zakladatel ODS Miroslav Macek

01.05.2024 16:03 Miroslav Macek se narodil 7. prosince 1944 v Litomyšli a po absolvování lékařské fakulty Univerzity…

Češi byli s členstvím v EU nejvíce nespokojeni během migrační krize

01.05.2024 12:15 V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v…

Související:

Nejnovější