Ratingové agentury považují Bělorusko za zemi v platební neschopnosti

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service považuje Bělorusko za zemi v platební neschopnosti. Přidala se tím ke konkurenční agentuře Fitch Ratings, která toto hodnocení vydala už dříve. Bělorusko ani v ochranné lhůtě neuhradilo část závazků vůči zahraničním věřitelům, uvedla Moody's.

Minsk, Bělorusko.

Bělorusko je hlavním spojencem Ruské federace při jejím tažení proti Ukrajině, kam ruská vojska vtrhla 24. února. Západní státy pak začaly Rusko co nejvíce ekonomicky izolovat, mimo jiné mu neumožňují přístup k mezinárodní finanční architektuře. To byl pak i důvod, proč Rusko nemohlo zaplatit úroky dluhopisů zahraničním věřitelům a západní ratingové agentury jej označily za zemi v platební neschopnosti, přestože Moskva peníze na zaplacení má a je také ochotna platit.

Bělorusko mělo v červnu zaplatit dluh z desetiletých eurobondů v objemu 22,9 milionu dolarů (téměř 559 milionů Kč), ochranná lhůta skončila 13. července. Běloruské ministerstvo financí se rozhodlo, že platbu dluhu provede v běloruské měně, zahraniční držitelé běloruských dluhopisů ale zaplaceno nedostali.

Konkurenční agentura Fitch Ratings už dříve snížila hlavní rating Běloruska na stupeň C z dosavadní známky CC. To znamená, že Bělorusko není podle tohoto hodnocení schopno dostát závazkům vůči věřitelům.

Témata: Bělorusko

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější