Reakce na pandemii byla podle Lipavského pro většinu vlád bezprecedentní výzvou

Reakce na koronavirovou pandemii, která různé země zasáhla různou měrou, byla pro většinu vlád bezprecedentní výzvou, a to jak z hlediska dopadu na zdraví, tak na ekonomiku a blahobyt občanů. Při zahájení dvoudenního Česko-afrického zdravotnického fóra v Černínském paláci v Praze to dnes uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Jan Lipavský

S českými partnery jednají o zvládání pandemie či financování a posilování zdravotnického sektoru zástupci osmi afrických zemí a šest tamních ministrů zdravotnictví. Na fóru se také budou prezentovat české firmy.

Podle Lipavského se s pandemií zvýraznily již existující strukturální a společenské problémy, například byla narušena veřejná důvěra ve vlády a doporučení expertů, což bylo znásobeno i vlnou dezinformací.

Zásadní je podle ministra kromě snahy o zabránění šíření viru také to, aby vakcíny proti covidu-19 byly dostupné všem. Za důležité považuje též posílit zdravotnické systémy mimo jiné efektivními investicemi do primární péče, propagace zdraví a prevence.

Ministerstvo zdravotnictví podle šéfa resortu Vlastimila Válka (TOP 09) aktuálně připravuje dar 250.000 vakcín proti covidu-19 pro Zambii. Uvedl to na twitteru.

Posilování zdravotnických kapacit podle náměstka ministra zahraničí Martina Tlapy aktuálně řeší celý svět. "Úkolem české ekonomické diplomacie je přitom také ukazovat česká řešení, která by mohla zaujmout právě na kontinentu s tak dynamickým růstem obyvatelstva, jako je Afrika," uvedl.

Téma podle něj dostává další rozměr s nadcházejícím českým předsednictvím v Radě Evropské unie. "Hledání surovinové bezpečnosti je velkým tématem celé EU a Afrika je jedním ze spojenců," dodal Tlapa. Také podle Lipavského je spolupráce mezi Afrikou a EU jednou z priorit i co se týče zdravotnického průmyslu.

Na fóru se představí přes 20 českých firem sdružených v Asociaci výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků (AVDZP). Africkým partnerům nabídnou svá řešení například pro intenzivní a ambulantní péči, infekční oddělení, chirurgii nebo laboratoře. Poprvé se podle organizátorů na fóru budou prezentovat modulární jednotky, jejichž základ tvoří ocelové kontejnery.

"Česko má řadu kvalitních a světově úspěšných výrobců zdravotnických prostředků. Naší výhodou je, že nenabízíme jednotlivé produkty, ale celá komplexní řešení, a to včetně financování," uvedl místopředseda představenstva AVDZP Petr Foit.

Dnes odpoledne mají také podepsat memorandum o porozumění česká zdravotnická firma Block a ministr zdravotnictví Pobřeží slonoviny. V září bylo podle organizátorů dohodnuto, že společnost vybuduje deset malých center prvního zdravotnického kontaktu a regionální stolůžkovou nemocnici.

Afrika zůstává podle organizátorů ve výdajích na zdravotnictví hluboko pod průměrem evropských zemí, dá se ale podle expertů očekávat růst soukromých, veřejných i externích výdajů na zdravotnictví. Organizace spojených národů odhaduje, že by hodnota zdravotnického trhu v Africe v roce 2030 měla dosáhnout 260 miliard dolarů (přes šest bilionů korun), což je téměř dvojnásobek tržního objemu z předloňska.

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

Související:

Nejnovější