Rakušan: STAN situaci ohledně Farského stáže podcenil, je to bolestná záležitost

Předseda Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan přiznal, že hnutí situaci ohledně stáže svého poslance Jana Farského podcenilo a neodhadlo, jak ovlivní politickou realitu. Záležitost je pro něj bolestná, každé hlasování ve Sněmovně by se ale podle Rakušana točilo kolem Farského a kritiky opozice. Uvedl to dnes na twitteru.

Vít Rakušan (STAN)

Farský v noci oznámil, že se vzdá mandátu, čelil totiž kritice opozice i koaličních partnerů za půlroční stáž v USA, kterou chtěl absolvovat současně s výkonem poslanecké funkce. V dolní komoře ho nahradí ředitelka libereckého Divadla F.X. Šaldy Jarmila Levko (Starostové pro Liberecký kraj).

Poslanec se může vzdát mandátu podle sněmovního jednacího řádu dvěma způsoby, a to buď osobním prohlášením na plénu, nebo prohlášením sepsaným formou notářského zápisu. Jak bude Farský postupovat, není známo. Představitelé STAN, které oslovila ČTK, zatím na dotaz neodpověděli, nebo uvedli, že nevědí.

K odchodu ze Sněmovny Farského vyzvalo ve středu na večerním jednání předsednictvo hnutí. Pro Rakušana bylo podle jeho slov nejtěžší ze všech, která absolvoval.

"To, že jsme v říjnu dokázali porazit ty, které jsme společným úsilím porazit chtěli, přineslo jen start změny. Při každém hlasování by zaznívaly hlasy naší opozice, že nám tu chybí J. Farský. Každé hlasování, které budou obstruovat, na což se teď připravujeme, by se točilo kolem něj," poznamenal šéf hnutí a vicepremiér. Nelze zatěžovat politiku vládní koalice tématem, které by nemizelo a ubíralo důvěru, míní Rakušan.

"Přiznávám, že jsme celou situaci podcenili, vnímali ji chybně, neodhadli jsme, jakým způsobem ovlivní politickou realitu, ve které se pohybujeme. Naše současná pozice si žádá těžká rozhodnutí," doplnil Rakušan. STAN podle něj přichází o velkou osobnost. Doufá, že dočasně.

Obdobně jako Rakušan se vyjádřil předseda senátorského klubu Starostů a nezávislých Petr Holeček, který Farského rozhodnutí ocenil. "Dopředu se nedomyslelo, že by jeho zahraniční stáž a půlroční neúčast mohla vzbudit tolik emocí," řekl Holeček na tiskové konferenci v Senátu. Farský podle něho po rozsáhlé debatě požádal o stanovisko předsednictva, bylo většinové. Holeček věří, že Farský bude po návratu ze Spojených států v politice pokračovat, a to i v té vysoké. Šéf senátní frakce ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra (ODS) označil Farského rozhodnutí za "úžasné". Přišlo ale podle něj o několik dnů až týdnů později, než mělo. Podle první místopředsedkyně KDU-ČSL a předsedkyně senátorského klubu této strany a nezávislých Šárky Jelínkové je Farského krok jediný správný. Rovněž podle ní měl nastat dřív.

Předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura na twitteru uvedl, že Farského rezignace situaci neřeší. Vedení STAN podle něj o Farského stáži vědělo už před volbami, voličům to ale zatajilo a Farský kandidoval v rozporu s předvolební koaliční smlouvou Pirátů se STAN. V ní se kandidáti zavázali, že budou brát práci poslance jako prioritu a zařídí si ostatní aktivity tak, aby na výkon funkce měli dost času.

Farský začátkem minulého týdne oznámil, že Fulbrightova komise podpořila jeho projekt a že získal prestižní stipendium. Vzdal se poslaneckého platu a pozice šéfa klubu STAN a přislíbil, že i ze stáže se případně vrátí na klíčová hlasování. Do Spojených států odletěl o víkendu. Opoziční politici obvinili Farského z pohrdání voliči, ale i podle představitelů vládních stran bylo jeho rozhodnutí špatné. Kritizoval ho také předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Podle serveru HlídacíPes Farský věděl již několik měsíců před volbami, že byl na několikaměsíční stáž přijat. Farský serveru řekl, že se rozhodl jí zúčastnit až loni v prosinci.

Ve volbách Farský získal silnou podporu voličů, jako lídr kandidátky v Libereckém kraji dostal 32,7 procenta přednostních hlasů. Jeho místo ve Sněmovně by měla zaujmout ředitelka libereckého Divadla F.X. Šaldy Jarmila Levko, která je podle oficiálního volebního webu www.volby.cz na základě výsledku hlasování první náhradnicí koalice Piráti a Starostové. Levko dnes ČTK řekla, že se kvůli poslaneckému mandátu vzdá funkce ředitelky divadla.

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

Související:

Nejnovější