Ruská armáda se přeskupuje, i kvůli dalším útokům, řekl šéf NATO

Severoatlantická aliance očekává další ruské útoky na Ukrajině navzdory nedávným slovům Moskvy o stahování vojáků z okolí Kyjeva. Prohlásil to dnes generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, podle něhož se ruské jednotky pouze přeskupují, avšak dále udržují pod tlakem i ukrajinskou metropoli. Alianční země budou kvůli ruské invazi dále vojensky podporovat Ukrajinu a zároveň zvýší své obranné rozpočty, dodal šéf NATO.

Jens Stoltenberg

Rusko v úterý oznámilo, že výrazně omezí své vojenské aktivity v okolí Kyjeva a také Černihivu na severu země. Velení ukrajinské armády poté uvedlo, že zaznamenalo stahování některých jednotek z Kyjevské a Černihivské oblasti směrem do Běloruska, hromadný odchod však nenastal. Kyjev i jeho západní spojenci se obávají, že cílem Ruska může být rozhodující ofenziva na východě Ukrajiny.

"Rusko se pokouší přeskupit, dozásobit a posílit svou ofenzivu v oblasti Donbasu. Zároveň udržuje pod tlakem Kyjev a další města. Takže můžeme očekávat další útoky, které přinesou ještě více utrpení," řekl dnes novinářům Stoltenberg při prezentaci výroční zprávy aliance za rok 2021.

Zástupce náčelníka štábu ukrajinských pozemních sil Oleksandr Gruzevič dnes novinářům řekl, že za uplynulou noc ukrajinská strana zaznamenala stažení 700 kusů ruské vojenské techniky od Kyjeva směrem k běloruské hranici. Podle Gruzeviče existuje možnost, že některé ze stahovaných jednotek se objeví později v Donbasu. Gruzevič upozornil, že u Kyjeva zůstává nezanedbatelné množství ruských sil, které pokračují v raketových úderech na hlavní město. "Není se čeho bát, ale uškodit můžou," citovaly ho internetové noviny Ukrajinska pravda. Gruzevič také vyjádřil přesvědčení, že do Kyjeva nepřátelská vojska nevstoupí.

Podle Stoltenberga loni sedmým rokem v řadě rostly obranné výdaje evropských členů NATO a Kanady, když v reálných číslech stouply o 3,1 procenta. Stoltenberg ocenil, že se k dalšímu zvyšování armádních rozpočtů přihlásily všechny členské země, které by v nejbližších letech měly dosáhnout dříve stanoveného podílu dvou procent hrubého domácího produktu (HDP).

"Ruská agrese přiměla spojence ještě více usilovat o naplnění dřívějšího závazku," konstatoval Stoltenberg s odkazem na dvouprocentní práh, na němž se aliance shodla v reakci na ruskou anexi Krymu v roce 2014.

Řada států NATO v minulých letech i s ohledem na dopady koronavirové krize z dříve přijatého závazku slevovala a jejich obranné výdaje rostly pomaleji, než bylo nutné k dosažení dvou procent do slíbeného roku 2024. Podle výroční zprávy se loni přes dvouprocentní hranici dostalo osm ze 30 aliančních zemí - Řecko, Spojené státy, Polsko, Británie, Chorvatsko a trojice pobaltských států. Blížit se mu začala Francie, Rumunsko, Norsko, Slovensko či Maďarsko.

Mezi desítkou zemí, jejichž výdaje nedosáhly ani 1,5 procenta HDP, bylo vedle Německa, Nizozemska či Španělska také Česko, které podle statistik odhadovaných aliancí vynaložilo na obranu 1,4 procenta HDP. Praha však stejně jako Berlín začala v reakci na ruský útok hovořit o výrazném zvyšování peněz pro armádu.

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Orbánovo Maďarsko čelí podezření, že skrývá Bolsonara

26.03.2024 10:02 Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v…

Související:

Nejnovější