Ruská armáda v Charkově umučila a zabila přes 1000 lidí. Ukrajina našla 10 mučíren

V ukrajinské Charkovské oblasti bylo během ruské okupace mučeno a zabito přes 1000 civilistů, řekl dnes podle portálu Interfax-Ukrajina ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec. V oblasti se po odchodu ruských vojáků našlo 10 mučíren, uvedl také podle ruskojazyčného webu BBC šéf ukrajinské policie Ihor Klymenko.

Ruská armáda, ilustrační foto

Kyjevu se v posledních dnech podařilo obnovit kontrolu nad velkou částí Charkovské oblasti na severovýchodě země během rychlé protiofenzívy. Z osvobozených území začaly přicházet zprávy o hrůzách, kterými si za okupace podle ukrajinských představitelů prošli místní obyvatelé, podobně jako tomu bylo v případě měst v okolí Kyjeva osvobozených v dubnu.

"K dnešnímu dni mohu potvrdit přítomnost nejméně 10 mučíren v obcích (Charkovské oblasti). Dvě z nich jsou ve městě Balaklija," uvedl pak policejní šéf Klymenko.

Jednu z mučíren zřídili ruští vojáci za okupace Balakliji na tamní policejní stanici, zjistila BBC. Artem, který tam podle svých slov strávil 40 dní, novinářům stanice řekl, že jeho samotného i spoluvězně a spoluvězenkyně Rusové mučili elektrickým proudem. Používali přitom generátor pro nabíjení mobilního telefonu.

Artem také slyšel, jak v sousedních celách křičí lidé bolestí. Věznitelé podle něj při mučení speciálně vypínali hlasitou ventilaci. "Vypnuli ji, abychom mohli všichni slyšet, jak při mučení proudem křičí lidi," vysvětlil. Rusové ho zadrželi poté, co u něho našli fotografii bratra v ukrajinské vojenské uniformě.

Ukrajinský ombudsman novinářům řekl, že v nadcházejících dnech úřady zveřejní přesný počet mučených a zabitých obyvatel osvobozeného Izjumu, kde se po stažení ruských vojáků našlo provizorní pohřebiště se zhruba 450 hroby. Ukrajinská prokuratura dnes podle agentury AP oznámila, že některá těla nalezená na tomto místě měla svázané ruce za zády nebo provaz kolem krku, což ukazuje na možné mučení. Náčelník policejního vyšetřovacího oddělení pro Charkovskou oblast Serhij Bolvinov ve čtvrtek uvedl, že někteří z pochovaných pravděpodobně zemřeli také při dělostřeleckém ostřelování.

Kyjev: V hromadných hrobech v Izjumu leží hlavně civilisté, část byla mučena

Většina těl uložených v provizorních hrobech nalezených v Izjumu na severovýchodě Ukrajiny patří civilistům, uvedla dnes ukrajinská policie. Většina ze zatím exhumovaných těl nese stopy mučení, sdělil gubernátor Charkovské oblasti Oleh Syněhubov. Do města, které síly Kyjeva osvobodily od ruských okupačních jednotek minulý týden, plánuje vyslat misi OSN. Následky ruské okupace jsou na severovýchodě Ukrajiny podobné jako v dříve osvobozené Buči u Kyjeva, řekl v dnešním rozhovoru s agenturou Reuters ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Uvedl také, že na nově osvobozených územích jsou důkazy o ruských válečných zločinech.

O nálezu provizorního pohřebiště se zhruba 450 hroby informovala ve čtvrtek místní policie i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Stovky hrobů označených křížem v lese na izjumském předměstí viděli dnes i reportéři AFP, podle kterých se pracuje na identifikaci mrtvých.

Hrobů je mezi vzrostlými stromy zřejmě 443, uvedl z místa vládní Oleh Kotenko. "Viděl jsem číslo 443. Číslo jedna jsem neviděl," řekl činitel. "Celkový počet mrtvých (v oblasti v důsledku bojů) odhadujeme podle čísel," upřesnil Kotenko. Dodal, že některé hroby ale obsahují i dvě nebo více těl. Úřady zaujal zejména hrob s těly, nad kterým byl vztyčen kříž s nápisem "Ukrajinská armáda, 17 lidí. Izjum, z pitevny".

Ukrajinská prokuratura dnes podle agentury AP oznámila, že některá těla měla ruce svázané za zády či provaz kolem krku. Gubernátor Charkovské oblasti Oleh Syněhubov uvedl, že známky násilné smrti neslo 99 procent těl, která byla během dneška exhumována.

"Vše nasvědčuje tomu, že tyto osoby byly mučeny a popraveny," napsal Syněhubov na telegramu. Mezi pohřbenými jsou podle něj i děti. Upřesnil, že na místě pracuje 200 strážců zákona a odborníků.

Během dneška experti vyzdvihli těla 23 civilistů a 17 ukrajinských vojáků, řekl stanici Nastojaščeje vremja prokurátor Charkovské oblasti Oleksandr Filčakov. Policejní šéf Ihor Klymenko předtím uvedl, že podle předběžných odhadů tvoří větší část pochovaných civilisté.

Úkolem úřadů je nyní mrtvé identifikovat a potvrdit příčinu jejich úmrtí. Náčelník policejního vyšetřovacího oddělení pro Charkovskou oblast Serhij Bolvinov ve čtvrtek uvedl, že někteří z lidí na hřbitově zemřeli při dělostřeleckém ostřelování nebo náletech.

Zmocněnce pro pohřešované osoby Kotenko také upozornil, že část Izjumu byla v izolaci a lidé bez zásob umírali hlady. Úřady se dosud navíc nedostaly na izjumské hřbitovy. "Nevíme proto, jaká je situace," řekl Kotenko.

Také prezident Zelenskyj dnes v rozhovoru s agenturou Reuters upozornil, že civilních obětí ruské okupace bude na nově osvobozeném území pravděpodobně mnohem víc. "K dnešku víme o 450 pohřbených mrtvých. Jsou ale i další pohřebiště s mnoha lidmi. Umučenými. Někde celé rodiny," podtrhl Zelenskyj. Odpověděl také kladně na otázku, zda jsou v oblasti důkazy o spáchání válečných zločinů.

Izjum v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny dobyla zpět ukrajinská armáda minulý týden při své protiofenzivě. Pod kontrolou ruských sil bylo toto strategické město od března. Obdobné zprávy o nálezech narychlo vytvořených pohřebišť s těly civilistů nebo hromadných hrobech přicházely z Ukrajiny také v dubnu po stažení ruských vojsk z Kyjevské oblasti, z měst jako Buča nebo Irpiň.

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější