Ruská armáda nadále útočí na Severodoněck, situace je nepřehledná

Ruská armáda nadále útočí na východoukrajinský Severodoněck, kde je situace nepřehledná a kde si úspěchy připisují obě strany. Jejich často protichůdné informace přitom nelze nezávisle ověřit. Město je v současné etapě války považováno za klíčový bod fronty. "Naši hrdinové pozice v Severodoněcku nevzdávají," řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ruská armáda, ilustrační foto

Naproti tomu ruský ministr obrany Sergej Šojgu prohlásil, že ruské síly kontrolují "obytné čtvrti Severodoněcka" a snaží se dobýt průmyslovou zónu města, kde se drží ukrajinští vojáci.

Buje v Severodoněcku pokračují a ukrajinští vojáci působí nepříteli ztráty, uvedl ukrajinský generální štáb v každodenní zprávě o situaci na bojišti. Moskva oznámila, že do ruského zajetí se dostalo 6489 ukrajinských vojáků. Ministr Šojgu to uvedl na poradě o dosavadních výsledcích ruského tažení na Ukrajině a zároveň zdůraznil ruské územní zisky dosažené až k levému břehu řeky Severní Doněc v Donbasu.

Rusko podle médií vydalo Ukrajině těla desítek bojovníků, kteří zahynuli v bojích o ocelárny Azovstal v Mariupolu.

Podle britského ministerstva obrany pravděpodobným cílem ruských jednotek je odstřižení Severodoněcku od severu i jihu. Postup Rusů se přitom v posledním týdnu na jižní ose u města Popasna téměř zastavil. Ostřelování města Izjum nasvědčuje tomu, že se ruská armáda chystá obnovit útoky na severu. Podle Londýna "téměř jistě bude Rusko potřebovat průlom na alespoň jedné z os (útoku)", aby dosáhlo svého cíle a ovládlo Donbas.

"Jsem rád, že jsme neztratili důležitého spojence, jsou to skvělé zprávy," komentoval dnes Zelenskyj setrvání Borise Johnsona v čele britské vlády po pondělním hlasování konzervativních členů britského parlamentu, kteří svému ministerskému předsedovi nevyslovili nedůvěru. Británie podle televize Al-Džazíra k 20. květnu na podporu Ukrajiny vydala 566 milionů dolarů (asi 16,3 miliardy korun). Londýn také pošle Kyjevu raketomety M270, což je typ zbraní, které Ukrajinci dlouho žádali.

Česko dnes podle sdělení generálního ředitelství hasičů poslalo Ukrajině další humanitární pomoc: ve 38 vagonech je především zdravotnický materiál. České ministerstvo vnitra dnes informovalo, že od zahájení ruské invaze na konci února dostalo v Česku dočasnou ochranu 366.490 Ukrajinců.

Zvláštní zástupkyně generálního tajemníka OSN Pramila Pattenová sdělila Radě bezpečnosti OSN, že obvinění ruských vojáků z páchání sexuálního násilí na Ukrajině přibývá. Zdaleka ne všechny případy takového násilí jsou jsou přitom nahlášeny a humanitární krize na Ukrajině se mění v "krizi obchodování s lidmi," uvedla podle agentury AP.

Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva k 3. červnu eviduje 124 obvinění ze sexuálního násilí souvisejícího s konfliktem - 97 z nich se týká žen a dívek, 19 mužů, sedm chlapců a v jednom případě není pohlaví určeno. Ověřování těchto případů pokračuje.

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja kategoricky odmítl obviňování ruských vojáků ze sexuálního násilí a označil podobná tvrzení za lži. Ukrajinský velvyslanec při OSN Serhij Kyslycja naopak prohlásil, že mezi oběťmi ruských násilníků jsou i děti a starší ženy.

Západní investiční banky a společnosti mají nyní v Rusku zmrazená aktiva za nejméně 17 miliard dolarů (asi 393 miliard Kč), uvedl list Izvestija s odvoláním na údaje z čtvrtletních a ročních výsledků tuctu největších bank a společností. Izvestija připomněly, že na Západě má Rusko zmrazené zlaté rezervy ve výši přibližně 300 miliard dolarů.

Ruský prezident Vladimir Putin při dnešní poradě o ekonomických otázkách prohlásil, že nezaměstnanost v Rusku se podařilo snížit na historicky nejnižší úroveň a inflace aktuálně klesla na nulu. Připustil nicméně dubnový pokles výroby v automobilovém průmyslu a pokles těžby ropy, jakož i pokles dynamiky poskytování úvěrů ruskému byznysu a hypoték obyvatelstvu. Vybídl vládu ke zvýšení příjmů ruských občanů a k poskytnutí dodatečných prostředků podnikům.

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Orbánovo Maďarsko čelí podezření, že skrývá Bolsonara

26.03.2024 10:02 Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v…

Související:

Nejnovější