Rublové účty pro platby za ruský plyn si u Gazprombank otevřelo 20 evropských odběratelů

Rublové účty pro platby za ruský plyn si u finančního ústavu Gazprombank otevřelo dalších deset evropských odběratelů, celkem už jich je 20. Dalších 14 klientů požádalo o doklady nutné k otevření účtu. S odkazem na svůj zdroj o tom dnes informovala agentura Bloomberg.

Ilustrační foto

Evropští odběratelé už týdny zkoumají, jak splnit nařízení ruského prezidenta Vladimira Putina, aby za odběr ruského plynu od dubna platili v rublech, a neporušit přitom sankce Evropské unie uvalené na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu.

Podle nového mechanismu si klienti musejí otevřít v Gazprombank dva účty - jeden v zahraniční měně a jeden v rublech. Peníze za plyn složí v zahraniční měně na první účet. Gazprombank pak tyto peníze jménem klienta převede na rubly a uloží na jeho rublový účet v Rusku. Z toho pak zaplatí plynárenské společnosti Gazprom za dodávky plynu.

Polsko a Bulharsko tento způsob placení odmítly. Gazprom jim proto koncem dubna dodávky zastavil.

Koncem tohoto měsíce vyprší termín pro zaplacení dubnových dodávek pro přední západoevropské odběratele. Rusko se tak snaží reagovat na obavy EU, že platební mechanismus může porušovat sankce. Podle zdroje blízkého Gazpromu současné podmínky znamenají, že transakce je fakticky dokončena, jakmile kupující složí peníze v Gazprombank v zahraniční měně. Následný přepočet na rubly je automatický a nezapojuje se do něj centrální banka, proti které země EU zavedly sankce.

EU zatím neuvedla, zda má pořád obavy z porušení sankcí při tomto způsobu placení. Italský premiér Mario Draghi ve středu prohlásil, že firmy budou moci platit za plyn v rublech, aniž by porušily omezení. Většina dovozců ruského plynu si už podle něj otevřela rublové účtu a přední německý dovozce plynu už v rublech platil. Německo je stejně jako Itálie významným odběratelem ruského plynu.

Zdroj agentury Bloomberg dodal, že počet odběratelů, kteří zaplatili v rublech, zůstává na čtyřech. To je stejný počet jako na konci dubna. Tento měsíc se ale uskuteční platby od dalších odběratelů.

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější