Rakušan: Česko uvažuje o koupení hasicího letadla, zasažená plocha by se měla zmenšovat

Nynější víkend by měl sloužit k tomu, aby se požářiště v národním parku České Švýcarsko začalo zmenšovat. V Hřensku to dnes novinářům řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). V národním parku hoří sedmý den, požár zasáhl 1060 hektarů parku, část je těžko přístupná. Na místě dnes podle aktuálních údajů zasahuje 755 hasičů z celé republiky, 420 z nich jsou hasiči dobrovolní.

Vít Rakušan (STAN)

"Postupně jsou jednotky shromažďovány tak, aby ten požár ze všech stran byl eliminován na menší plochu," řekl Rakušan, který se byl na místě podívat. V Hřensku dnes pršelo, nikoliv ale tak silně, jak hasiči doufali. Ministr řekl, že když srovná dnešní situaci se stavem před dvěma dny, pokrok existuje. "Nevznikají žádná další ohniska požáru," řekl Rakušan a dodal, že nevznikají ani škody na technice.

Ve vzduchu je osm vrtulníků, jeden řídící, sedm v zásahu. Rakušan ocenil jako velmi účinné slovenské vrtulníky, které čerpají vodu do vaků z připravených bazénů, což čerpání zrychluje. Podle údajů ústeckých krajských hasičů na místě zasahují tři vrtulníky ze Slovenska, jeden BlackHawk, Mi 8 a Mi 171. Pomáhá také polský BlackHawk, stejně jako policejní a armádní vrtulníky.

Hasiči používají i velkokapacitní čerpadla pro dálkovou dopravu vody. "Používáme velkokapacitní čerpadla, jedno v Hřensku žene vodu nahoru, má 20 tisíc litrů za minutu, což je neuvěřitelný objem," řekl Rakušan.

Krajští hasiči dnes na webu uvedli, že na požářiště dopravují vodu i dvěma hadicovými vedeními. První z Hřenska na Mezní Louku a Meznou měří 6,8 km a druhé z Hřenska pod Pravčickou bránu měří 2,9 km.

Hasit požár mělo pomoci i pět letadel, tři Antonovy a dvě švédské Air Tractor. Letadla, která měla také pomáhat, zatím nemohla odstartovat, podle Rakušana kvůli nízké oblačnosti.

Stát uvažuje o možném pořízení jednoho letadla na hašení lesních požárů

Stát uvažuje o možném pořízení jednoho letadla na hašení lesních požárů, řekl dnes novinářům v Hřensku ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Počasí se podle něj mění, hrozí častější lesní požáry. Pro likvidaci lesního požáru v Národním parku České Švýcarsko je nyní k dispozici až pět letadel - tři české Antonovy a dva švédské letouny Air Tractor. Vypomáhaly také dva letouny z Itálie.

"Evidentně posledních 30 let se neukázala objektivní potřeba. Třicet let se tady stanovuje nějaká investiční strategie Hasičského záchranné sboru a tam se s těmito letouny prostě nepočítalo," řekl Rakušan. Počítalo se podle něj s technikou, která byla v podmínkách ČR daleko více využívaná. "Ale teď si prostě přiznejme, že počasí se mění. Ať se kdo chce k tomu ideologicky staví jakkoliv, tak je to prostě fakt," řekl Rakušan. Uvažovat o pořízení jednoho letounu je tak podle něj namístě.

Ještě smysluplnější by podle něj byly sdružené, promyšlené evropské nákupy. "To znamená mít evropskou flotilu v různých zemích, aby byla dostačující pro rozsah požárů, který tady je. Aby to skutečně dávalo nějaký smysl, co jednotlivé země nakupují," řekl Rakušan. ČR si může nákupy dělit podle něj například se Slovenskem.

Evropská pomoc podle něj ale funguje skvěle. "Okamžitě reagovalo Polsko, Slovensko, reagovali Italové, reagovali Švédové, Španělé se nám ozvali, že ve chvíli, pokud oni dohasí některý svůj požár, tak jsou ochotni případně také pomoci. Takže evropská solidarita funguje a ty letecké síly tady byly v podstatě okamžitě," dodal Rakušan.

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější