Rodiče s dětmi zaplnili pražské pohotovosti. Jak jim mohou pomoci doma?

Rodiče s nemocnými dětmi zaplnili o Vánocích v Praze pohotovosti nemocnic. ČTK to sdělily mluvčí Fakultní nemocnice v Motole Jana Krejčí Merxbauerová a mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Marie Heřmáková. Častěji si lidé podle mluvčí Jany Poštové také volali zdravotnickou záchrannou službu. Podle lékařů ale často u staršího dítěte s teplotou, rýmou a kašlem stačí nasadit léky na snížení horečky, klid a dostatek tekutin.

Nemocnice, ilustrační foto

"Pokud jde o miminka do třech měsíců věku, tak tam bych rodičům doporučil v případě, že mají teplotu, kašel, hůře dýchají, aby vyhledali lékaře. U takto maličkých dětí není nač čekat," řekl ČTK primář Kliniky pediatrie a dědičných poruch metabolismu Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Petr Koťátko.

"U starších kojenců a větších dětí, pokud mají teplotu, rýmu, kašel, jsou dušné, tak doporučuji nasadit léky na snížení horečky, klid a dostatečný příjem tekutin. Pokud dítě léky dobře snáší, nezvrací, tak je potřeba vyčkat tři dny. Pokud se zdravotní stav dítěte nezlepší, tak poté vyhledat lékaře," dodal.

Každý případ je podle něj individuální a záleží na stavu daného dítěte. "Každé respirační onemocnění má určitý průběh a dobu trvání, u nachlazení a chřipek je to okolo pěti až deseti dní, a nelze tuto dobu nijak výrazně zkrátit," dodal.

V Praze jsou dětské pohotovosti ve Všeobecné fakultní nemocnici v areálu na Karlově, ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Krči, Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a Fakultní nemocnici Motol. Podle primářky tamního oddělení urgentního příjmu dětí Jitky Dissou tam ošetřili od 23. do 26. prosince 659 dětských pacientů. Dalších 432 dětí bylo v tomto období ošetřeno na ostatních ambulancích nemocnice.

"Zda bude tento nápor pokračovat i v následujících dnech, se bohužel v současné chvíli ještě nedá odhadnout," uvedla primářka. Její tým vytvořil instagramový účet @detska.pohotovost, kde rodičům nemocných dětí radí, zda je nutné vyhledat pohotovost.

"Určitě s dítětem nechoďte na pohotovost v začátku infektu, zkuste mu podat základní léky na kašel, když má horečku, tak antipyretika v dostatečné dávce," uvedla v jednom z příspěvků. Dítě by podle ní mělo být hlavně doma v klidu a hodně pít.

"Ale pokud začne být dušné, po poklesu teploty nepije, nejí, je apatické, nebo pokud mu horečka i přes dostatečné dávky antipyretik neklesá, vyrazte na pohotovost," doplnila. Akutnější případy jsou podle ní na pohotovosti ošetřeny dříve, rodiče se tak musejí připravit na několikahodinové čekání. Vyzvala také k nošení roušek v čekárně a u lékaře.

Zhruba o 30 procent proti předchozím letům přibylo podle mluvčí Zdravotnické záchranné služby Hlavního města Prahy Jany Poštové letos o Vánocích i výjezdů záchranářů. Častěji podle ní lidé volají i kvůli dětským virózám. "Ne vždycky k takovému případu pak vyjíždí sanitka. Často se poskytují rady po telefonu, pokud nesplňují kritéria k odvozu. Dispečer například poradí léky na snižování teploty," řekla ČTK. Méně vážné případy podle ní zdravotníci odvážejí na pohotovosti, kde pacienti čekají, až přijdou na řadu podle závažnosti obtíží.

V Praze je podle údajů Národního registru poskytovatelů zdravotních služeb 267 dětských praktických lékařů. Část z nich má podle informací na jejich webech některé dny mezi vánočními svátky a Novým rokem dovolenou nebo zkrácenou ordinační dobu.

Témata: nemocnice | Praha

Rusko nezaútočí na Česko? Čeští politici Putinovi nevěří

29.03.2024 10:12 Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští…

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Související:

Nejnovější