Rozpočet Hradu by měl být v příštím roce o 33 milionů korun větší

Rozpočet Kanceláře prezidenta republiky by se měl v příštím roce zvýšit proti letošnímu původně schválenému rozpočtu o 33 milionů korun na 431,5 milionu korun. Rozpočet Hradu dnes doporučil schválit sněmovní rozpočtový výbor. Poslancům návrh rozpočtu přišel představit zástupce kancléře Petr Mužák.

Pražský Hrad

Kancléř Vratislav Mynář se z jednání omluvil. Letošní původně schválený státní rozpočet přidělil Hradu 398,4 milionu Kč. Poslanci z něj ale v nedávné novele letošního rozpočtu odebrali 30 milionů korun, tato novela ale čeká na podpis prezidenta Miloše Zemana.

Rozpočet Hradu zahrnuje rozpočet samotné prezidentské kanceláře, rozpočet Správy Pražského hradu a Lesní správy Lány. Rozpočet pro příští rok počítá například s částkou 900.000 korun na rentu a náhradu výdajů pro prezidenta, kterému v březnu skončí jeho pětileté funkční období. Bývalý prezident dostává podle zvláštního zákona měsíční rentu 50.000 korun a víceúčelovou paušální náhradu rovněž 50.000 korun měsíčně. Kromě toho počítá návrh s navrácením částky 21,7 milionu korun, o které tato rozpočtová kapitola přišla při schvalování letošního rozpočtu. Snížila o ně peníze určené na investice Správy Pražského hradu.

Naproti tomu počítá návrh rozpočtu se snížením provozních výdajů v důsledku pokynu ministerstva financí o 2,55 milionu korun. Počítá i s částkou 462.000 korun navíc na zvýšení platu prezidenta a s částkou 429.600 korun, o kterou se v ročním přepočtu zvýší víceúčelová paušální náhrada hlavy státu. Na investice je určeno téměř 52 milionů korun.

Sněmovna v říjnu při schvalování novely letošního rozpočtu přijala návrh skupiny koaličních poslanců, kteří navrhli odebrat Hradu 30 milionů korun z peněz na lesní hospodářství. Motivací poslanců bylo odsouzení ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka v souvislosti s ovlivňováním jedné ze zakázek v lánské oboře, prezident Miloš Zeman Baláka omilostnil. Peníze byly z rozhodnutí Sněmovny převedeny na protidrogovou politiku a na podporu mládežnických spolků. Balák v říjnu na místo ředitele rezignoval, z funkce odejde na konci roku. Náměstkyně ředitele Lesní správy Lány Ivana Pokorná nyní v dopise poslancům varovala před tím, že správa bude muset kvůli snížení svého rozpočtu vybít třetinu zvěře, odložit některé investice nebo omezit výsadbu.

Lesní správa Lány má mít na investice 19 milionů korun. Peníze půjdou například na rekonstrukci lesních cest, rekonstrukci a revitalizaci vodních nádrží, rekonstrukci objektů nebo plotu kolem obory. Správa Pražského hradu má mít na investice téměř 33 milionů korun. Rekonstruovat chce některé objekty v areálu Pražského hradu.

Loni prezidentská kancelář vynaložila ze svého rozpočtu o 197 milionů korun víc, než jí přidělil schválený státní rozpočet. Celkové výdaje kapitoly loni představovaly 620 milionů korun. Hrad loni dostal kvůli řešení dopadů pandemie covidu mimořádný příspěvek z vládní rozpočtové rezervy, a zapojil navíc ušetřené peníze z minulých let.

Témata: Pražský Hrad

Rusko nezaútočí na Česko? Čeští politici Putinovi nevěří

29.03.2024 10:12 Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští…

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Související:

Nejnovější